Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maida fick inkassokrav – för bil hon inte äger

Så skyddar du dig mot bedrägerier
Maida Halilovic synade bluffen.
Foto: Privat

30-åriga Maida Halilovic från Göteborg fick under kort tid flera olika fordonsfakturor – trots att hon inte äger någon bil. 

Maida vill nu höja ett varningens finger för bluffakturor. 

– Jag tänker mycket på äldre och att de kan råka illa ut av det här. Om det är ett blufföretag och man betalar är det lätt att hamna i en kris, säger hon. 

Maida, som varken har bil eller körkort blev förvånad över inkassokraven på olika fordonsbetalningar, berättar hon.

– Jag fick panik och tänkte att herregud vad är det här för något? Jag har ju aldrig missat en enda räkning i hela mitt liv. Det är helt omöjligt att jag ska betala fordonsskydd när jag inte har någon bil. Det måste vara bluffakturor. 

Maida tog i osäkerheten över fakturorna hjälp av en väninna för att få klarhet i saken. 

– Jag ringde en väninna som är bra på sådant här och hon sa att det såg ut att vara bluff. Hon googlade sig till att om jag betalar så kommer jag ingå i ett avtal en lång tid framöver. Men fakturorna hade samtidigt organisationsnummer och massa annat, så jag blev osäker.

”Kan råka illa ut”

Under Maidas egna eftersökningar på internet hittade hon att flera andra riktat kritik mot Inkassoföretaget Alektum som skickat den första fakturan. 

– Jag insåg att det verkligen var något som inte stämde. Det stod på flera ställen att det var bluff och bara i Göteborg var det 40 kommentarer från folk som råkat ut för liknande saker. Så jag slängde den fakturan för en månad sedan och har inte fått någon påminnelseavgift sedan dess. 

Den andra fakturan som skickades från inkassobolaget G Inkasso visade sig, precis som Maida misstänkt, vara felaktig. När företaget kollade upp Maida hos Trafikverket stod det klart att hon mycket riktigt inte äger någon bil. 

Foto: PRIVAT

– Hon sa bara att hon makulerar den här räkningen. Hon som jobbar på inkassobolaget borde ju åtminstone ha kunnat hitta fakturan när jag gav henne ärendenummer och organisationsnummer, men det kunde hon inte. Det var väldigt konstigt. 

Maida uppmanar nu andra till försiktighet.

– Jag vill dela med mig av det här för att hjälpa andra som inte ser att det är bluff. Jag tänker framför allt på äldre och att de kan råka illa ut av det här. Om det är ett blufföretag och man betalar är det lätt att hamna i en kris, säger hon.

Så ska du göra

GT har sökt Alektum utan resultat. Men på Kronofogdens hemsida står det att ”bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för ett krav på betalning för en vara eller tjänst som du aldrig beställt eller fått levererad.”

Om man får inkassokrav på något man vet att man inte äger eller har köpt ska man invända mot det – ”bestrida det”. 

Det gör man genom att stryka ett streck över fakturan man fått och skriva ”Bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Sedan ska man skicka tillbaka det till avsändaren. 

När man bestridit ett krav kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal och eftersom det handlar om en bluffaktura blir det svårt att göra. 

Därför går det sällan så långt. Något man inte ska göra är att betala. 

Här dansar olympierna i synk fram på Tokyos gator