Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin, 31, och hennes dotter terroriserade av barngänget

Malin Rhodin, 31, bor i området.Foto: Privat

Ett barngäng på åtta till tolv år sätter skräck i ett bostadsområde i Grums.

Malin Rhodin, 31, som bor i området, vittnar om de fysiska och psykiska övergrepp som hennes och andras barn utsätts för.

– De skrek till min dotter att de skulle sexa henne, säger hon.

Men nu är det nog, tycker Malin Rhodin som kontaktat polisen.

De senaste dagarna har vi rapporterat om ett våldsamt barngäng som skakar ett litet bostadsområde i Grums i närheten av Karlstad.

Barnen bedöms inte vara mer än mellan åtta och tolv år gamla och de ger sig på boende med både glåpord och tillhyggen som pinnar och rör.

Boende har tidigare vittnat om att de bland annat har blivit spottade på, fått strypmärken och jagats med kniv. Till barnen i området ska de ha hotat med att ”jag ska döda dig”.

Den senaste tiden har händelserna eskalerat och de boende känner sig inte längre säkra att släppa ut sina barn utan vuxet sällskap.

Grannar har börjat dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. Man oroar sig för en växande segregation i området, men också för hur de här barnen egentligen mår.

”Började lite smått”

Det hela började förra sommaren. Ett barngäng, åtta till tolv år gamla började skrika glåpord och tjafsa med varandra. Men sen spårade det ur.

Gänget började genom fysiskt och psykiskt våld ge sig på vuxna och barn i bostadsområdet i Grums. 

– Det började lite smått, inget allvarligt. Barn bråkar och är inte alltid sams, men sen eskalerade allt, säger Malin Rhodin, boende i området.

”Det började lite smått”, säger Malin Rhodin.Foto: Privat

Spottloskor, sparkar och strypgrep är ett par av alla angrepp som barn i bostadsområdet tvingats utstå, menar boenden. Vilket resulterade i att flera hyresgäster inte vågade lämna sina barn ensamma ute.

För Malin är det en särskild händelse som sticker ut. 

 – En dag kom min dotter hem och grät, hon var rädd. Hon berättade att det var ett helt gäng som stod och skrek på henne, samtidigt tar en kille i gänget av sig sina byxor. Skrek att han skulle sexa henne naken, säger hon. 

”Skrek att de skulle sprätta upp mig” 

Hon berättar att andra barn har kommit hem med strypgrepsmärken runt halsen, blivit jagade med kniv och fått stenar kastade på sig.

Och att hennes barn frågar om de kan åka till landet eftersom de är oroliga för vad som kan ske. 

– Mina barn mår inte bra, de går och lägger sig med en klump i magen. Osäkra om något kommer hända i morgon eller inte. Och jag vill inte att mina barn ska behöva oroa sig, säger hon. 

Malin har varit förskonad från det fysiska och psykiska våldet. Men en dag när hon kände att botten var nådd, gick hon för att säga till. 

– Gänget hade varit i gång hela dagen och nu kände jag att det räckte. Då kastade de sten mot mig, och en av tjejerna skrek att de skulle sprätta upp mig, säger hon. 

Polisen: Jag har inte stött på det tidigare

För drygt en månad sen tog Malin och en annan boende kontakt med kommunen, hyresbolaget och polisen. Och nu väntas åtgärder ske.

– Jag hoppas att det blir bättre nu när många enheter är inkopplade. Det kommer gå fältassistenterna i området och efter sommaren kommer socialtjänsten hit, säger Malin. 

”De skrek till min dotter att de skulle sexa henne”, säger Malin Rhodin.Foto: Privat

Lennart Hynynen är kommunpolis i Grums.

Han var med på mötet och säger att det var första gången de fick information om oroligheterna. 

– Jag reagerade på att barnen var väldigt unga, och vad de gjort. Jag har inte stött på det tidigare. Det är anmärkningsvärt med hot om att de ska döda andra, säger han. 

Flera åtgärder sätts in i bostadsområdet 

Han säger att flera åtgärder kommer sättas in, men att det kommer lite olyckligt eftersom det är semestertider och ont om personal. 

– Kommunen kommer göra en aktivitetsdag där boenden bjuds in. Men från polisens sida kommer vi ha extra tillsyn, åka och visa upp oss oftare. Sen kommer även kommunens fältpersonal gå runt där, säger han. 

Malin Rhodin hoppas på en förändring i sommar, och säger att det har varit lugnt två senaste veckorna. 

– Vi känner oss inte lugna och trygga. Vi har varit med om att det varit lugnt i fjorton dagar förut, men sen har det eskalerat igen, säger hon. 

Detta har hänt

Hyresgästföreningen i Grums har slagit larm om att barn i 8-12-årsåldern, som är barn till nyanlända, hotar och terroriserar andra barn och även vuxna i ett bostadsområde.

 

Föräldrar i området vågar inte låga sina barn vara ute och leka.

 

Hyresgästerna har haft möte med bostadsbolaget, kommunen och polisen för att få hjälp.

 

Grums kommun arbetar nu med en handlingsplan där flera samhällsaktörer som socialtjänsten, polis, skola, kultur- och fritidschefen och räddningstjänsten kopplas in.

 

Bland annat planeras en aktivitetsdag för boende i området och informationsmöte kommer att hållas med barnens föräldrar.

 

Samtidigt kommer socialförvaltningen att utreda de orosanmälningar som kommer in.