Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fias son Magnus mördades med yxa: ”Finns bara inte"

Magnus Natschki blev 36 år gammal. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT
Fia Spännare, mamma till Magnus Natschki. Foto: SVT/Veckans Brott
Felix Rosell Nyberg har överklagat tingsrättens dom och vill bli frikänd. Foto: PRIVAT

Felix Rosell Nyberg, 22, och Immanuel Etcheverry Malan, 20, dömdes för mordet på 36-årige Magnus Natschki.

Ingen av dem vill acceptera sina straff utan har överklagat tingsrättens dom.

Trots att Felix Rosell Nybergs dödande yxhugg finns på film så vill han frias helt då han menar att han befunnit sig i en nödsituation.

– Jag tror inte att 22-åringen blev tvingad. Det finns inget om tyder på att någon har använt sig av något vapen och hotat honom med det på något sätt och vis, säger Magnus mamma Fia Spännare i torsdagens avsnitt av ”Veckans brott” i SVT. 

Under onsdagen överklagade Felix Rosell Nyberg och Immanuel Etcheverry Malan sina morddomar på 10 respektive 12 års fängelse.

Magnus Natschki, 36, attackerades under morgonen den 6 december 2017. De tre männen som trängde sig in i hans lägenhet var okända för Magnus inneboende Felix Rosell Nyberg och de tvingade honom att stanna kvar, enligt honom själv. 

Han skulle egentligen i väg till en lektion på teaterskolan där han studerade.

Sedan rånades, förnedrades, misshandlades Magnus Natschki och tvingades sedan ut i ett ödsligt beläget skogsområde i Uddevalla där han mördades med en yxa sent på kvällen. 

Hans inneboende och vän Felix Rosell Nyberg utdelade huggen. 

Ytterligare två personer dömdes för inblandning i bortförandet – en friades för den delen men dömdes för andra brott. 

– Hjärnan vill inte riktigt gå med på att det här har skett. Det vill inte riktigt gå in, samtidigt så kan jag tycka att men Gud det här finns bara inte, att fem personer under sammantaget en hel dag planerar för att sen slå ihjäl Magnus med en yxa det är så otroligt. Det är så rått, säger Magnus mamma Fia Spännare, i Veckans brott som sänds i SVT på torsdagskvällen. 

Felix Rosell Nyberg, 22, dömdes i tingsätten till tio års fängelse. Foto: PRIVAT
Immanuel Etcheverry Malan, 20, dömdes till tolv års fängelse. Foto: POLISEN

 

En av de dömda har gjort en så kallad nöjdförklaring, och inte heller åklagaren kommer överklaga den domen. Åklagaren har däremot överklagat domarna mot de andra två och vill se strängare straff. 

Åklagaren kommer överklaga morddomarna 

Då de dömda mördarna överklagat domen kommer åklagaren göra detsamma.

– Jag kommer göra anslutningsöverklagan på dem eftersom det ska upp i hovrätten men annars tycker jag att tingsrätten landade klokt i påföljdsfrågan. Den påbackning som de kan få är marginell sett till ålder och andra omständigheter, säger Mats Sällström. 

Åklagaren i fallet, Mats Sällström. Foto: HENRIK JANSSON

Felix Rosell Nyberg var den som utdelade de dödande huggen och förloppet filmades av Immanuel Etcheverry Malan. 

Rosell Nyberg menar att han ska frias då han tvingats utföra dådet. 

Tingsrätten skrev i domen att Felix Rosell Nyberg varit i ett nödliknande tillstånd, något som anses vara en förmildrande omständighet vid bedömningen av straffvärdet.

Rätten: Kan inte fritas från ansvar 

Tingsrätten godtog även Felix Rosell Nybergs påstående om att han var rädd. 

Men rätten poängterade samtidigt att Rosell Nybergs handling, det vill säga mordet, inte varit försvarlig, ”varför han inte kan fritas från ansvar enligt bestämmelsen om nöd”. Rätten konstaterade också att det under det utdragna händelseförloppet ”funnits gott om tid att överväga alternativa handlingssätt”.

Magnus mamma Fia Spännare säger att hon inte tror på det.

– Jag tror inte att 22-åringen blev tvingad. Det finns inget om tyder på att någon har använt sig av något vapen och hotat honom med det på något sätt och vis. Visst, han kanske upplevde det på ett sådant sätt att han vart hotad som han själv säger då, även hans familj vart ju hotad men han har påvisat på flera ställen att han har en viss handlingskraft, säger hon i Veckans brott. 

Magnus mamma Fia Spännare blir känslosam när hon pratar om mordet på sonen. Foto: SVT/Veckans brott

Fia Spännare har tidigare berättat att hon är väldigt besviken över domen.  

– Straffen är alldeles för låga. Det är helt ofattbart, sa hon dagen domen föll.

Som bevisning i sin överklagan har Felix Rosell Nybergs advokat Björn Hurtig åberopat vittnesförhör med  Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet som vittnade till Felix Rosell Nybergs fördel i tingsrätten. 

Han har granskat handlingarna i målet och tagit del av den forskning som finns kring social påverkan. 

– Man kan peka ut vilka påverkansfaktorer som Felix Rosell Nyberg var utsatt för i den här situationen. Det är antal sådana faktorer som finns, säger han. 

– Det är väldigt viktigt att det fanns många faktorer, det går inte att hitta en enda faktor som förklarar varför detta slutade med att Felix Rosell Nyberg dödade Magnus. Han var utsatt för olika typer av påverkan. 

Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet Foto: Pressbild Göteborgs universitet

Finns flera faktorer 

Det Pär Anders Granhag menar är faktorerna är att det i situationen fanns en hierarki, att det fanns en person som bestämde över de andra, en var auktoritär, det fanns hot om repressalier, han förstod att det inte handlade om tomma hot och att hans chans att komma undan var att göra som de andra sa. 

– Min poäng med detta är att man inte kan förstå vad som hände genom att tillskriva Felix Rosell Nyberg några specifika egenskaper att han skulle vara en ovanlig person. De flesta hade gjorde som han gjorde om man var satt under den pressen. 

 

Magnus Natschki hittades död i ett skogsparti i Uddevalla. Foto: HENRIK JANSSON

Tingsrätten har ju kommit fram till att han visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det inte är en sådan nödsituation att handlingen är berättigad. Vad säger du om det?

– Det är ju tingsrättens bedömning, de har tagit intryck av mitt yttrande, de nonchalerar inte det. Men har ju sitt sätt att se på det. Jag tycker att de borde tagit mer hänsyn till situationen han var försatt i än vad de har gjort. Det är ett av skälen till överklagan, jag delar inte deras syn på att han hade kunnat agerat annorlunda. 

GT har sökt Felix Rosell Nybergs advokat Björn Hurtig för en kommentar.