Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madeleine, 46, överfölls på jobbet – misstänkta friades

Madeleine säger att hon aldrig kommer att kunna gå vidare. Foto: Privat
Madeleine säger att hon inte längre litar på någon eller något. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Madeleine Jansson utsattes för ett brutalt överfall på jobbet för fyra år sedan, då hon bakbands och knivhotades.

Fyra personer åtalades för händelsen men friades.

Nu har fallet tagits upp i hovrätten och Madeleine väntar på ett nytt beslut. 

– Jag har egentligen tappat hoppet helt, jag kommer aldrig att komma över det här, säger hon. 

Det har gått fyra år sedan Madeleine Jansson, 46, fick hela livet upp och nedvänt.

Några dagar innan julafton 2014 arbetade Madeleine på ett LVU-hem för unga utanför Falköping. När hon gick ut på promenad med en av de boende hamnade hon mitt i ett dramatiskt fritagningsförsök.  

– Jag vände mig om och fick då se två maskerade män precis jämte mig och det tog inte så många sekunder förrän jag hade en kniv mot strupen, har Madeleine tidigare sagt om kvällen. 

Madeleine berättar att hon hotades med kniv, tvingas ned på knä och bakbands. Hon säger att hon trodde att hon skulle dö. 

”De fick fortsätta utan mig”

Utredningen av fallet har tagit lång tid och Madeleine säger att det har fått henne att känna frustration, sorg och hopplöshet. 

– Detta har tagit för lång tid. Flera olika omständigheter har lett till att det dragit ut på tiden. Bland annat att de misstänkta är spridda över landet, det försvårar utredningen, sa Sofia Karlsson, som var åklagare i målet till Skaraborgs Allehanda om utredningens start. 

Fyra personer kom senare att åtalas för händelsen men släpptes i tingsrätten den 20 december 2017. Under förra veckan togs fallet upp i hovrätten. Madeleine berättar att hon var tvungen att lämna lokalen då hon fann situationen outhärdlig. 

– De fick fortsätta utan mig, jag klarade inte mer. Det är så jobbigt att ta det här vidare hela tiden och pressa sig själv. 

Väntar på dom men har tappat hoppet

Nu väntar Madeleine på domen som kommer den 12 december. 

– Fast egentligen så finns det inget att vänta på, jag litar inte på samhället eller någon längre. Jag kan inte förstå hur jag har lyckats härda ut, man blir mörkrädd för hur samhället fungerar. 

Hon berättar att det känns som att hon inte har levt på fyra år. Överfallet fick henne att byta stad och sjukskriva sig. Idag har hon fortfarande inte kunnat återgå till arbetet. Hon beskriver sig själv som en tidigare arbetsam, levnadsglad och social kvinna. 

– Jag har förlorat så mycket tid, jag har för fan väntat i fyra år, det är så sinnessjukt. Jag har tappat lusten till allt, vad är meningen med något när samhället ser ut så här, säger hon och forstätter:

– Jag kan andas men jag lever inte längre. Jag känner sådan fruktansvärd ilska.