Han misskötte sig gång på gång i fängelset – släpptes

Makaveli Lindén, 20, är efterlyst i hela världen misstänkt för mordet i Oslo.
Foto: POLISEN
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

Inom vänskapskretsen har han setts som en farlig person som andra är rädda för.

Under sin tid i fängelset hotade återfallsförbrytaren Makaveli Lindén, 20, personal och rapporterades upprepade gånger för misskötsel – ändå blev han villkorligt frigiven i augusti.

Nu jagas han världen över misstänkt för mordet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo.

I måndags hittades 24-årige Heikki Bjørklund Paltto död i sitt hem i Oslo. Misstankarna riktades snart mot svenske Makaveli Lindén, 20. Nu jagas han över hela världen och på måndagen meddelar norsk polis att jakten utomlands trappas upp. 

De nya misstankarna – rån och brott inne i andra människors hem – har beröringspunkter med gärningar Lindén är dömd för i Sverige. 2017 tog han sig in i ett kollektiv och rånade de som bodde där.

– Han gick igenom alla rum och alla lådor efter pengar. Det var det han sa hela tiden, han ville åt pengar, säger ett av offren.

Då – liksom vid flera andra dokumenterade tillfällen – var han knivbeväpnad.

Lindén greps med morakniv efter rånet mot kollektivet.
Foto: POLISEN

När han greps på ett växlingskontor efter kollektivrånet hade han morakniv på sig.

– För att skydda mitt liv, motiverar han själv detta.

Sätter skräck i andra

Makaveli Lindéns liv har varit präglat av bekymmer åtminstone sedan högstadieåren, framgår av utredningar som gjorts. Inom de kretsar han umgåtts i ses han som en farlig person som sätter skräck i andra, enligt GT:s uppgifter.

Han gick ut grundskolan utan betyg och redan i den vevan uttryckte hans föräldrar en stark oro, enligt en kommunal utredning. 2016-2017 placerades han på ett stödboende.

Det fungerade inte: ”Under tiden Christian (Makavelis tidigare namn) bodde (där) blev det tydligt att Christian inte klarar av ett boende på sådan självständig nivå”, står att läsa.

Vidare framgår att Makaveli Lindén rökt cannabis sedan 14 års ålder.

Heikki Bjørklund Paltto mördades i sin bostad i Oslo.

I polisens utredning kring rånet mot kollektivet i fjol står klart att han fortsatt med droger.

I förhör målar han själv upp bilden av hur hans liv sett ut: Han berättar om ett försörjningsstöd om 4 000 kronor i månaden, om kommunens krav om att han skaffar jobb. Om att han inte gör något särskilt om dagarna – men gärna köper droger tre gånger i veckan.

”Ljuger för farsan – får lite cash”

På frågan om hur han finansierar de inköpen svarar Lindén:

– Jag ljuger lite för farsan och får lite cash och handlar sedan.

Rånet i kollektivet sade han sig inte alls känna till. Men Uppsala tingsrätt dömde honom till ett och ett halvt års fängelse för grovt rån.

Inne i fängelset hotade han vid två tillfällen gånger personal, enligt beslut som Kriminalvården fattat. Bland annat ska han ha format handen som en pistol och "avfyrat" mot personalen.

"Tänk på att stänga ditt fönster på natten när du sover", sa han.

Det är bara ett exempel på alla gånger Makaveli Lindén misskött sig i fängelset. Beslut från Kriminalvården visar att han gång på gång placerats i avskildhet, rapporterats för olämpligt uppförande och varnats. Totalt handlar det om tio incidenter.

Han frigavs trots det villkorligt den 10 augusti i år.

Då ville han få ekonomiskt bidrag till en bussbiljett, men nobbades.

Kriminalvården, som inte vill uttala sig om det enskilda fallet, svarar i mejl att en villkorlig frigivning kan skjutas upp om personen ”på ett allvarligt sätt bryter mot föreskrifter och villkor" och att "misskötsamhet ska beaktas”.