Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda, 29: ”Jätterädd att hamna där igen”

Foto: privat

Magda Harms, 29, drabbades av en förlossningsdepression när sonen Elliot föddes.

Men det dröjde nästan ett år innan hon fick den hjälp hon behövde.

– Det är som att jag har missat Elliots första år. Allting jag kommer ihåg är det som var jobbigt och ledsamt, berättar hon.

Allting började med kraftig illamående under graviditeten, som GP tidigare berättat om. Magda Harms från Ellös väntade sitt första barn och kände att allt inte riktigt stod rätt till.

– Jag blev väldigt deppig och kände att ”det här kommer aldrig gå över”.

Magda sökte hjälp hos en psykolog, men fick till svar att det berodde på hormoner och att det skulle gå över.

Men ett par veckor efter att sonen Elliot föddes fick han kolik och Magdas mående började då stadigt sjunka. 

– Jag grät väldigt mycket. Jag kände mig otillräcklig. När Elliot skrek på nätterna så kunde jag behöva gå ut för att det var så jobbigt att jag inte kunde göra någonting.

Hjälp dröjde

Hos både BVC, läkare och psykiatrin fick hon till svar att det berodde på dålig sömn och hormoner och att allt var normalt.

Men Magda insåg allvaret i situationen och fortsatte att be om hjälp. När Elliot var tio månader fick hon till sist träffa en läkare som sjukskrev henne på halvtid. 

– Då kunde min man vara föräldraledig. Det var en otrolig hjälp. Sen fick jag även antidepressiva, vilket hjälpte till att lyfta mitt mående. Det var först efter det som jag kände att jag verkligen kunde uppskatta min son, på ett sätt jag inte gjorde innan.

Hon tycker att det känns tragiskt att hon tvingades gå med depressionen så länge innan hon fick den hjälpen hon behövde.

– Det är som att jag har missat Elliots första år. Allting jag kommer ihåg är det som var jobbigt och ledsamt. Inte det som andra kanske har, främst härliga minnen.

Elliot fyller nio i december. Magda berättar att hon kommer vilja ha barn igen, men skräcken om att få en ny förlossningsdepression har varit ett stort hinder.

– Jag är jätterädd för att hamna där igen.

Driver Facebookgrupp 

Magda har sedan sonen föddes utbildat sig till sjuksköterska, och hoppas i framtiden kunna vidareutbilda sig och jobba inom psykiatri. Hon är sedan några år tillbaka administratör för Facebooksidan Hjälpgruppen/Förlossningsdepression.

Hon upplever att det är många som avfärdar tecken på förlossningsdepression som att det är något ”normalt”. Dålig sömn och hormoner. Men hon vill uppmana dem som känner att de mår dåligt under eller efter graviditeten att lita på sig själv.

– Man känner sig själv bäst. Lyssna på dig själv tills någon annan också lyssnar. Våga vara öppen och be om hjälp och avlastning om man känner att det är för tufft.