Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus tar musiken till nya höjder på nytt

Magnus Rosén ska göra samma sak i år som förra året - få Götaverkens kranar att dansa under kulturkalaset. "Vi behöver skapa nyfikenhet och lyfta fram verket, det är en del av Göteborgs historia", säger den förre Hammerfallbasisten. Foto: ALEXANDER CARLSSON
Foto: Alexander Carlsson

GÖTEBORG. Förra året var första gången - i år gör han det igen. Magnus Rosén ska få Götaverkens kranar att dansa under Kulturkalaset.

- Ju snabbare jag spelar, desto nervösare blir jag, säger basspelaren Magnus Rosén som hänger fast i några vajar och åker ut över det öppna vattnet vid Götakanal.

Förra året kickade Magnus Rosén i gång arrangemanget Culture Meets Industry. Mötet mellan kultur och industri är något Manus kallar för "korsbefruktning".

- Det är spännande med kontraster, säger han efter att ha landat på marken igen efter en tur över vattnet. Kultur och industri klingar bra mot varandra och det är ett tillfälle att öppna ögonen för industrin.

"Jättevackert!"

När Magnus Rosén, tidigare bandmedlem i Hammerfall, den 14 augusti kommer att åka ut över Götakanalen, kommer han möta två inhyrda älvsnabbåtar och välkomna publiken medan han spelar på sin bas i sommarkvällen.

- Det kommer bli jättevackert! Vi kommer ha bogserbåtar som sprutar vatten, så att det kommer att se ut som enorma vingar. Sen får publiken stiga av och gå en gång där det kommer att finnas marschaller och jonglörer till D-hallen där det kommer att hållas en riktigt häftig konsert, säger han.

Historia

Att platsen för arrangemanget blev just Götaverket var ingen slump.

- Vi behöver skapa nyfikenhet och lyfta fram verket, det är en del av Göteborgs historia, säger Magnus Rosén. Min vision är att vi i framtiden kommer att ha en Culture Meets Industry-dag med olika föreläsningar och seminarier.

Förra året var alltså första gången Magnus Rosén åkte över Götakanal och spelade på sin bas. Arrangemanget blev så uppskattat att Magnus Rosén blev lovad att alla kranarna vid Götaverket skulle dansa om han skulle komma tillbaka.

- I stort alla kranar på verket kommer att dansa den 14 augusti, säger han. Det kommer verkligen bli the talk of the town.

Uppträder på kulturkalaset. 

FAKTA

Detta är Culture Meets Industry

Culture Meets Industry görs tillsammans med Magnus Rosén, före detta basist i hårdrocksbandet Hammerfall.

Kl. 20.15 eller 20.35 går en chartrad Älvsnabben från Lilla bommen till Göteborgs hjärta Götaverken. Framme på dockan finns klingande klockor, rök som cirkulerar runt de dansande kranarna och sprutande bogserbåtarna. Kvällen bjuder på en salig blandning av opera, meditation, klassisk musik och pop. Medverkar gör bland annat operaartisten Helena Döse, kinesiska artister influgna från Kina och Michael Åberg.