Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Målet som kungen ska nå före sin död

Drottning Sonja och kung Harald.
Foto: JON OLAV NESVOLD/ NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN
Kung Harald och Drottning Sonja på honnörsbryggan i Oslo.
Foto: BERIT ROALD/TT/NTB SCANPIX
Drottning Sonja följer med på de flesta av Kung Haralds kommunbesök.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald, 82, har ett annorlunda mål som han försöker nå på ålderns höst.

För att förverkliga drömmen reser han runt i hela landet.

– Både drottningen och jag tycker att det är trevligt att möta folk där de bor, har kung Harald tidigare sagt till Verdens Gang.

Sedan kung Harald blev kronprins år 1957 har han varit på ett stort antal officiella kommunbesök runtom i Norge, skriver tidningen Nettavisen.

– Det är ett väldigt långt land med många fina kulturer. Det är stor skillnad mellan landets olika delar, har kungen tidigare sagt till VG.

– Både drottningen och jag tycker att det är trevligt att möta folk där de bor. 

Hans mål: Besöka samtliga norska kommuner.

Enligt Nettavisen är det omkring 50 kommuner som kung Harald ännu inte har hunnit besöka och det är oklart hur lång tid det kan komma att ta innan han betat av hela listan.

Kung Harald och drottning Sonja.
Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Norge genomgår en kommunreform 

Norge har samtidigt infört en kommunreform som innebär att antalet kommuner kommer att reduceras från 426 till 354 innan den 1 januari 2020.

Härnäst, i slutet av april, ska han till kommunerna Skipvet och Marker i Østfold. Där vill han bland annat besöka Lindormens förskola, Bygdetunet och Kanalmuseet i Ørje, enligt Nettavisen

Den nuvarande kungafamiljen med kung Harald, 81, i spetsen härstammar från danske Haakon VII, som tillträdde den norska tronen 1905.

Harald blev kung i början av 90-talet. Näst efter honom i kronföljden är kronprins Haakon och därefter hans barnbarn, prinsessan Ingrid Alexandra. Hon kan bli den första regerande drottningen i landet på 600 år.

Senast det inträffade var under medeltiden då drottning Margareta (1389-1412) regerade över Norge, Danmark och Sverige.