Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus är i virusdrabbade staden: ”Ett stort pådrag”

Så ska du agera om du tror att du smittats
Magnus Rosén, tidigare basist i heavy metal-bandet Hammerfall, är i Kina sedan fem veckor tillbaka. Han har gjort ett antal solobas-shower och medverkat i tv. Nu väntar han på att kunna resa hem och håller sig inomhus på grund av Coronaviruset.
Foto: Privat
Kampen mot Coronaviruset: Sjukvårdsteam på väg till hårt drabbade Wuhan, från Hedong International Airport in Yinchuan i provinsen Ningxia.
Foto: XINHUA/SIPA USA
Människor som skyddar sig mot viruset.
Foto: CHIANG YING-YING/AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare Hammerfall-basisten Magnus Rosén är sedan fem veckor i Kina för att spela på konserter och i tv.

Nu håller han sig inomhus och har ställt in möten på grund av det nya Coronaviruset – i väntan på att kunna åka hem till Sverige.

– Gatorna brukar vara fulla av människor och bilar här. Nu är det i stort sett folktomt, berättar han.

Det är tolfte gången Magnus Rosén, tidigare basist i heavy metal-bandet Hammerfall från Göteborg, besöker Kina för att spela solobas i shower, medverka i kinesisk tv och spela med stora artister i landet.

Nu är han i nordöstra Kina, i staden Dalian. Där har det just rapporterats om fem fall av det nya Coronaviruset enligt Magnus Rosén. I hela landet har tusentals smittats och över 100 personer beräknas ha avlidit. Ett 50-tal fall har påträffats utanför Kina.

– Dalian är en stad på mellan sex och sju miljoner invånare, så procentuellt är det inte många smittade. Lite oroligt känns det men jag försöker tänka på hur liten sannolikhet det är att bli smittad. I Kina bor 1,4 miljarder människor, säger han.

Han berättar att myndigheterna hela tiden går ut med uppdateringar om läget kring Coronaviruset.

– Rekommendationen är att använda ansiktsmask, vara noga med hygienen och de sista dagarna har man sagt att det är bra att hålla sig inomhus så mycket som möjligt. De håller på att bygga flera nya sjukhus här just för stunden. Det är ett stort pådrag för att stoppa viruset, konstaterar Magnus Rosén.

Även Kungälvs-Posten har rapporterat om basistens Kina-vistelse.

Magnus Rosén använder ansiktsmask när han går ut i mångmiljonstaden Dalian i nordöstra Kina. Men han håller sig mest inomhus.
Foto: Privat

”Kändes overkligt”

Det var först kring det kinesiska nyåret den 24 januari som Magnus Rosén upplevde att läget blev allvarligt:

– Det kändes overkligt. Jag hade svårt att ta till mig det. Men sedan har det kommit väldigt mycket information.

Magnus Rosén förklarar att han i stort sett hann bli klar med de konserter och framträdanden han skulle göra under resan. Nu håller han sig mest inne i lägenheten där han bor hos en vän tills det är dags att resa hem till Sverige och bostaden i Romelanda den 30 januari.

– Jag har ställt in middagar och möten. Jag sitter här och övar på basen, äter god kinesisk mat och dricker te, förklarar han.

Basisten Magnus Rosén, tidigare medlem i heavy metal-bandet Hammerfall, under en tv-inspelning i Dalian i Kina.

Han berättar att han var ute på en kort promenad under måndagen och att inget då var sig likt i staden:

– I Kina brukar gatorna vara fulla av människor och bilar och nu är det i stort sett folktomt. Folk stannar inne.

Vill ta prover hemma i Sverige

Magnus Rosén berättar att han utan att lyckas försökt boka om flygbiljetten för att komma hem tidigare. Nu är det ett par dagar kvar till hemfärd och han säger att han oroar sig för att bli krasslig inför resan.

– Har man över 38 grader får man inte flyga ut, konstaterar han.

För att sedan vara säker på att han inte bär på viruset kommer han att uppsöka sjukvården i Sverige.

– Inte för att jag tror att jag är sjuk, men mitt ansvar är att inte smitta någon om det skulle vara så. Jag vill ta prover för att vara säker, säger han.

TV: Allt du behöver veta om Coronaviruset

Fakta om Coronaviruset