Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maffialedaren Mehdi Seyyed släpps fri

Snart fri. Mehdi Seyyed avtjänar nu sina sista dagar på Kumlaanstalten. På torsdag släpps han fri.
Foto: ANDERS WEJROT
Sju år. Mehdi Seyyed dömdes till sju års fängelse för att ha beställt handgranaterna under dessa bilar.
Foto: Per Wissing
Aktiviteten ökar. Medan Mehdi Seyyed varit i fängelse har Bandidos i Göteborg gått lite på sparlåga. Men under de senaste veckorna tycks aktiviteten ha ökat igen.
Foto: Peter Holländare
Fängelset. Här, på säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten, sitter Mehdi Seyyed.
Foto: Christian Örnberg

Nu släpps Mehdi Seyyed, 39, ut från Kumlabunkern.

Den tidigare Bandidosledaren kommer ut till en organisation som hunnit förändras en hel del sedan han dömdes till fängelse i sju år för sprängattentat i Göteborg.

- Bandidos har försökt att stärka sin position medan han har suttit inne. Det ska bli intressant att se hur de löser sin ledningsstruktur när han kommer ut, säger Rolf Sandberg, operativ chef på polisen i Värmland.

I april 2009 dömdes Mehdi Seyyed i hovrätten till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel i två fall. Detta för att ha beställt bombattentat mot två bilar, en i centrala Göteborg och en på Hisingen, 2006.

På torsdag kommer Mehdi Seyyed att bli villkorligt frigiven, enligt Kriminalvårdens senaste beslut. Tiden har han suttit av på både Hall och Kumla och han har flyttats mellan anstalterna flera gånger. Enligt den senaste flyttbegäran var det på grund av att han var i "behov av miljöbyte" och "på grund av klientsammansättningen".

Enligt uppgifter till GT har han fortsatt att ha presidentrollen i Bandidos trots att han suttit i fängelse. Själv säger han att det är helt felaktigt.

- Mehdi Seyyed är i dag enbart medlem i Bandidos här i Göteborg, sade Sven Alhbin, chef för länskriminalen i Göteborg, tidigare i år.

Det har hänt mycket inom Bandidos under Seyyeds tid i fängelse.

- Bandidos håller på att breda ut sig. De försöker kopiera Hells Angels intentioner när det gäller att gå in i affärsverksamhet och restaurangbranschen, säger Rolf Sandberg, operativ chef på polisen i Värmland.

Har gått på sparlåga

Mehdi Seyyed har varit på besök i Karlstad flera gånger.

- Vi har ju han som är vicepresident i hela Sverige hos oss, Seyyeds närmaste man. De umgås ganska flitigt, uppger Rolf Sandberg.

Seyyed vill inte uttala sig om vilken - om någon - roll i Bandidos organisation han kommer ta, kräva eller få när han muckar.

- Det vill vi inte kommentera. Det är något ni får spekulera i själva, säger Mehdis Seyyeds advokat Björn Hurtig.

Efter att Seyyed åkte in verkar Bandidos Göteborg ha gått lite på sparlåga samtidigt som flera fullvärdiga medlemmar lämnat klubben. Men under de senaste veckorna verkar aktiviteten ha ökat.

Natten till den 18 maj sköts en 29-årig man ihjäl i en klubblokal på Erikslundsgatan i Backa. Enligt uppgifter till Aftonbladet träffades han av 30 skott i ansiktet och buken av en kulsprutepistol. 29-åringen är en av de män som lämnat Bandidos efter att Seyyed åkt in i fängelse.

Väpnad konflikt

Tillsammans med ytterligare en tidigare Bandidosmedlem blev han ledare för ett förortsgäng i Hisings Backa, "Backagänget", som tidigare varit i väpnad konflikt med Bandidos. Bland annat har ledaren för Backagänget skjutits på öppen gata i sitt bostadsområde. Själv har gängets utpekade ledare hävdat att han inte har något otalt med Bandidos.

Men polisen ser en tydlig och våldsam konfliktsituation mellan grupperingarna.

- De har varit i luven på Bandidos länge. Det är en flera år gammal strid, det har gått lite fram och tillbaka, har kriminalkommissarie Paavo Honkavaara på länskriminalpolisen, tidigare sagt.

Konfliken kan blossa upp

Det finns tecken på att konflikten kan vara på väg att blossa upp igen, att Bandidos positionerar sig inför Mehdi Seyyeds frigivning. Bara några dagar efter att den 29-åriga vicepresidenten för Backagänget mördades sköts ytterligare en man i Hisings Backa. Enligt uppgifter till GT är denna man kompis till 29-åringen.

Nu sitter fyra män häktade på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till försök till mord. Flera av dem misstänks ha kopplingar till Bandidos.

Göteborgspolisen undersöker två huvudspår kring skjutningarna mot Backagänget:

Haschkriget i Göteborg. Olika gäng - bland annat en gruppering i Biskopsgården, Backagänget och Bandidos avdelning på Hisingen - strider om narkotikamarknaden.

Den tidigare konflikten mellan Bandidos och Backagänget har blossat upp igen.

- Det är en pågående konflikt där flera olika konstellationer ligger i fejd med varandra, säger Anders Sandholm, spaningschef på länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Är ni förberedda på att Mehdi Seyeed snart kommer ut?

- Det som sker i staden, med skjutningar och övrig kriminalitet, är det som specialsatsningen Trygg i Göteborg sysslar med, säger han.

Seyyed vill inte kommentera konflikten med Backagänget.

- Han har ingen koll på det. Han har suttit mer eller mindre isolerad under tiden som han har suttit inne, säger Björn Hurtig.

Mehdi Seyyed, 39, Göteborg.

Han grundade Göteborgs första Bandidosavdelning 2002.

12 juni släpps han från ett sjuårigt fängelsestraff för anstiftan till försök till grov misshandel som han avtjänat på anstalterna Kumla och Hall.

Han förekommer i 16 avsnitt i belastningsregistret.

Brottsregister i urval

1998 Fick fängelse i två år för olaga frihetsberövande, försök till olaga tvång, dopingbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Samt fängelse i fyra månader för misshandel vid två tillfällen.

2001 Dömdes till fängelse i tre månader för misshandel.

2002 Dömdes till fängelse tio månader för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, bilbältesförseelse.

2005 Fick 18 månaders fängelse för utpressning, vapenbrott, dopingbrott bland annat.

2008 Dömdes till två år och sex månaders fängelse för att ha misshandlat en 23-årig medlem i Bandidos supportergrupp X-team.

2009 Den 19 och 20 september 2006 detonerade handgranater under två bilar, en på Hisingen och en på Storgatan i centrala Göteborg. Mehdi Seyyed dömdes efter nästan tre år till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel för att ha beställt bomberna.

Bandidos vs Backagänget

Verksamheten går ut på att tjäna pengar och det gör medlemmarna genom att begå brott. Det kan bland annat vara narkotikabrott, grova våldsbrott, beskyddarverksamhet, rån, utpressning, vapenbrott, illegal spelverksamhet och penningtvätt.

Bandidos är Hells Angels största konkurrent, sett till det senaste decenniet.

Bandidos kopplas samman med sina rödgula färger och har en rad undergrupper som på olika vis är kopplade till den "rödgula miljön": X-team och Chicanos.

29-åringen och andra huvudpersoner i Backagänget har tidigare varit medlemmar i Bandidos.

Källan till 2011 års oroligheter i Backa var en konflikt mellan de två gängen. Det är enligt polisen oklart vad striderna grundar sig i. Enligt uppgifter till Expressen kan Arendals gård, och bråk om pengar i samband med försäljningen av gården vara en bidragande orsak.

Den man som stod på lagfarten är en man i 40-årsåldern som är en av ledarna i Backagänget. Han ska inte ha betalat för sig när tog över gården. Efter händelsen sköts han ner på en parkeringsplats på Körkarlens gata i Backa. Han träffades i båda benen men klarade sig.

Expressen har tidigare skrivit att konflikten kan ha startat när dåvarande vicepresidenten i Bandidos fick sin mc-väst stulen. Det var under 2011. Västen hittades sedan hemma hos en medlem i Backagänget.