Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maktkamp riskerar att blossa upp i Bandidos

26-åringen från Vänersborg var tidigare president i mc-gänget Chicanos som är en undergrupp till Bandidos.
Mc-gängen som har fäste i Västsverige.
Foto: Grafik: Sten Westberg

VÄNERSBORG. Förre Chicanos-presidenten släpps ur fängelset.

Polisen befarar en intern maktkamp inom Bandidos undergrupp Chicanos Trestad.

- Märker vi en ökad aktivitet så hanterar vi det, säger Örjan Magnusson, chef för spaningsenheten i östra Fyrbodal.

Nu blir förre presidenten för Bandidos undergrupp, Chicanos Trestad, villkorligt frigiven.

Ex-presidenten, en 26-årig vänersborgare, dömdes till ett och ett halvt års fängelse för bland annat misshandel, utpressning, stöld och narkotikabrott.

Har hållit sig lugna

I samma veva som 26-åringen dömdes, dömdes också två andra tongivande personer från grupperingen. Den fjärde som polisen beskriver som tongivande flyttade från orten. Dessutom har "svansen" bakom dessa hållit sig lugna det senaste året.

- Och det har varit tyst och lugnt på den fronten sedan dess, säger Örjan Magnusson, chef för spaningsenheten i östra Fyrbodal.

- Nu kommer han ut igen. Då får vi helt enkelt se vad som händer. Om de tänker ta upp där de slutade eller om de kommit på andra tankar. Det lär vi snart se.

Stred mot Black Cobra

Innan domarna befann sig Chicanos Trestad i konflikt med den kriminella organisationen Black Cobra. GT har tidigare skrivit om gängets försök att expandera genom att värva medlemmar från Black Cobra. I våras larmades polisen till Strandgatan i Trollhättan för ett gängbråk mellan just Chicanos och Black Cobra. När polisen kom till platsen träffade de ett tiotal personer varav tre bar klubbtröjor - en Black Cobra och två Chicanos.

- Det är nya grupper, det blir splittringar och nya rivaliteter. Det handlar om drogförsäljning och marknadsandelar. Vi har uppgifter om att de inte är såta vänner, sa Örjan Magnusson till GT då.

Bäddat för strid om makten

Att den konflikten blossar upp igen är inte enda hotet om ökad aktivitet från Chicanos Trestad. Enligt uppgifter till GT befarar polisen att en intern maktkamp inom Chicanos kommer uppstå i och med att 26-åringen kommer ut från fängelset. I hans frånvaro har andra avancerat i hierarkin men allt tyder på att 26-åringen är fast besluten om att återta sin roll som president för konstellationen.

- Det kan jag inte säga något om för det vet jag ingenting om. Så kanske det kan bli men jag har inga uppgifter om det i nuläget, säger Örjan Magnusson som poängterar att polisen inte ändrar sitt arbete på något större sätt nu efter att 26-åringen frigetts.

- Vi försöker alltid vara underrättade om vilka som är ute och vilka som är aktiva.

Aktiva kring Vänersborg

Chicanos Trestad verkar i huvudsak i området kring Vänersborg och södra Dalsland. När den 26-åriga ex-presidenten dömdes till fängelse gjorde han det för att bland annat ha bötat en jämngammal man som sålt droger inom det som ansågs vara Chicanos område. Dessutom tvingades en då 22-årig man att betala 5 000 kronor i böter till konstellationen och i samband med detta tvingade gänget också till sig 22-åringens hundvalp.

26-ÅRIGE EXLEDAREN

Åtalades för fem brott, bland annat:

Utpressning samt försök till utpressning: I november och december 2012 ska en målsägande genom hot om våld blivit tvingad att betala 5 000 kronor för en skuld han inte har, så kallad bötning, till de två männen i 25-årsåldern. De ska ha påstått att han sålt narkotika i Mellerud utan deras tillåtelse. Efter att målsägaren gett dem pengarna blev han återigen "bötad" med 5 000 kronor, men de pengarna betalade han inte.

Dopingbrott och narkotikabrott:

Provtagning visar att mannen brukat dopingmedel samt cannabispreparat någon gång i början av februari.