Makaveli Lindéns förvandling från skolpojke till misstänkt mördare

Makavali Lindén, 20, misstänks för mord och rån.
Foto: INTERPOL
Makavali Lindén fångades i övervakningskameror vid dagen för mordet.
Foto: POLISEN
Polis på plats i Oslo efter mordet.
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet / Henning Lillegård

Han beskrevs i sina yngre år som en ”trevlig kille”.

Men under högstadiet tog drogerna och kriminalitet över – och han gick aldrig ut grundskolan.

Nu är återfallsförbrytaren Makaveli Lindén, 20, gripen som misstänkt för mordet på 24-årige Heikki Bjørklund Paltto i Oslo.

– Han var en trevlig kille från början. Han var alltid på bra humör, glad. Sen vände allt, berättar en tidigare skolkamrat till Lindén.

I måndagen förra veckan misstänks Uppsalabon Makaveli Lindén, 20, ha knivmördat 24-årige Heikki Bjørklund Paltto under förmiddagen i Oslo och även genomfört ett rån i nära anslutning till Bjørklund Palttos bostad.

Polisen kunde via en övervakningsfilm se att Makaveli Lindén tog ett tåg från Oslo till Stockholm 16.56 på morddagen. Därefter upphörde spåren. Han blev internationellt efterlyst och uppförd på Interpols ”Wanted persons”-lista.

Men under tisdagen bekräftade polisen att Lindén gripits.

Offret Heikki Bjørklund Paltto.

Makaveli Lindén föddes som Christian Lindén.

Föräldrarna skilde sig och han tillbringade därefter varannan vecka hos dem.2013, när han var 15 år gammal, straffades han första gången. 

Då fick han en så kallad åtalsunderlåtelse för ringa narkotikabrott, en form av dom där fallet inte går till åtal. 

Domarna avlöser varandra

De följande fem åren – fram tills i dag – har domarna avlöst varandra. Han har stått åtalad eller dömts för misshandlar, rån och stölder. Han har varit misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, häleri och övergrepp i rättssak.

I februari förra året satt han häktad misstänkt för människorov, kidnappning. Misstankarna avskrevs sedermera.

Makaveli Lindéns handtatuering föreställer Angolas flagga.
Foto: INTERPOL

Av en tidigare skolkamrat beskrivs han som en vanlig kille i sina yngre år. Men från och med åtminstone högstadieåren hände alltså något.Han gick aldrig ut årskurs nio. Han fick inte betyg i något ämne på grund av omfattande skolk. Någon gymnasial utbildning har han därmed inte kunnat påbörja.

– Han var en trevlig kille från början. Han var alltid på bra humör, glad. Sen vände allt. Det började väl så smått i högstadiet och sedan eskalerade det. Det var väl främst när han började hänga med några personer som höll på med tyngre grejer, berättar den tidigare skolkamraten.

Började knarka som 13-åring

Makaveli Lindén provade knark första gången som 13-åring, enligt egen utsago. Som 14-åring började han röka cannabis mer regelbundet. Han missbrukade även hasch och spice, framgår av en kommunal utredning.

Enligt en tidigare utredning från ett av de hem han bott på bedöms han ha ”en allvarlig drogproblematik då han haft ett omfattande bruk av cannabis i perioder och drogerna stått i centrum för honom”. Något jobb uppges han inte ha haft åtminstone de senaste åren på grund av just missbruket. Han har vägrat att lämna urinprov, varför kommunen inte kunnat erbjuda honom stödinsatser han annars skulle vara berättigad till.

Återfallsförbrytaren Makaveli Lindén.
Foto: INTERPOL

Under årens lopp har han vårdats på olika former av boenden och socialtjänsten har vidtagit en rad åtgärder.  Enligt socialen har han på institutionerna ”visat på god förmåga till positiv utveckling” och varit drogfri i det första skedet, men sedan återfallit i drogmissbruk och kriminalitet.

Villkorligt släppt

Senast i oktober i fjol dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för rånet mot ett kollektivboende i Uppsala. Lindén gick knivbeväpnad igenom rum efter rum efter pengar.

– Det var det han sa hela tiden, han ville åt pengar, säger ett av rånoffren.

När han släpptes ut ur fängelset den 10 augusti i år som villkorligt frigiven hade han bara avtjänat två tredjedelar av den utdömda strafftiden.