Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Målet: Nu ska de vilda sköldpaddorna utrotas

En sköldpadda. Obs, genrebild.Foto: SKÅNES DJURPARK SKÅNES DJURPARK

De vilda sköldpaddorna som finns i mellersta och södra Sverige ska utrotas.

Det meddelar Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Mårdhundsprojektet har fått uppdraget att skjuta djuren.

Mårdhundsprojektets uppgift är att se till att inte oönskade djur etablerar sig i Sverige.

– Allting började med mårdhundar, men har växt till att omfatta bisam, mink, tvättbjörn och andra djur, säger Fredrik Dahl som är en av projektledarna, i ett pressmeddelande.

I Göteborg har vattensköldpaddor hittats i Slottsskogen och vid Svarte Mosse, skriver GP som tidigare uppmärksammat nyheten.

Anledningen till att sköldpaddorna finns i den svenska naturen – ett 30-tal har registrerats sedan 2010 – är att de rymt eller blivit utsläppta av privatpersoner som tröttnat på att ha sköldpaddorna som husdjur. Dessa har sedan blivit vilda och ställer, enligt Jägareförbundet, till med mycket skada i naturen. De äter bland annat insekter, groddjur och deras rom, fiskar och mindre däggdjur.

”Hör inte hemma i Sverige”

Svenska Jägareförbundet om att de nu ska bekämpa vattensköldpaddorna:

– Sköldpaddorna hör inte hemma i Sverige. De är invasiva, det vill säga de påverkar den svenska naturen på ett negativt sätt. Därför har Naturvårdsverket gett Mårdhundsprojektet i uppdrag att utrota djuren, förklarar Fredrik Dahl, i pressmeddelandet.

Nu har Jägareförbundet också en uppmaning till allmänheten.

– Vi behöver tips från allmänheten. Så att vi kan skydda den svenska naturen. Arbetet med sköldpaddorna startar i juni, säger Fredrik Dahl.