Mahmood Al Asaad har precis kommit in på läkarprogrammet vid Lunds universitet. Foto: Varberg för livMahmood Al Asaad har precis kommit in på läkarprogrammet vid Lunds universitet. Foto: Varberg för liv
Mahmood Al Asaad har precis kommit in på läkarprogrammet vid Lunds universitet. Foto: Varberg för liv
Efter mindre än tre år i Sverige har Mahmood Al Asaad nu kommit in på sin drömutbildning. Foto: PrivatEfter mindre än tre år i Sverige har Mahmood Al Asaad nu kommit in på sin drömutbildning. Foto: Privat
Efter mindre än tre år i Sverige har Mahmood Al Asaad nu kommit in på sin drömutbildning. Foto: Privat

Mahmood flydde från krig – har nu uppnått sin dröm

Publicerad

2013 flydde Mahmood Al Asaad misären i krigets Syrien.

Flykten genom Europa tog honom till Varberg – där Mahmood nu uppfyllt sin högsta dröm.

– Det känns jättebra att få hjälpa folk. Man vet att man gör något för humaniteten, säger han.

Mahmood Al Asaad, 23, kom till Sverige i maj 2015. 

Då hade han varit på resande fot sedan 2013 då han från Syrien först tog sig till Irak där han under ett år och sju månader arbetade som socialarbetare.

Via Turkiet reste han sedan genom Bulgarien, Serbien, Ungern, Österrike och Danmark innan han till sist kom till Malmö.

Kort därpå hamnade han i Varberg där han bott under större delen av sin tid i Sverige.

Drömmen blev verklighet

– Det var en väldigt tuff period. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag tänkte bara på att jag skulle jobba och få pengar för att kunna resa till ett land där jag kunde studera på universitet, säger han.

2013 flydde Mahmood Al Asaad från krigets Syrien. I maj 2015 kom han till Varberg.Foto: Varberg för liv

Nu har den drömmen blivit verklighet. Nyligen flyttade Mahmood Al Asaad till Lund där han blivit antagen till läkarprogrammet. En dröm han haft sedan barnsben.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

– När jag bodde i Syrien blev jag antagen till universitetet, men var tvungen att fly på grund av kriget. Det känns härligt att få börja studera här, jag vill göra något för alla sjuka människor och kommer trivas jättebra med det här yrket, säger han.

Läste upp ämnen

Under tiden i Varberg läste han utöver svenska för invandrare även svenska som andraspråk, engelska, kemi och fysik för att bli behörig till universitetet.

Mahmood Al Asaad har arbetat ideellt för organisationen Varberg för liv under sin tid i Varberg.Foto: Varberg för liv

Samtidigt jobbade han ideellt för Varberg för liv, en organisation som samlar in pengar till cancerdrabbade barn och deras familjer.

Där lärde han känna Martin Larsson, organisations ordförande, som är mycket stolt över att Mahmood Al Asaad nu kommit in på sin drömutbildning.

– Det var inte utan att man fick en liten tår i ögat. En fantastisk kille, väldigt ödmjuk, som lärde sig svenska grymt fort och som varit väldigt dedikerad i sina studier, säger han.

Mahmood Al Asaad har nu kommit ett steg närmre sitt drömyrke.

– Det känns jättebra att få hjälpa folk. Man vet att man gör något för humaniteten, säger han.

Christian Börjesson
Christian Börjesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER