Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin samlar pengar till Göteborgs hemlösa

Kjell Enhager är en av talarna under evenemanget.
Foto: Alexander Donka
Malin Hammar ordnar välgörenhetsevenemang till förmån för Göteborgs hemlösa och utsatta. Här är hon med hunden Buddy.
Foto: Lennart Rehnman

Ett hem för hemlösa.

Så heter föreläsningskvällen som ska samla in pengar till de hemlösa och utsatta i Göteborg.

Initiativtagaren heter Malin Hammar – och har några av Sveriges bästa föreläsare till hjälp.

– Jag vill göra detta för att få sinnesfrid, säger hon till GT.

Till yrket är Malin Hammar föreläsare, och i 30 år har hon bott utomlands. När hon 2009 återvände hem till Sverige och Göteborg blev hon bestört.

– Jag har bott i Kairo och Manhattan och har haft utsattheten och hemlösheten omkring mig hela mitt vuxna liv. Man blir inte sig själv och kommer aldrig över det. Men min chock blev så mycket större när jag såg att vi har problemen även i Göteborg, säger Malin Hammar till GT.

Drar sitt strå till stacken

Hon ville dra sitt strå till stacken och började redan för två år sedan med konceptet "Hem för hemlösa". Då bjöds föreläsarna Lasse Gustavson och Michael Södermalm in, och under en helkväll i Lisebergshallen samlade man in 80 000 kronor som lämnades över till Stadsmissionen.

Pengarna kommer från biljettförsäljning och donationer, och är till förmån för just hemlösa och utsatta i Göteborg. Även förra året anordnades föreläsningskvällen med Manuel Knight och Björn Lindeblad, och då fick man in 70 000 kronor.

Föreläsningseliten

Den här gången anordnas kvällen den 17 november på Radison Blu på Södra hamngatan.

– Jag är själv föreläsare till yrket och vill organisera upp evenemanget med hjälp av eliten av svenska föreläsare. De ställer upp gratis för att dra publik och håller var sin föreläsning under kvällen, berättar Malin Hammar, som också föreläser under kvällen om sin tid utomlands.

I år deltar coachen Kjell Enhager och brittiske Colin Moon som pratar om kulturella skillnader.

– Det är för en god sak och vi hoppas att det blir fullt, säger Malin Hammar.

Hem för hemlösa

Är ett föreläsningsevenemang där kända föreläsare talar under en helkväll. Alla intäkter från biljettförsäljningen och övriga donationer under kvällen skänks oavkortat till Stadsmissionen till förmån för Göteborgs utsatta och hemlösa.

I år talar mentala coachen Kjell Enhager, som fick Stora Talarpriset 2009. Han pratar om hur man åstadkommer en permanent förändring i sitt liv. Även Colin Moon, Årets föreläsare 2012, talar om kulturkrockar. Moon är född i London och har bott i Sverige i 30 år.

Initiativtagare till välgörenhetsevenemanget är Malin Hammar. Hon blev Årets föreläsare 2012 och talar också under kvällen - med rubriken "Jorden runt". Det handlar hennes liv där hon har bott runt alla världens hörn.

Biljetter köps på evenemangets hemsida, www.hemlosa.org.