Till en början trodde man att det handlade om en olycka. Nu är utredarna övertygade om att någon tänt eld på kvinnan. Foto: CHRISTIAN SVENSSONTill en början trodde man att det handlade om en olycka. Nu är utredarna övertygade om att någon tänt eld på kvinnan. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
Till en början trodde man att det handlade om en olycka. Nu är utredarna övertygade om att någon tänt eld på kvinnan. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
Ett stort räddningspådrag larmades till platsen den 1 augusti. Foto: JOHAN SJÖSTRÖMEtt stort räddningspådrag larmades till platsen den 1 augusti. Foto: JOHAN SJÖSTRÖM
Ett stort räddningspådrag larmades till platsen den 1 augusti. Foto: JOHAN SJÖSTRÖM

Makabra teorin: Så fattade kvinnan eld

Publicerad

Plötsligt, och till synes oförklarligt, började kvinnan i 60-årsåldern brinna.

Polis har nu en klar bild av vad som hände och allt talar för att någon eller några smugit sig på henne bakifrån, kastat någon lättantändlig vätska över henne och tänt på.

– Vi är ganska säkra på att hon utsatts för brott, men har fortfarande ingen misstänkt gärningsman, säger Håkan Fasth, utredare vid polisen i Lidköping.

Det var den 1 augusti strax före klockan 21 som kvinnan var ute för att slänga sopor på Valhallagatan i Skara.

Plötsligt fattar hon eld. 

Inga vittnen såg vad som hände, men det var fortfarande ljust ute och många människor i rörelse. Några av dem hjälpte kvinnan att släcka elden och ett stort räddningspådrag kallades till platsen. Till en början verkade kvinnan inte vara allvarligt skadad. Hon var talbar och sa att hon inte hade en aning om varför hon började brinna.

Kvinnan vårdas på brännskadecentrum vid sjukhuset i Linköping.Foto: JAKOB KINDESJÖ

Men det konstaterades att kvinnan fått mycket allvarliga skador och hon vårdas fortfarande på brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset i Linköping.

– Det var först under förra veckan vi kunde höra henne, berättar Håkan Fasth, utredare vid polisen i Lidköping.

Ständiga transplantationer

Då hade det gått över tre veckor sedan hon fattade eld.

– Hon har svåra brännskador och genomför ständiga transplantationer, berättar Fasth.

På sjukhuset ger man följande kortfattade kommuniké kring patienten: "Hon opererades akut. Läget nu är allvarligt, men stabilt".

Vad gav förhöret med den skadade kvinnan?

– Inte så mycket som vi hoppats. Hon har inte sett eller hört någonting. Hon har ingen aning om vem som skulle vilja skada henne, ligger inte i tvist eller konflikt med någon.

Denna bild bekräftas av kvinnans anhöriga. Och hon är inte känd av polisen sen tidigare.

– Hon är en till synes helt normal och hederlig kvinna i 60-årsåldern, uppger Håkan Fasth.

Häck åt tre håll

Initialt trodde många att det handlat om en oförklarlig olycka. Den tesen har Håkan Fasth nu mer eller mindre övergivit.

– Det här handlar säkerligen om ett brott, säger Håkan Fasth.

Platsen där kvinnan slängde sina sopor är omgärdad av en relativt hög häck åt tre håll. Och ingången kan inte ses från mer än ett fåtal lägenheter.

Polisen tror nu att en eller flera gärningsmän gömt sig i buskaget och smugit på kvinnan bakifrån och tänt eld på henne.

– Ja, det är det mest sannolika.

Det är främst två saker som talar för detta: dels att kvinnan inte märkte något förrän hon började brinna, dels att de svåra brännskadorna finns på hennes bakre kroppsdelar: rygg, rumpa och baklår.

Vätska har använts

Har kvinnan antänts med någon form av vätska?

– Ja, men jag vill i nuläget inte gå in på vilken slags vätska det handlar om.

Polis har sökt vittnen via medier i flera veckor. Man har också knackat dörr i närområdet ett antal gånger.

– Men ingen som sett något som kan sättas i samband med händelsen har gett sig tillkänna, säger Håkan Fasth.

Utredaren är mycket mån om att komma i kontakt med vittnen eller om någon tror sig ha relevant information som kan leda utredningen framåt. Den som har det kan ringa polisen på nhummer 114 14.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER