Malin fick inte jobbet – hade handsvett

Malin Glans har anmält företaget till DO efter det inträffade.
Foto: Privat
Arbetsledaren tyckte Malin hade för mycket handsvett.
Foto: colourbox

Malin Glans, 33, från Alingsås är utbildad undersköterska och har arbetat inom vården i 15 år. 

I början av augusti var hon på en arbetsintervju på assistansföretaget Gil där allt till en början gick strålande.

Sedan ändrade sig plötsligt arbetsledaren och sa att hon inte var välkommen - Malins handsvett var helt plötsligt ett problem.

Malin Glans, 33, från Alingsås har både undersköterskeutbildning och en mångårig erfarenhet av arbete inom vården. Hon skickade en ansökan till assistansföretaget Gil - och fick napp, vilket Alingsås Tidning först berättade.  

– Jag fick träffa arbetsledaren. Hon var nöjd och sa att ingen som sökt hade samma meriter, säger Malin Glans. 

Ett kontrakt skrevs 

Under intervjun visade arbetsledaren scheman och arbetstider diskuterades. Efter intervjun fick Malin Glans till och med följa med och träffa personen hon senare skulle jobba med. 

Dessutom skrevs ett avtal på en timanställning under dagen och en vecka senare skulle en bredvidgång starta. Men till historien hör också att Malin Glans har problem med svettningar, framför allt från händerna. 

– Jag har handsvett. Ibland mer och ibland mindre och det blir mer när jag är stressad, till exempel på en intervju, säger hon. 

Ringde dagen efter intervjun

Dagen efter intervjun ringde arbetsledaren upp Malin Glans. 

– Då sa hon att det här med din handsvett, jag tror inte att det kan fungera, det kan ju börja lukta, berättar Malin. 

Dessutom sa arbetsledaren till Malin Glans att det hängde ihop med hennes hälsa. 

– Jag tänkte "vadå hälsa", jag är medveten om att jag inte är en trådsmal atlet men jag är inte extremfet. Jag är rätt aktiv och rider bland annat, säger hon.  

Malin säger att arbetsledaren grundade beslutet att inte välkomna henne på grund av att hon hade dålig hälsa och därför mycket handsvett. 

– Hon menade att jag skulle banta, för då skulle handsvetten försvinna. 

Var inte välkommen 

Dagen efter samtalet fick hon ett mejl där arbetsledaren skrev att hon kände att hon inte nått fram till Malin. Därför var hon inte välkommen längre. Arbetsledaren skrev också att hon inte skulle skicka in de påskrivna papprena. Återigen hänvisade arbetsledaren till vad hon menar är Malins dåliga hälsa.

– Jag är ju född med detta och blev så himla ledsen och kränkt Jag har aldrig känt mig så smutsig som hon fick mig att känna mig och hon fick mig att skämmas. Det har inte hänt sedan jag var liten, säger Malin Glans. 

Efter det inträffade försökte hon själv komma i kontakt med företaget men ingen ringde tillbaka till henne. Nu har hon anmält Gil till diskrimineringsombudsmannen, DO. 

Handsvett inte ett problem 

Kristina Swanberg är personalansvarig på Gil och hon säger till Alingsås Tidning att hon inte känner till det specifika fallet men att handsvetten inte ska anses som ett problem för företaget. Dessutom säger hon att arbetsledarna går igenom en utbildning där man bland annat informeras om diskriminering.  

– Vi går igenom vad man inte får säga nej till om man i övrigt kan utföra arbetsuppgifterna. Det står också i en arbetsledarhandbok som alla arbetsletare har tillgång till, säger hon och tillägger:

– Jag vill vara tydlig med att vi inte står för den här typen av hantering. Vi kommer självklart att ta kontakt med arbetsledaren och utreda det här, säger Kristina Swanberg till Alingsås Tidning.