Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magdalena, 34, ska föda hemma – under corona

Magdalena Pfaffl planerar att föda sitt andra barn hemma.Foto: Karin Linde

Partnern eller annan medföljande skickas hem direkt efter förlossningen för att undvika smitta under coronapandemin.

Restriktionerna har gjort att allt fler blivit intresserade att föda barn hemma.

Magdalena Pfaffl, 34, är en av dem.

– Det finns en rädsla att bli lämnad själv på sjukhuset, säger hon.

När coronapandemin slog ett grepp om landet vidtog landet sjukhus flera åtgärder för att förhindra att viruset spred sig.

Det innebär bland annat att situationen för de som ska föda barn förändrats. Partner eller annan närstående, helt utan symtom, får vara med under förlossningen – men tvingas åka hem direkt efter födseln. 

Restriktionerna har fått allt fler personer att överväga att föda barn hemma.

I Göteborg har man sett en ökning av hemmafödslar med 300 procent det senaste året.

– Det märks på så sätt att vi får så enormt mycket mera samtal och kontakter av kvinnor och familjer som vill ha en säker födsel, säger Johanna Sedeborn på Barnmorsketeamet, till P4 Göteborg. 

”Det kan hända när som helst”

Magdalena Pfaffl från Varberg är en av dem som planerar att föda hemma, något SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

GT pratar med henne samma dag som barnet är beräknat att komma.

– Det kan hända när som helst, säger hon.

Det är inte första gången hon planerat att föda barn hemma. Hon och hennes sambo diskuterade saken inför att deras första barn skulle komma till världen, men den gången fick de åka in till sjukhuset.

– Jag brukar säga att jag födde det första barnet till fyra femtedelar hemma. När jag var sju centimeter öppen föreslog barnmorskan som var med att vi skulle åka till BB för att ta hål på fosterhinnorna innan jag fick slut på kraft. Vi gjorde som hon sa för säkerhets skull, säger Magdalena.

Magdalena påbörjade hemmaförlossning även med sitt första barn, men åkte den gången till BB innan barnet han komma ut.Foto: Karin Linde

Men den här gången planerar hon att fullfölja födseln hemma. Hon menar att så vore fallet även fast pandemin inte rasade, men hon är negativt inställd till att partnern skickas hem.

– Det är otroligt viktigt, mamman behöver stöd men jag anser också att det är pappans rättighet. Det är hans barn också och det är vikigt att även han får vara med barnet de första timmarna i livet för att knyta an till sitt barn, säger hon.

”Finns en rädsla”

Om något skulle gå snett under förlossningen hemma och hon tvingas åka till sjukhuset är Magdalena orolig för att maken inte kan ge henne stöd på plats efter födseln.

– Det finns en rädsla att bli lämnad själv på sjukhuset, om jag av någon anledning skulle behöva åka in utan honom, säger hon.

Vid födseln hemma får Magdalena hjälp av en barnmorska som hon haft regelbunden kontakt med under graviditeten.

– Hon har med sig alla akutmediciner och redskap. Hon stannar också kvar någon timme efter förlossningen för att säkerställa att jag inte har någon blödning. Efter det är det som för vilken mamma som helst och vi får så småningom åka till sjukhuset för en vanlig läkarkontroll, säger hon.