Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson svarar på krögarnas kritik: ”Håll ut”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Asmir Ziric, krögare i Karlstad.
Foto: Privat.
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krögare runtom i Sverige slamrade i dag med grytlock och slevar för att göra sin kritik mot hur staten ersatt dem i coronakrisen hörd. 

Magdalena Andersson berättar att regeringen tar fram ett nytt stöd åt företagen, förutom det som presenterades i måndags. 

– Vi håller på att jobba med det just nu, sa hon i en intervju med P4 Värmland.   

På flera håll i Sverige har krögare i dag protesterat mot vad de anser är ett för klent stöd från statens sida. 

En av dem är Asmir Ziric, som driver flera restauranger i Karlstad. 

– Stöden måste betalas ut nu, det är inget utbetalt till företag som gått godkända stöd i mars. Många som har lovats stöd kommer inte överleva annars, säger han. 

Asmir Ziric har tappat över 90 procent i intäkter sedan det blev förbjudet att sälja alkohol efter klockan 20. Han önskar sig slopade arbetsgivaravgifter, att stöden betalas ut snabbare, men också att de blir mer generösa. 

– Vi behöver 100 procent omställningsstöd och 90 procent korttidspermittering, säger han. 

Tittar på fler stöd

Magdalena Andersson svarar i en intervju med P4 Värmland att hon förstår att branschen har det tufft, men säger att de stöden som presenterades i måndags ligger nära vad Asmir Ziric efterlyser. Och hon säger åt krögarna att försöka klara sig ett litet tag till. 

– Där är mitt budskap håll i och håll ut. Första eller andra veckan i februari, då kommer man att kunna få pengar på sitt skattekonto. Vi vet att stöden kräver en viss handläggning, det kan ta lite tid, säger hon och förklarar att man därför kommer kunna få tillbaka inbetald skatt, som ett lån, medan man väntar. 

– Med det sagt tittar vi nu på vad man kan ha för ytterligare stöd som vi kan ge till företagen.