Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maktlekar allt mer vanligt bland unga

Maktlekarna är många och de blir allt vanligare bland skolungdomarna. Obs, genrebild. Foto: Markus Marcetic

Straffpingis, böghög och svimningsleken - maktlekarna är många och de blir allt vanligare bland ungdomarna, skriver P4 Sjuhärad.

– Jag tycker att det har blivit mer våldsamt och så kommer det bara fler och fler, säger fritidsledaren Lola Carlsson till radiokanalen.

Maktlekarna finns i många olika varianter och de har flera saker gemensamt - de är våldsamma och ibland till och med direkt livsfarliga. Trots det blir det allt mer vanligt att ungdomar sysslar med detta, skriver P4 Sjuhärad.

De har pratat med en fritidsledare i Borås kommun som berättar att det inte bara kommer fler nya lekar utan att de även blir allt mer våldsamma.

Man har kommit och gått på skolgården och sett dem hålla stryptag på varandra och så säger man till lärarna att de inte får göra så här, "Men det är ju bara på lek", jag tycker inte att det är lek. Vi måste vakna upp nu och se allvaret i detta. Det är inte lek när man gör varandra illa, säger Lola Carlsson, fritidsledare på Alidebergs fritidsgård i Borås, till P4 Sjuhärad.

Vågar inte säga ifrån

Hon tror att problemet ligger i att få barn vågar säga ifrån.

– Jag tror inte att det finns några barn som skulle orka och våga det för då går alla andra ihop emot den så att den blir utfryst och riskerar ännu mer slag, säger hon till radiokanalen.

Lola Carlsson tycker därför att ansvaret ligger på de vuxna och att de säger ifrån.

– Vi måste vakna upp nu och se allvaret i detta. Det är inte lek när man gör varandra illa, säger Lola Carlsson till P4 Sjuhärad.

"Skrattade åt en"

Radiokanalen har pratat med en ungdom som varit med på flera strafflekar, bland annat straffpingis.

– Det blev ett märke efteråt. Det gjorde jävligt ont, man känner ju sig förnedrad. De skrattade åt en, kallade en dålig och så har man ett märke där som varade väldigt länge. Flera kom och ville utmana en för att de trodde att man var så dålig och de ville straffa en hela tiden. Det var inte så kul, säger han till P4 Sjuhärad.

Han berättar dock att han slutade efter att ha pratat med en kurator på sin skola. Då fick han veta vad som är rätt och fel och han insåg då att det är fel att göra så att andra får ont.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!