Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Så gick hans flyktväg genom Europa

Den svenske 20-åringen var internationellt efterlyst. Foto: INTERPOL

Makaveli Lindén, 20, har gripits.

Han greps i Dijon i Frankrike efter att ha varit internationellt efterlyst och på flykt efter mordet på Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Oslo.

Via Makaveli Lindéns telefon kunde polisen spåra honom fram till i lördags, från Oslo till Sverige och sedan till Belgien - men under lördagen stängdes telefonen av, enligt uppgifter till Expressen.

Nu återstår för polisen att utreda hur Makaveli Lindén klarat flykten – hur han rört sig och vilka färdmedel han använt, enligt en inspektör på polisens Fastgrupp som är den svenska polisens specialenhet i jakten på efterlysta.

Återfallsförbrytaren Makaveli Lindén, 20, från Uppsala misstänks för mordet på Heikki Bjørklund Paltto, 24, som hittades död i sitt hem i Oslo i måndags förra veckan.

Han misstänks också ha begått ett knivrån som utövades samma dag som mordet i ett garage nära Bjørklund Palttos bostad. Misstankarna mot Lindén gäller grovt rån och mord.

 

Lindén efterlyst internationellt

Polisens hypotes var inledningsvis att Makaveli Lindén efter dådet lämnade Norge och tog sig till Sverige, men att han senare flydde vidare till ett annat land. 

Polisen i Uppsala sökte honom på platser han kunde tänkas besöka om han befann sig i staden.

Sökandet efter den efterlyste mördaren pågick över hela världen.

Enligt uppgifter till GT/Expressen skedde tisdagens gripande i Dijon i Frankrike. 

Vilket den norska polisen bekräftade under en presskonferens på tisdagskvällen. Han greps under eftermiddagen, 16.35.

– Han är gripen i Frankrike, i Dijon. Det har varit en krävande utredning som pågått i över en vecka. Vi är nöjda med gripandet, säger polisinspektör Grete Metlid.

Enligt Aftonbladet greps Makaveli Lindén på tågstationen i Dijon.

– Han kom norrifrån med tåget från Chalon de Champagne. Gripandet utfördes av civilpoliser och gick lugnt till, men de hade understöd av insatsstyrkan, säger vakthavande kommissarie till tidningen, och fortsätter:

– Han sitter i en cell på polishögkvarteret nu. I morgon ställs han inför generalåklagaren.

I fredags informerade norska polisen den svenska Fast-gruppen på Noa, som är en specialenhet som arbetar specifikt med att hitta och gripa internationellt efterlysta, uppger en källa med insyn i utredningen.

– Den norska FAST-gruppen informerade oss i fredags, när de hade identifierat den misstänkte. Det vi fick veta då var att han sannolikt redan hade lämnat Sverige, säger en inspektör på den svenska Fast-gruppen.

Spårades via mobiltelefon 

Via Makaveli Lindéns telefon kunde polisen spåra honom fram till i lördags, från Oslo till Sverige och sedan till Belgien. Under lördagen stängdes telefonen av, uppger en källa med insyn i utredningen.

– Exakt hur han har rört sig och vilka färdmedel han har använt är fortfarande oklart, säger en inspektör på Fast-gruppen.

Sedan i helgen har utredningen främst bedrivits av de norska, belgiska och franska Fast-grupperna. På tisdagseftermiddagen ledde deras arbete fram till att Makaveli Lindén kunde gripas i staden Dijon i Frankrike, omkring 30 mil söder om den belgiska gränsen.

Den norska polisen har bland annat samarbetat med Europol och Interpol och varit i kontakt med flera länder, däribland Sverige, uppger de själva. 

Ett samarbete som man kallar ”mycket gott”. I övrigt vill man inte kommentera några detaljer kring hur gripandet gick till, men att man följt upp spår och vissa tips.

Polisinspektör Grete Metlid. Foto: DAGBLADET
Åklagaren Christian Hatlo. Foto: DAGBLADET

Hur han hållit sig undan polisen är dock mer oklart.

– Det har varit en intensiv utredning. Många har bidragit och vi har samarbetat med flera länder utanför Norge, säger Metlid.

– Det har pågått dag och natt. Och mycket mot utlandet. Vi har gått genom alla kanaler. Vi har haft ett bra samarbete med Interpol och Europol, säger åklagaren Christian Hatlo.

Skickar team till Frankrike

Polisen berättar att man nu kommer sända ett team till Frankrike för att kunna förhöra Lindén så snabbt som möjligt. Det är oklart när Lindén kan utelämnas till Norge.

– Det är viktigt att vi får höra vad den misstänkte har att säga, hur han ställer sig till misstankarna, säger Grete Metlid.

Grete Metlid vill inte gå in på några detaljer kring mordet, till exempel vilket mordvapen som kan ha använts. Men man uppger samtidigt att man har en ganska klar bild över hur dådet gått till.

– Det går vi inte ut med. Än så länge har han inte förhörts. Vi måste kontrollera hans förklaringar och vad han säger om misstankarna.

Polisen kommer nu kontakta anhöriga till mordoffret Heikki Bjørklund Paltto, 24, såväl som rånoffret.

– Vi kommer kontakta de närmaste anhöriga till Heikki och de han bodde med. Vi kommer också kontakta personen som blev utsatt för rånet, så att de känner till utvecklingen i fallet, säger Metlid.

Robin Simonsson på åklagarmyndighetens presstjänst säger att myndigheten har underrättats av polisens nationella operativa avdelning, Noa, om att Makaveli Lindén har gripits i Frankrike.

– Det är en norsk utredning och det kommer att ske en överlämning från Frankrike till Norge, misstänker jag.

 

Bytte namn till rapstärnans alias

Återfallsförbrytaren Makaveli Lindén har nu gripits. Foto: INTERPOL

Den misstänkte hette tidigare Christian Lindén. Men i februari i år bytte han alltså sitt förnamn till Makaveli. Det var också ett av den amerikanska hiphopstjärnan Tupac Amaru Shakur artistnamn, vilket norska Dagbladet tidigare rapporterat om. Tupac sköts till döds i en bil i Las Vegas i september 1996. Han var då en av världens mest inflytelserika artister med hundratals miljoner sålda album. 

 

 

Tupacs sista egentliga album hette ”Makaveli: The Don Killuminati: 7 Day Theory”. Det färdigställdes strax innan hans död, men släpptes alltså postumt.

När Interpol uppförde Lindén på sin ”Wanted persons”-lista under måndagen var det under födelsenamnet Christian.

Dömd återfallsförbrytare

Lindén är sedan tidigare dömd för brott flera gånger och hans liv har präglats av bekymmer sedan åtminstone högstadieåren.

Senast i oktober i fjol dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för rånet mot ett kollektivboende i Uppsala. Lindén gick knivbeväpnad igenom rum efter rum efter pengar.

När han släpptes ut ur fängelset den 10 augusti i år som villkorligt frigiven hade han bara avtjänat två tredjedelar av den utdömda strafftiden. Det trots att han vid upprepade gånger misskött sig. Inne i fängelset hotade han bland annat personalen vid två tillfällen. Han blev också tvingad till isolering efter flera incidenter.