Malin skickades hem från BB – födde sonen i toan

Paret menar att BB måste se över sina rutiner.
Foto: Privat
Cornelis föddes i toaletten med är trots det oskadd.
Foto: Privat

Uddevallabon Malin, 29, berättar att hon blev hemskickad från BB trots att vattnet gått och att hon led av svåra värkar.

Några timmar senare gick hon på toa i hemmet – då kom hennes son ut och landade med huvudet före i toaletten. 

– Min man fick plocka upp honom ur toaletten, badrummet såg ut som Stockholms blodbad, säger hon. 

Den 17 augusti kom Cornelis till världen. Det var Malins första födsel och hon hade sett fram emot en trygg och harmonisk sådan. Hon hade inte väntat sig att födelsen skulle ske hemma i hennes egen toalett.  

– Navelsträngen kunde ha legat fel, det finns inga garantier för vad som kan hända när man tvingas föda så här. Jag var så glad att han levde, säger Malin. 

Malin berättar att hennes vatten gick den 16 augusti. Hon åkte då in till BB på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Där bedömde barnmorskan att det ännu inte var dags och Malin skickades hem. 

Råddes ta värktabletter

Några timmar senare berättar Malin att värkarna eskalerade. Hon tog då kontakt med samma BB igen, via telefon.

– Jag ringde och berättade om värkarna. De sa bara åt mig att stanna hemma och ta värktabletter. De sa att de hörde på min röst och andning i telefonen att jag inte var redo att föda, berättar Malin.Efter samtalet tog hon värktabletter och väntade i tre timmar. När smärtan inte gick över, åkte hon in till BB igen. Där hände samma sak på nytt, Malin bedömdes inte vara redo att föda och skickades hem med en "sovdos".

– Jag fick smärtstillande och lugnande medel som jag tog när jag kom hem. Jag blev väldigt konstig och lite borta av dem. 

Malin kände sig rädd

Hemma kände sig Malin utelämnad, förvirrad och rädd. Hon försökte sova men mådde illa och kände sig förstoppad – hon bestämde sig för att gå på toaletten. 

– Jag tänkte att nu är nummer två på gång, säger Malin.

När hon kom in på toaletten blev det inget nummer två, i stället kom hennes son ut och landade i toalettvattnet. 

– Min hjärna var inte med, min kropp är inte van vid lugnande. Jag var rädd att han skulle ha skadats. 

Malins man Joel, 28, lyfte upp Cornelis ur toaletten och berättar att han därefter inte minns vad som hände.

– Det blev för mycket, jag fick en black out, det känns som ett litet trauma. Efteråt kunde jag inte gå på toaletten på flera dagar, jag fick flashbacks och såg Cornelis ligga där. 

Malin och Cornelis.
Foto: Privat

Malin kände skuld

Malin fick åka ambulans till sjukhuset efter födelsen. Hennes man stannade hemma och städade badrummet.

– Han ville inte att jag skulle komma hem till ett blodbad så han stannade hemma. Det kändes väldigt utelämnande att behöva åka in själv, säger Malin.

Som tur var fick Cornelis inga skador av toalettfödseln, men Malin säger att det kunde ha gått illa. Efter födseln skuldbelade hon sig själv. 

– Jag tänkte att jag kunde ha gjort saker annorlunda och att det kunde ha gått illa. Vi hade sån tur, han kunde ha skadats, säger Malin och fortsätter:

– BB bara skickade hem mig och lyssnade inte på vad jag sa om mina värkar.

Sjukhuset: ”Man gör en bedömning”

Joel menar att BB borde se över sina rutiner gällande förstföderskor. 

– De säger alltid att det går långsamt för förstföderskor men för oss gick de snabbt. De borde ha lyssnat mer när vi berättade om värkarna. Det finns brister i rutinerna, säger Joel. 

NÄL Trollhättan.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Niklas Claesson, kommunikationschef på Norra Älvsborgs Länssjukhus, känner till fallet men kan inte uttala sig om det specifikt. Han berättar att det alltid görs individuella bedömningar.

– Man gör en bedömning utifrån de rutiner som finns men ibland kan det gå fortare än väntat när någon ska föda. Det är ovanligt att någon föder hemma och att ambulans får rycka ut. Personalen gör sitt bästa i sin bedömning.

Malin och Joel har anmält händelsen till Patientnämnden.