Sveriges äldsta diskjockey kommer till Göteborg – DJ Gloria. Foto: Pressbild / Ann JonassonSveriges äldsta diskjockey kommer till Göteborg – DJ Gloria. Foto: Pressbild / Ann Jonasson
Sveriges äldsta diskjockey kommer till Göteborg – DJ Gloria. Foto: Pressbild / Ann Jonasson
– Det här är så roligt. Jag har varit dj i åtta år nu och jag älskar musik. Det går så himla bra, säger hon. Foto: Pressbild / Ann Jonasson– Det här är så roligt. Jag har varit dj i åtta år nu och jag älskar musik. Det går så himla bra, säger hon. Foto: Pressbild / Ann Jonasson
– Det här är så roligt. Jag har varit dj i åtta år nu och jag älskar musik. Det går så himla bra, säger hon. Foto: Pressbild / Ann Jonasson

Madelein vände depression – är nu Sveriges äldsta dj

Publicerad

Sveriges äldsta diskjockey kommer till Göteborg.

När DJ Gloria bränner av sina skivor på Trädgårdsföreningen i höst leggas det i dörren – 50+ gäller.

– En gång fick jag frågan om jag behövde en stol under giget. Men nej, nej, nej, då kan man inte spela skivor, jag står upp i fyra timmar, säger Madelein Månsson, 73, som ligger bakom DJ Gloria.

Hon bor på ett seniorboende och får pensionärsrabatt i tunnelbanan. 73-åriga DJ Gloria, eller Madelein Månsson som hon egentligen heter, lever ett på dagen helt vanligt pensionärsliv.

Men framåt kvällen och småtimmarna händer det något – då sadlar hon om, kopplar in sina prylar – och spelar dansmusik in på natten. DJ Gloria är sannolikt Sveriges äldsta dj.

I höst kommer hon till Göteborg.

– Det här är så roligt. Jag har varit dj i åtta år nu och jag älskar musik. Det går så himla bra, säger hon.

Maken dog efter nio år

Madelein Månssons karriär bakom skivspelarna tog fart för omkring åtta år sedan när hon efter en tuff period i livet lyckades vända på en depression. Hon hade innan dess tagit hand om sin sjuke make i nio år – av elva års äktenskap – och hjälpt honom med allt i vardagen.

– Vi hade tre underbara år först. Men jag lovade att hjälpa honom i nöd och lust. Och detta var nöd. Hela mitt liv gick ut på att hjälpa honom, säger hon.

I samma tidsrymd gick hennes tidigare make – pappan till hennes barn – också bort. Dessutom dog DJ Glorias mamma.

– Efter det blev jag helt deprimerad. Jag var 60 och mådde pyton och tänkte att: "Jag blir väl nästa att dö nu då", berättar hon.

Men så blev det inte – och i stället tog livet en helt ny vändning.

Väljer mellan 5 000 låtar

Madelein började på ett gym, blev instruktör och utbildade sig inom aerobics – och uppskattades av deltagarna för sin musik. Av en vän till henne blev hon sponsrad med dj-kurser.

– Musiken tog mer och mer plats. Det verkade kul att bli dj och nu är jag det, säger hon.

– Varför? Det är hemskt kul, och svårt, jättesvårt är det. Jag kommer aldrig med färdiga spellistor utan det beror på var jag gigar. Är det klubb för 50-plussare ska det vara på ett sätt, är det på Birka måste jag blanda mer. Allt handlar om vem som ska dansa, jag väljer mellan 5 000 låtar.

Hon vägrar att pausa

Nu går karriären spikrakt i den riktning som den ska. DJ Gloria har redan fullbokat hela 2017 – och 2018 närmar sig samma sak. Nu är det Sverige som gäller – och i höst Göteborg – men drömmarna finns om världens storstäder.

– Det är bekvämt med Sverige, men det skulle vara kul att spela i till exempel London, Paris eller Tokyo, säger hon.

Och ålder – 73 – är bara en siffra.

– Jag tar aldrig någon paus, jag står upp hela giget. När jag fick frågan om att ha en stol blev det ett tvärt nej.

 

DJ Gloria

Namn: Madelein Månsson

Ålder: 73 år

Bor: Stockholm

Tidigare yrken: Mode- och tygdesigner

Aktuell med: Spelar på Trädgårns nattklubb i Göteborg den 23 september

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER