EU-parlamentarikern Malin Björk (V) från Göteborg hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när flera explosioner detonerade. Foto: Sven LindwallEU-parlamentarikern Malin Björk (V) från Göteborg hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när flera explosioner detonerade. Foto: Sven Lindwall
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) från Göteborg hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när flera explosioner detonerade.  Foto: Sven Lindwall
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) kom med ett nattflyg från New York på tisdagsmorgonen. Precis när hon gått genom tullen hörde hon en stark smäll. Kort senare kom ytterligare en explosion.EU-parlamentarikern Malin Björk (V) kom med ett nattflyg från New York på tisdagsmorgonen. Precis när hon gått genom tullen hörde hon en stark smäll. Kort senare kom ytterligare en explosion.
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) kom med ett nattflyg från New York på tisdagsmorgonen. Precis när hon gått genom tullen hörde hon en stark smäll. Kort senare kom ytterligare en explosion.

Malin Björk: "Trillade ner grejer från taket"

Publicerad

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) från Göteborg hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när flera explosioner detonerade.

– Det rasade ner skrot och sand från taket över oss och alla blev rädda och sprang åt olika håll: min sambo sprang åt ett och jag och ett annat. Vi tappade bort på varandra, det var fasansfullt, men tillslut fick kontakt med henne på telefonen, berättar hon för Dagens ETC.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) kom med ett nattflyg från New York på tisdagsmorgonen. Precis när hon gått genom tullen hörde hon en stark smäll. Kort senare kom ytterligare en explosion.

Hon berättar för Dagens ETC att hon att hon snabbt tog till flykten och sprang mot taxibilarna utanför flygplatsen. Samtidigt ramlade delar av taket ner bakom henne.

Hela folkhopen i närheten skingrades och hon skildes från sin sambo i paniken. Tillslut kunde hon få kontakt med sin sambo via telefon.

– Vi stod i tullen för att komma ut. Då small det. Först dovt en gång och så en gång till, högre. Det rasade ner skrot och sand från taket över oss och alla blev rädda och sprang åt olika håll: min sambo sprang åt ett och jag och ett annat. Vi tappade bort på varandra, det var fasansfullt, men tillslut fick kontakt med henne på telefonen, berättar hon för Dagens ETC.

"Full kalabalik"

Minst 13 personer ska ha dödats i explosionerna på flygplatsen i Bryssel och bara en stund senare skedde ytterligare en explosion i tunnelbanan i Bryssel. Där ska minst 30 personer ha mist livet enligt belgisk media.

Dådet på tunnelbanan inträffade vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel, alldeles intill EU-kommissionen.

Malin Björk berättar för ETC att tullen öppnade upp direkt när explosionerna skedde på flygplatsen. Samtidigt gick det att ta på paniken som fyllde lokalerna.

– Människor störtade ut, andra sprang in. Det var full kalabalik. Väl ute tänkte vi: Är några kvar? Kommer det rasa? Sen kom tanken på barnen. Jag är förälder och hade inte sett mina barn på en vecka. Jag skulle ha köpt ett gosedjur i ankomsthallen. Det var vad jag hade för ögonen. Nu har jag fått krama om mina barn.

Enligt de senaste rapporterna ska IS ha tagit på sig den fruktansvärda attacken.

Här kan du följa utvecklingen om dåden i Belgien.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER