Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rydén åkte på privata resor under arbetstid

GT avslöja att Maria Rydén under flera år kvitterat ut kommunalrådslön samtidigt som hon varit ute på privata semesterresor.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Via telefonlistor har GT följt hur Maria Rydén har rest över världen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Maria Rydén har bland annat besökt Nya Zeeland under betald arbetstid.
Foto: SHUTTERSTOCK

Moderaternas kommunalråd i Göteborg och vice ordföranden för partiets kvinnoförbund, Maria Rydén, har under flera år åkt på lyxsemester på betald arbetstid.

Skattebetalarna har stått för kommunalrådslönen medan hon själv rest till världens alla hörn: till Australien, Namibia, Paris och USA. 

– Det här är så jättejättejättekonstigt. Märkligt, säger Maria Rydén.

Kommunalråden i Göteborg har en heltidsarvodering, en lön, på 62 000 kronor i månaden. 

Det gäller även Moderaternas mångåriga kommunalråd Maria Rydén som kan ses som partiets andranamn lokalt. Hon är ordförande för Göteborgsmoderaterna och på riksnivå är hon vice förbundsordförande i partiets kvinnoförbund, Moderatkvinnorna.

Nu kan GT avslöja att Maria Rydén under flera år kvitterat ut kommunalrådslön samtidigt som hon varit ute på privata semesterresor.


LÄS MER: Stenhårda kravet på Maria Rydén – efter lyxresorna 


Skärmdump från kommunalrådets konto på Twitter.
Foto: TWITTER

Maria Rydén: "Vi har haft en bra ledighet"

På betald arbetstid, utan att ta ut semester eller annan ledighet, har Maria Rydén åkt på långa privata semesterresor till bland annat Australien, Frankrike, Namibia och USA.

"Vi flyger via Kennedy NYC. Vi har haft en bra ledighet men som alla vet så har allt ett slut", skriver Maria Rydén på Facebook då hon och sambon i januari 2014 förbereder sig för att åka hem från USA efter en semesterresa över jul och nyår. 

Kommunalrådet har varit på flera utomlandsresor under betald arbetstid.
Foto: FOTOLIA / XAVIER MARCHANT

Men vad hon inte berättar i Facebookinlägget är att flera dagar av "ledigheten" i USA finansierade hon i själva verket genom kommunalrådslönen. 

Semesterdagarna sparades för andra tillfällen.

– Det är jättepinsamt, fruktansvärt pinsamt, säger Maria Rydén då vi konfronterar henne med uppgifterna.


LÄS MER: Toppolitikern Kjell begärde dubbla arvoden - 31 gånger 


Det är genom att bland annat jämföra Maria Rydéns telefonlistor där uppgift om var hennes arbetstelefon befunnit sig i världen vid olika tidpunkter med de ledigheter hon faktiskt tagit ut, som vi kan finna minst elva tillfällen då lön betalats ut i stället för semester under utlandsresorna. 

Det är jättepinsamt, fruktansvärt pinsamt

Via telefonlistorna kan vi följa hur Maria Rydén vid en av resorna under fyra betalda arbetsdagar tar flyget från Storbritannien till Hongkong för vidare färd mot Nya Zeeland och slutmålet Australien. 

Långt bort från kommunhuset i Göteborg. 

För varje tillfälle Maria Rydén tagit ut lön i stället för semesterlön har hon sparat drygt 3 000 kronor till ett senare semestertillfälle. 


Hong Kong är en av platserna där Maria Rydén varit under arbetstid.
Foto: TPG / IBL ZUMA PRESS

Skandalresor till USA

Tidigare i veckan krävde Moderaterna och de övriga allianspartierna i Göteborg ett annat kommunalråds avgång efter en skandal som bland annat rör kritiserade utlandsresor till USA.

Det rörde sig om ordföranden i nämnden för Intraservice Tord Karlssons (S).

Maria Rydén säger att hon tycker det är väldigt konstigt det som skett och att hon på ett plan är tacksam för att brister kommer fram.

Du har ett uppdrag som kommunalråd åt skattebetalare som plikttroget måste ta semester en viss tid i förväg. Men så kan du åka på semester och få ut lön samtidigt. Hur tror du att de uppfattar det här?

– Det är klart att de ska tycka att det är förfärligt. Jag har jobbat inom sjukvården i 30 år och skulle aldrig drömma om att kunna göra något sådant i den vägen där heller. Och jag kan inte förklara varför det inte är inskrivet. Det är jättepinsamt, säger Maria Rydén.

"Det är jättepinsamt, fruktansvärt pinsamt", säger Maria Rydén.
Foto: THOMAS CARLGREN / PRESSBILD

På frågan om hon inte upptäckt felaktigheterna i de lönebesked som skickas ut till henne varje månad, säger Maria Rydén:

– Jag har inte varit tillräckligt noggrann och gjort det.


LÄS MER: Krismöte efter festresorna - så rullades härvan upp 


Kritik från partikolleger

Jonas Ransgård är Moderaternas gruppledare i Göteborg. Han riktar kritik mot sin partikollega.

– Hon har haft anmärkningsvärd dålig administrativ ordning. Hon måste återställa detta för att ha kvar förtroendet, säger han.

Du har precis, tidigare i veckan, krävt ett socialdemokratiskt kommunalråds avgång som bland annat rör kritik mot utlandsresor till bland annat USA och här har har ett av era kommunalråd problem med hanteringen av utlandsresor? 

– Här finns likheter men också skillnader. Kritiken mot Tord Karlsson bestod av flera delar. Det handlar också om en nämnd som han är och har varit ansvarig för där revisorerna bland annat beskrivit det som det värsta de har sett. En annan skillnad är viljan att göra rätt. Maria har redan gått igenom vad som gått fel och vad jag förstår det också återställt det som var fel, säger Jonas Ransgård. 

Via telefonlistorna kan Maria Rydéns resor på betald arbetstid följas via bland annat Hong Kong.
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Rättar i efterhand

Efter att GT begärt ut handlingar om bland annat utlandsresor och semesterkonton har Maria Rydén och Moderaternas partikansli i Göteborg flera gånger kontaktat Stadsledningskontorets kansli med korrigeringar för flera år tillbaka.

Vid en resa till Namibia som skedde som en privat utstickare under en offentligt finansierad resa till och från Sydafrika har hon även inkommit med en korrigering av ersättningen till kommunen i form av ett större löneavdrag. 

Dessutom har hon nu i efterhand rapporterat ytterligare en semesterdag för Namibia-resan.

– Det var i dag efter att den här semestersammanställningen hade kommit till dig. Då har jag tittat jättenoga nu på detta i dag och sett att det blivit fel. Det är jättekonstigt att det inte är inlagt. Det är ju helt uppenbart att jag inte är här vid de här tillfällena, säger Maria Rydén.

– Det är mitt ansvar att säkerställa att saker och ting blir riktigt. Där har jag brustit, inget snack om det.LÄS MER: Maria Rydén-affären i sin helhet

M-toppens privata lyxresor på arbetstid

M-topp tog omväg med flyget - fick bonuspoäng

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen 

Här är fem bristerna i Maria Rydéns försvar 

M-toppen Maria Rydén avgår - efter GT:s granskning 

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts