Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppens ilska efter knivmorden i Göteborg

Axel Josefson, M, Foto: NORA LOREK
En 19-årig man dog efter att ha blivit knivskuren vid Nordstan.Foto: LOVISA WALDECK

Två personer har dödats med kniv i Göteborg i veckan.

En 18-åring blev rånmördad på Hisingen och en 19-årig dog efter att ha knivskurits vid Nordstan.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, reagerar med bestörtning.

– Man blir förbannad. Det är oerhört sorgligt att två människor har fått sätta livet till.

Natten till onsdag skedde det första dödliga knivdådet. 

En 18-årig man blev knivskuren i samband med ett rån och avled av sina skador på sjukhus. Två 21-åriga män och en ung kvinna under 18 år kunde gripas i anslutning till platsen och sitter nu häktade misstänkta för mordet.

Sent på fredagskvällen, strax innan midnatt, skedde nästa dåd. 

Ett knivbråk uppstod i Nordstan och två personer skadades. En 19-åring fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. En misstänkt gärningsman har gripits för mordet. Dådet fångades av övervakningskamerorna.

Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande, upprörs över våldet.

– Man blir förbannad. Det är oerhört sorgligt att två människor har fått sätta livet till. Jag ser att vi behöver få till en skärpning av knivlagen. Det kan inte vara så att våra unga ska gå runt beväpnade med kniv. Det är en viktig del i detta. Det här visar också vikten av övervakningskameror. Det är något vi förordat länge och gjort stora satsningar på detta år att få upp fler. Vi behöver fortsätta med det så vi kan få tag på gärningsmännen och lagföra dem.

Förslaget: Skärpta straff

Axel Josefson är inte ensam om att vilja se skärpta straff. 

Dagen efter rånmordet sa justitieminister Morgan Johansson, S, att ambitionen är att skärpa straffen för brott mot knivlagen, med hänvisning till mordet.

Jonas Attenius, gruppledare för S i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, delar den uppfattningen. Också han känner bedrövelse över knivvåldet.

– Jag beklagar givetvis bortgången av de här personerna. Det är liv som släcks och det får konsekvenser, säger Attenius.

Han säger att man måste angripa problemet från två håll, två spår. Han poängterar att fler poliser och trygghetsvärdar behövs. Övervakning och skärpt lagstiftning lyfter han också. Men det förebyggande arbetet är också viktigt, säger Attenius.

– Vi behöver också jobba med det förebyggande spåret. Det är viktigt att fånga de här killarna. Det är ofta skolan som ser sådant här tidigt. Att vi har en skola som funkar, en jämlik skola och en god utbildning. Ju tidigare man kan fånga upp sådant här, ju större chans har du att göra framtida goda vägval och inte hamna i riskzoner eller ytterst i kriminella banor.

Nej till vakter

Från kommunens sida har man haft önskemål om att ordningsvakter ska tas in för att öka tryggheten kring Brunnsparken och på andra platser i Göteborg. Det var ursprungligen Moderaterna och de övriga allianspartierna som väckte frågan om kommunalt anlitade ordningsvakter som skulle gå på gatorna.

Men polismyndigheten sade nej till det i vintras. 

– När vi har undersökt de här platserna så avviker de inte från andra platser, sa polischef Erik nord sagt till P4 Göteborg och menade att det handlade om en upplevd otrygghet snarare än en reell sådan.

Det saknades alltså särskilda omständigheter, vilket behövde för att förslaget skulle kunna bli verklighet. Något som Axel Josefson i dag är kritisk till. 

Inte hela lösningen

Erik Nord, polischef i Storgöteborg:

– Jag har förståelse för Axels uppfattning och hans besvikelse över att det (morden) inträffar. Vi har haft tre fall av dödligt våld det här året och två av dem har inträffat den senaste veckan. Vid båda två har det använts kniv, men det är också det enda gemensamma. Jag tycker inte man ska dra för snabba slutsatser av det här. Ett av dåden begicks där det fanns ordningsvakter men det förhindrade uppenbarligen inte det dådet även om jag har full respekt för vad ordningsvakterna i Nordstan gör. Det är inte hela lösningen.

Nord säger att han är positiv till ordningsvakter på specifika ställen. 

– Om vi skaffar fler ordningsvakter där det behövs och där vi ser att det finns en problembild, då kan det bli riktigt bra. Men inte så generellt som man sökte om. Vår uppfattning var att lagstiftningen inte medger det. Då får man förmodligen ändra på lagstiftningen. Då har jag inget emot att man skulle kunna ha ordningsvakter på ett sådant sätt som Göteborgs stad söker efter.