Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Makaveli Lindén misstänkt för nytt mord – under flykt

Makaveli Lindén, 20. Foto: INTERPOL
Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Makaveli Lindén, 20, är misstänkt för mordet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo.

Nu misstänks han för ett nytt mord i Belgien – under tiden på flykt, skriver VG. 

– Han är en möjlig misstänkt. Men han är inte gripen i vårt fall än, han är i Frankrike för mordet i Norge. Vår utredning pågår fortfarande, säger Nele Poelsmann vid den belgiska polisen till GT.

Norrmannen Heikki Bjørklund Paltto, 24, mördades i sin bostad den 15 oktober i år.

Några dagar senare gick den norska polisen ut med både namn och bild på den de misstänkte hade genomfört knivmordet – svenske Makaveli Lindén, 20.

Efter att ha efterlysts internationellt greps han den 24 oktober i den franska staden Dijon misstänkt dels för mordet, dels för ett grovt rån som ska ha skett i Oslo samma dag.

Hans flyktväg kunde bland annat spåras genom elektronisk spaning, efter att han använt en chatt-applikation.

– Det verkar som han hade kontakt med sin far i Uppsala under tisdagen, via Whatsapp, har Pascal Labonne-Collin, åklagare i Dijon, tidigare sagt till Dagbladet.  

Misstänks för nytt mord

Nu misstänks Makaveli Lindén för ytterligare ett mord, skriver norska VG. Ett mord han misstänks ha begått under tiden på flykt.

I mer än två veckors tid arbetade den belgiska åklagarmyndigheten med mordfallet innan ett genombrott kunde ske, skriver den belgiska tidningen HLN. 

– Han är en möjlig misstänkt. Men han är inte gripen i vårt fall än, han är i Frankrike för mordet i Norge. Vår utredning pågår fortfarande, säger Nele Poelsmann vid den belgiska polisen till GT.

Kvinnan som mördades var Johanna Jostameling, 58.

– Hon hittades i sin lägenhet, huggen flera gånger med kniv. Troligen dog hon några dagar tidigare. Mer information kan jag inte ge, säger Nele Poelsmann.

Har ni hört Makaveli Lindén om misstankarna?

– Inte än. Troligtvis nästa vecka, säger Nele Poelsmann.

Olivier Dupas vid polisen i Dijon bekräftar för VG att Makaveli Lindén är misstänkt för mordet.

Han säger också att det är övervakningsfilmer som gjort att polisen fått upp ögonen för honom.

Johanna Jostameling, 58, hittades död i sin lägenhet i slutet av oktober. Makaveli Lindén är en möjlig misstänkt gärningsman, uppger belgiska polisen.

 

– Det är också klart att Lindén var i Belgien vid dödstiden, säger Olivier Dupas till VG.

Makaveli Lindén har efter gripandet den 24 oktober erkänt sig skyldig till mordet på Heikki Bjørklund Paltto, samt det misstänkta rånet under samma dag.

– Han erkänner de faktiska omständigheterna, men det juridiska ska vi komma tillbaka till senare och vilken rubricering det kan röra sig om, har advokaten Øystein Storrvik tidigare sagt till GT.

Samtidigt säger han till VG att han inte vill kommentera de nya mordmisstankarna.

Dömd för flera brott sedan tidigare

Makaveli Lindén är sedan tidigare dömd för flera brott och hans liv har präglats av bekymmer sedan åtminstone högstadieåldern.

Så sent som i oktober i fjol dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för att ha rånat ett kollektivboende i Uppsala. Knivbeväpnad gick han då igenom rum efter rum på jakt efter pengar.

– Han gick igenom alla rum och alla lådor efter pengar. Det var det han sa hela tiden, han ville åt pengar, har ett av offren tidigare berättat för GT.

När Makaveli Lindén släpptes ur fängelset den 10 augusti i år som villkorligt frigiven hade han bara avtjänat två tredjedelar av den utdömda strafftiden, trots att han misskött sig vid flertalet tillfällen.