Målade om huset – nu får han böta: ”Mobbning”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Johan Ekstam har bott i sitt hus sedan 2009.
Foto: Privat

Johan Ekstam målade om sitt hus vitt. 

Allt var först frid och fröjd – men helt plötsligt fick han ett mejl från kommunen. Nu måste han betala över 7 000 kronor i böter och måla om huset igen. 

– Det är flera grannar som har vita hus men som slipper betala, detta är nästan mobbning, säger Johan. 

När Johan Ekstam och hans fru Lise-Lott flyttade till sitt hus 2009 var den röda originalträpanelen ommålad i babyblå. 

– Det var ett ganska nergånget hus. Den gula tegelfasaden hade massa babyblå färgstänk och det såg hemskt ut, säger Johan som även pratat med Nya Wermlands-tidningen

I bostadsområdet i Västra Hagalund står ett 50-tal – nästan identiska villor – från 70-talet. 

Typiskt för husen är de tegelstenar på bottenplan som möter träpanelen på övervåningen.

– 2019 bestämde vi oss för att måla om hela huset vitt. Vi såg att flera andra i området gjort det så vi tänkte att det inte borde vara ett problem.   

Kulturhistoriskt värde

Men en dag får Johan ett mejl från kommunen. Paret tvingades betala 7 163 kronor i böter för att de inte sökte bygglov innan de målade om. De tvingas nu också att återställa det ommålade teglet till dess ursprungliga utseende. 

– Jag vill egentligen inte sätta dit mina grannar men jag sa att det var flera i området som också målat allt vit. Men de slipper betala, detta är nästa mobbning, säger Johan. 

Nu tvingad paret betala 7 163 kronor i böter.
Foto: Privat.

Kommunen bedömer att huset har ett kulturhistoriskt värde. Men enligt Johan är det inget som är känt i området. 

– Det känns inte som dessa hus är typiskt K-märkta. Jag kan förstå de sekelskifteshus i stan. Sen hade jag förstått om vi målat om huset i någon konstig rosa färg som sticker ut. 

”Det är ett straff nog”

– Jag har möjlighet att se detta från ett helikopterperspektiv. Jag inser att jag gjort fel men det måsta gälla samma för alla. Det kommer kosta flera tusen att måla om plus att jag måste offra en semestervecka, bara det är ett straff nog. 

Karin Manner, bygglovschef på Karlstads kommun, förklarar för NWT varför stadsbyggnadsförvaltningen beslutat att bötfälla ommålningen av huset.

– Tillsammans med våran stadsbyggnadsantikvarie, har gjort bedömningen att de mörka sadeltaken och husfasadens färg och materialval ska bevaras. De här två karaktärsdragen på husen är det som vi anser är väldigt karaktärsbärande för den här hustypen och det som sammanhåller området, säger Manner till tidningen. 


Se mer: Parets dolda fynd i gamla huset – ägaren dog 1932

Ur arkivet: ”Han var en märklig figur och dog oväntat i huset”.