Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maj-Britt fick läkartid – en månad efter sin död

Maj-Britt Skoglund.Foto: Privat / Privat
Brevet som skickades ut till Maj-Britt när hon avlidit.Foto: Privat / Privat

När Maj-Britt Skoglund fick en läkartid till Capios vårdcentral i Henån, ett drygt halvår efter sitt första besök, var det för sent – då hade hon redan varit död i nästan en månad.

Nu kritiseras vårdcentralen av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Hade morsan blivit tagen på allvar hade hon levt några månader till. Minst, säger Maj-Britts son Tommy Skoglund. 

Maj-Britt Johansson var så oändligt trött. Sömn och vila hjälpte inte. Till slut, i början av juni 2019, tog hon kontakt med sin vårdcentral, Capio i Henån.

Men läkaren hittade inget fel på henne och hon skickades hem. 

Två månader senare, i september, fick Maj-Britt en telefontid med en läkare på samma vårdcentral. Besvären hade inte försvunnit, i stället hade de förvärrats. Förutom tröttheten hade hon även tappat aptiten och gått ner i vikt. Men några prover togs inte. I stället bestämdes det att hon skulle komma på läkarbesök ytterligare två månader senare.

Hennes son, Tommy Skoglund, övertalade då sin mamma att byta vårdcentral. Bara några dagar senare fick hon träffa en läkare.

– Där tog de alla prover som går att ta på en vårdcentral. De hittade ingenting men i stället för att skicka hem mamma sa de åt oss att söka akut till sjukhus. Någonting är fel vi vet bara inte vad, sa de, har Tommy tidigare berättat.

Fick läkartid efter sin död

Men på sjukhuset visade det sig att det redan var försent. Maj-Britt hade långt gången cancer i buken och lungorna. Hon dog bara några dagar senare.  

Knappt fyra veckor efter Maj-Britts död damp en kallelse till Capio ner i hennes brevlåda. Hon skulle få träffa en läkare. 

– Det är horribelt. De misskötte det här från första början, säger Tommy, som anmälde vårdcentralen till Ivo.

Maj Britts son, Tommy Skoglund, anmälde vårdcentralen till Ivo.Foto: Privat

I dagarna meddelade myndigheten sitt beslut, där man riktar kritik mot vårdcentralen.

”Ivo anser att patienten skulle ha följts upp mer aktivt och utretts ytterligare då hon kontaktade vårdcentralen på nytt för fortsatta och nytillkomna symtom i september”, står det att läsa i beslutet.

Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, Löf, har också gjort en utredning av fallet, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om. Löf konstaterar att redan vid Maj-Britts besök i juni ”borde ett mer omfattande labstatus tagits med bland annat prover på lever och njurar”.

Hade kunnat förlänga livet

Thomas Gavin, regionchef på Capio Närsjukvård, säger att man tar Ivos kritik på största allvar:

– I Ivo:s eftergranskning ser man att vi borde kunnat ha gjort mer i september och vi ser ingen anledning att ifrågasätta det. Vi kommer att foga oss till det beslutet som Ivo har tagit och vi kommer att vidta de åtgärder som är möjliga att vidta i det här fallet.

Han fortsätter:

– Det valet som man gjorde försenade diagnosen, men som Ivo skriver så kan de inte ta ställning till om det påverkat utgången i det här fallet. 

Löfs experter skriver i sitt utlåtande att Maj-Britts cancer sannolikt hade varit dödlig, även om den hade upptäckts i ett tidigare skede. Men hennes liv hade kunnat förlängas, menar de.

– Hade morsan blivit tagen på allvar hade hon levt några månader till. Minst. Då hade vi fått uppleva en jul till ihop och det hade betytt mycket, säger Tommy.