Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maken åtalas för mordet på Veronica Lin

Det har gått 13 år sedan Veronica Lin hittades mördad.Foto: Leif Gustafsson
Nu har hennes make, den kinesiske kejsarättlingen och miljardären You Lin.Foto: Robin Aron
Grannen påträffades nedgrävd i marken, under sin balkong. Foto: Polisen
Här, i lägenheten i Högsbo, hittades Veronica Lin död. Foto: Polisen
Lägenhetshuset i Högsbo. Foto: Polisen

Veronica Lin, 31, ville skilja sig från den kinesiske kejsarättlingen och miljardären You Lin.

Då ska maken ha hyrt en torped för att ta livet av henne och hennes granne.

Enligt åklagaren ska gärningsmannen ha tagit sig till Europa på ett visum som You Lin ordnat.

– Att Veronica Lin ville skiljas är en handling som verkar vara utlösande, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Nästan tretton år efter att Veronica Lin och hennes granne hittades döda i ett lägenhetsområde i Högsbo i Göteborg har åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud väckt åtal i det uppmärksammade fallet.

Veronicas dåvarande make You Lin, nu 52, åtalas för anstiftan till två mord. Orsaken ska ha varit att Veronica ville skiljas innan You Lin fått svenskt medborgarskap.

Enligt åtalet har ett vittne berättat att You Lin blivit "vansinnig över att Veronica ansökt om skilsmässa."

– Det är en handling som verkar vara utlösande på något sätt. Det är en handling som vi tycker är viktigt att nämna i skeendet, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Planerade i månader

Polisens teori är att planeringen av de två morden ska ha börjat i januari 2003. Den består bland annat av att You Lin ska ha fixat visum till Europa för sin landsman, den misstänkte torpeden.

– Jag påstår också att det finns spår av den här mannen i Göteborg, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Rör det sig om en eller flera personer som utfört själva morden?

– Jag kan inte med säkerhet bevisa om det är en eller flera. Därför har jag i åtalet uttryckt det "gärningsman/gärningsmännen".

Tillsammans med torpeden – eller möjligtvis torpederna – ska You Lin under flera dagar i början av mars kartlagt Veronica Lin och dennes granne.

– Det har kommit fram att det varit personer i omgivningarna av fastigheten som bevakat den. Det har varit fysisk närvaro på platsen, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Till den fastigheten – där hennes föräldrar hade sin lägenhet – kom inte Veronica Lin hem som utlovat på eftermiddagen den 18 mars 2003.

Under kvällen blev de oroliga och larmade polisen. Dagen därpå pejlades Veronicas mobiltelefon till grannens lägenhet. Där inne hittades Veronica mördad, enligt åtalet ihjälhuggen med flera stickskador i bröstet, hjärtat och lungorna.

Motivet: skulle få skulden

I samma lägenhet ska grannens liv ha avslutats några dagar tidigare, också han huggen flera gånger med ett stickvapen. Åklagarens huvudteori är att han bragdes om livet för att han skulle få skulden för mordet på Veronica.

– Jag har påstått i åtalet att det har varit ett led i mordet på Veronica. Det är ett tänkbart motiv, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Grannens kropp hittades först några dagar därpå – nedgrävd i marken under sin balkong.

You Lin misstänktes omgående för inblandning i mordet på Veronica, men släpptes i brist på bevis. När grannens kropp påträffades några dagar senare stärktes misstankarna – men då hade You Lin lämnat landet.

Två år senare efterlystes han internationellt.

Sedan blev det tyst om polisutredningen.

Fram till december 2014. GT kunde då avslöja att You Lin gripits av engelsk polis i London och fördes till Sverige.

Är på fri fot

Sedan dess har han suttit häktad. You Lin, som är miljardär och kejsarättling, har tre olika advokater som han betalar ur egen ficka.

Under tiden som You Lin suttit i häkte har den misstänkte torpeden häktats i sin utevaro. Han ska ha identifierats efter ett samarbete mellan svenska och kinesiska myndigheter. Mannen är fortfarande på fri fot och åtalas inte nu.

Ulrika Bentelius Egelrud trodde att åtalet skulle väckas under fjolåret, men det drog ut på tiden. Anledningen är att You Lin fått den 3 000 sidor stora förundersökningen översatt till mandarin.

Den omfattande rättegången startar senare i januari. Huvudförhandlingen väntas ta två månader.

– Min uppfattning är att eftersom det är väckt åtal är bevisningen tillräcklig för att man ska kunna förvänta sig en fällande dom, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Hennes andrahandsyrkande är att You Lin ska dömas för medhjälp till mord.

You Lin misstänks för inblandning i ett tredje mord. Det rör sig om en kvinna han gifte om sig med som påträffades död i Thailand i början av 2013.

– Vi vet om att det pågår en förundersökning och har fått viss information därifrån, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Enligt åklagaren nekar You Lin till brott. GT har utan framgång försökt nå hans tre advokater.