Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malin rasar – efter livsfarliga manövern

Turi Björnson följde dramat från sin lägenhet i Lysekil. Foto: Turi Björnson
En sån här överträdelse innebär en fara för livet. Åtgärder måste vidtas, det här får inte lov att upprepas, säger Malin Dahlström, som driver Dive Team Lysekil, den dykklubb som de tre dykarna tillhör. Foto: Privat

En av tävlingsbåtarna i den stora seglingstävlingen Lysekils Womens match race rände in i en bergvägg under onsdagen.

I samband med räddningsinsatsen var tre dykare mycket nära att köras över av motorbåtar.

– En sån här överträdelse innebär en fara för livet. Åtgärder måste vidtas, det här får inte lov att upprepas, säger Malin Dahlström, som driver Dive Team Lysekil, den dykklubb som de tre dykarna tillhör.

Seglingstävlingarna följs av tusentals åskådare från klipporna nära Havets Hus i Lysekil. Under onsdagen gick det snett när ett av heaten skulle starta.

– En av båtarna fick problem i samband med starten. Det berodde på att man fick strul med förseglet och det blåste relativt hårt, berättar Anna Holmdahl White, projektansvarig för tävlingarna. 

Kraschade i klipporna

Besättningen förlorade kontrollen på den stora seglingsbåten. Följden blev att den rände in i granitklipporna och kraschade.

– Det såg nog dramatiskt ut från åskådarplats, men vi hade vår räddningspersonal på plats väldigt snabbt. Ingen blev skadad, uppger Holmberg White.

Men incidenten kunde slutat i katastrof eftersom vattnen precis intill tävlingsbanan tillhör de mest populära i landet för dykare.

I vattnet befann sig en dykinstruktör och två elever från Lysekil Dive Team. Enligt Malin Dahlström, som driver dykklubben, var de bara centimeter från att bli påkörda de motorbåtar som kallats in för att hjälpa den kraschade segelbåten.

– Problemet är väl inte tävlingen eller de som tävlar i segelbåtarna utan det är det som tävlingsledningen kallar för en säkerhetsinsats, där det kommer in tre motorbåtar på det området där vi är på, säger hon och fortsätter:

– Som tur är hade vi en väldigt rutinerad instruktör med som fick ner eleverna till botten, men det var grunt och det var jäkligt nära.

Ska möta dykarna

Ingen av dykarna skadades fysiskt, men beskrivs av Malin Dahlström som uppjagade och förbannade. Under onsdagen krävde hon att tävlingsledningen skulle lägga om sina rutiner.

– En sån här överträdelse innebär en fara för livet. Åtgärder måste vidtas, det här får inte lov att upprepas.

 

LÄS OCKSÅ: En svårt skadad i båtolycka 

 

Arrangörerna av tävlingen tog åt sig av kritiken och under onsdagskvällen möttes parterna i ett möte.

– Efter det får vi bestämma om vi behöver utöka avgränsningarna för vattnen ytterligare, sa Anna Holmdahl White, projektansvarig för tävlingarna, då.

Hårda vinden vände

Hamnade tävlingsbåten utanför de vatten som är avgränsade för tävlingen?

– Enligt de uppgifter jag har gjorde den det inte i samband med incidenten. Däremot kan den ha gjort det i samband med bogseringen efteråt.

Många såg dramat under onsdagsförmiddagen.

– Det var väldigt hårda och besvärliga vindar. När vinden vände hade man inte chans att undvika olyckan, säger Turi Björnson som filmade dramat från sin lägenhet.

Dagen efter incidenten berättar Malin Dahlström att de två parterna kommit överens om att segeltävlingen skall flyttas ut så att det skapas en rejäl säkerhetszon. Denna zon är till för både dykarna och seglarna. 

Detta innebär att dykklubben inte längre får bedriva sin verksamhet i vattnet där incidenten inträffade under tävlingarna.

– Det känns lite frustrerande och det är tråkigt för alla som kommit hit för att dyka, men det handlar om säkerhet, säger Dahlström.