Magdalena, 79, blev blåst på en miljon

ARG PÅ SIG SJÄLV. Magdalena Kleberg är ledsen och förbannad på sig. Skammen att hon gått på bluffen är stor, men för att varna andra går hon nu ut och berättar om sina erfarenheter. Foto: JAN WIRIDEN
Foto: Jan Wiriden

UCKLUM/STENUNGSUND. Magdalena Kleberg, 79, trodde inte det var sant - hon hade vunnit 20 miljoner kronor på nätlotteri.

Men envisa samtal och mejl om storvinsten från "lotteriföretaget" övertygade henne.

I stället lurades hon på över en miljon.

Det var i somras som Magdalena Kleberg fick mejlet där det sensationella stod - hon hade vunnit 20 miljoner kronor på onlinelotteriet Freeball.

- Jag tyckte väl att det var lite konstigt. Jag har inte spelat på något lotteri vad jag vet, men man klickar ju på så mycket, så jag vet faktiskt inte.

Ledsen, arg och förbannad

Magdalena Kleberg pendlar mellan att vara ledsen, arg och förbannad på sig själv för att hon gick på bluffen.

- I början vägrade jag ens att titta på mejlet jag fått. Men så började de att ringa och bedyra att det verkligen var sant. Jag hade vunnit 20 miljoner kronor och de skulle personligen komma och överlämna checken till mig i Sverige, berättar hon.

- Det var en jättetrevlig kvinna som verkligen bedyrade att jag hade vunnit. Hon var väldigt övertygande och lovade att personligen se till att jag fick pengarna.

"Lyckades övertyga mig"

Det fanns bara en hake. Magdalena skulle först betala 320 000 kronor i skatt.

- Jag vägrade först, men på något sätt lyckades de ändå övertyga mig. Jag betalade in pengarna och sedan bara rullade det på.

Allt som allt har Magdalena nu betalat över en miljon kronor för att få ut vinstpengarna.

- Jag vet att det låter helt absurt, men det var vad de sa att det skulle kosta att föra över pengarna till Sverige.

Men för två veckor sedan upphörde plötsligt kontakten med den trevliga kvinnan.

- Jag fick berättat för mig att hon blivit sjuk och inlagd på sjukhus för en operation. När jag sökte henne igen fick jag höra att hon dött, berättar Magdalena.

Hennes nya kontakt, en betydligt mer otrevlig man, meddelade vidare att hon nu skulle behöva göra ytterligare en inbetalning på 25 000 kronor för att föra över pengarna.

- Men där någonstans fick jag nog och polisanmälde alltihop, berättar Magdalena.

Hjälpen hon fick från polisen var dock lika med noll.

- Polismannen jag hade kontakt med meddelade att man inget kunde göra, eftersom företaget var baserat i England.

Polisen återupptar fallet

Magnus Lindegren, kommissarie på polisens bedrägerisektion i Göteborg, lovar dock att återuppta fallet sedan GT nått honom och berättat om vad som hänt Magdalena Kleberg.

- Med tanke på hur mycket pengar det handlar om måste vi titta vidare på det här, säger han.

Magnus Lindegren säger samtidigt att det oftast är väldigt svårt för polisen att få tag på förövarna bakom sådana här bedrägerier.

- Det spelar ingen roll om vi har en mejladress. De här personerna sitter ofta bakom smittade datorer eller servrar. De är inte alls säkert att de ens befinner sig i det land de utger sig för att sitta i, säger han.

Tipset: Ignorera breven

Hans råd till den som får sådana här mejl är därför helt enkelt att inte ens bry sig om dem.

- Vet man med sig att man inte spelat i något lotteri är sannolikheten att man vunnit lika med noll. Men drömmen om den stora vinsten gör tyvärr att många också går på den stora bluffen.

- Jag önskar verkligen att vi hade mer resurser att komma åt den här formen av bedrägeri. Det är tragiskt och jag blir lika ledsen varje gång jag hör något sådant här. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad de här människorna verkar kunna ta sig till.

Så skyddar du dig mot vanligaste bluffarna

Falska Bankmejl

I e-postmeddelandet kan det till exempel stå att mottagaren betalat in för mycket pengar och att personen kan få tillbaka detta belopp genom att klicka på en länk. Ett annat exempel är e-postmeddelanden som ser ut att komma från Skatteverket där det antyds att mottagaren ska få tillbaka extra skatteåterbäring.

Enligt polisen bör man aldrig lämna ut bankuppgifter eller klicka på sådana länkar, då det kan röra sig om virus eller trojaner.

Annonsbluffar

Det är en av de vanligaste typerna av internetbedrägerier, där personer betalar i förskott för en vara som de sedan inte får skickad till sig.

Polisen uppmanar till försiktighet. Är erbjudandet för bra för att vara sant så är det nog det. Ett annat tecken på att det kan röra sig om en bedragare är att personen påstår att det är bråttom att avsluta affären. Känner du dig det minsta misstänksam, avstå från köp och betala aldrig i förskott, råder polisen.

Åldringsbrott

Någon stjäl pengar eller värdesaker av äldre personer - ofta i hemmet. En eller flera personer kan ringa på dörren och hitta på anledningar att få komma in i bostaden. De kan till exempel uppge att de ska kontrollera något i bostaden eller att de vill sälja något. Det händer också att någon ringer och utger sig för att vara barnbarnet som behöver pengar.

Polisen råder att aldrig släppa in någon okänd i bostaden, ha dörren låst, vara kritisk och begära legitimation, samt att aldrig ha väska eller värdesaker i kundvagnen eller rollatorn.

Viruslurendrejeri

En person ringer och påstår sig vara supporten på Microsoft eller Windows. Personen påstår att din dator är utsatt för virus och ber dig skriva in en massa kommandon på din dator och får på så sätt tillgång till all data som finns och kan fjärrstyra datorn.

Polisen avråder bestämt från att följa anvisningarna och helt enkelt lägga på luren, alternativt ta namn och nummer och be att få återkomma. Om du trots allt följt anvisningarna bör du koppla ur datorn från nätet och lämna den till en expert.

Nigeriabreven

Bedrägeriet börjar med att du kontaktas av personer, via e-mejl, brev eller telefon. Personen vill använda ditt bankkonto till överföringar av stora belopp som finns i hemlandet i utbyte mot provision.

Även här råder polisen att aldrig lämna ut några bankkonton eller annan personlig information. Bedragarna kan använda uppgifterna till att skapa förfalskade dokument, för att få dig att tro att du fått pengarna, och sedan fortsätta att lura av dig pengar.

Lotterisvindlarna

Bedragarna utger sig för att komma från ett lotteriföretag och uppger att du vunnit pengar. På så sätt försöker de komma över kontouppgifter och bankkort. Flera sådana fall har nyligen inträffat i Västsverige där bland annat en 85-årig man blev uppringd av en person som sade sig vara från Postkodlotteriet. Personen påstod att 85-åringen vunnit 25 000 kronor och bad om bankkort och bankomatkod för att kunna sätta in pengarna. I stället försvann pengar från 85-åringens konto.

Polisen råder återigen att aldrig lämna ut kontouppgifter till okända, ta namn och telefonnummer och själv kolla upp om du vunnit. Beträffande Postkodlotteriet uppger de att de aldrig ringer om vinstbetalningar, dessa görs automatiskt till ditt konto.