Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maja har inte flugit – på ett decennium

Maja Rosén, 36, har inte flugit på tio år. Nu har hon skapat kampanjen ”Vi håller oss på jorden”.
Foto: Privat
Maja Rosén och Lotta Hammar som står bakom Facebook-kampanjen ”Vi håller oss på jorden”.
Foto: Privat

Maja Rosén, 36, har inte flugit på tio år.

Nu har hon skapat en kampanj för ett flygfritt 2019.

– Vi behöver göra något åt flyget nu, säger hon.

Hennes engagemang för flyget började redan för många år sedan. Den senaste flygresan gjorde hon 2008 då hon flög till Lofoten för att hälsa på sin syster, vilket GP tidigare skrivit om. 

Sedan fick det vara nog.

– Det var på resan till min syster som jag verkligen bestämde mig. Innan dess hade jag varit lite vacklande. Men när jag var där slog det mig att min resa dit bidrog till att förstöra den vackra plats det är. Jag kände att jag inte ville vara med på det, säger Maja Rosén.


LÄS MER: Vraket Thetis sjönk utanför Smögen – har nu tömts på olja


Den gångna hösten växte Maja Rosén en frustration mot sin egen tystnad. Som nyårslöfte beslutade hon därför att bli mer utmanande, att börja ställa obekväma frågor kring folks flygande.

– Det har fått folk att tänka till. Många jämför sitt eget flygande med andras och tänker att ens egen del inte gör så mycket. Men det blir svårt att vara miljövänlig om man flyger, säger Maja Rosén.

Startar kampanj – för ett flygfritt 2019

Tillsammans med väninnan Lotta Hammar har Maja Rosén, från Styrsö i Göteborg, skapat kampanjen ”Vi håller oss på jorden” på Facebook.

Kampanjen är fortfarande i sin linda, men förhoppningen är att före årets slut ha samlat 100 000 personer villiga att avstå flyget under hela 2019.


LÄS MER: Vrak kan vara första vikingaskeppet


– Tanken är att sporra folk att utmana varandra till att ta ett kollektivt ansvar. Vi ser det också som ett sätt att hålla i gång debatten. Annars kan det vara lite svårt att börja prata om flyg, säger hon.

Hon är medveten om att en kampanj likt denna inte kommer lösa alla problem, att det också krävs krafttag från politiken.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 


Men det hindrar inte egna initiativ.

– En del är lite skeptiska om det verkligen gör skillnad och tycker att det är politikerna som ska styra upp. Jag håller verkligen med om det. Men jag ser ingen motsättning i att samtidigt själv vara med och ändra normen. Vi behöver göra något åt detta nu, säger Maja Rosén.