Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förra M-toppens ord – avgick efter granskning

Maria Rydén lämnade sina politiska uppdrag efter GT:s granskning. Foto: THOMAS CARLGREN
Stadshuset i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Före detta kommunalrådet och ordföranden för Moderaterna i Göteborg, Maria Rydén, lämnade förra året sin post efter att GT kunnat avslöja att hon bland annat gjort privata semesterresor på betald arbetstid.

För Göteborgs-Posten berättar hon nu om att hon är tillbaka på sitt gamla jobb som sjuksköterska.

– Jag trodde att jag hade vänner. Jag har ändå suttit där i sju år. Och ingen hör av sig. Inte ett sms. Ingenting, säger Maria Rydén till GP, om responsen från partivännerna.

I januari förra året kunde GT berätta att det moderata kommunalrådet i Göteborg under flera år kvitterade ut kommunalrådslön samtidigt som hon varit ute på privata semesterresor, utan att ta ut semester eller annan ledighet. Rydén använde sina privata bonuskort i tjänsten och tog omväg med flyg i tjänsten för att kunna flyga med bolaget KLM.

– Det här är så jättejättejättekonstigt. Märkligt, kommenterade Maria Rydén när GT konfronterade henne med uppgifterna.

Maria Rydén lämnade

Under sju års tid hade Maria Rydén semestrat under 31 dagar på betald arbetstid. Hon medgav att hon gjorde fel då hon inte tog ut semesterdagar under sina privata utlandsresor till bland annat Australien, Namibia, Paris och USA, men menade att hennes intresse för bonuspoängen inte handlade om något gynnande av henne själv privat.

Kort efter att granskningen påbörjades lämnade hon sina politiska uppdrag.

– Jag har efter den senaste tidens granskning valt att lämna mina kommunala uppdrag. Jag har brustit i hanteringen av mina administrativa rutiner och tar nu konsekvenserna av det. Efter att ha uppmärksammats på ett antal brister har jag gjort vad jag har kunnat för att ställa allt tillrätta, sa Maria Rydén i ett pressmeddelande då. 

Efter GT:s avslöjanden inledde Stadsledningskontoret i Göteborg, på eget initiativ, en granskning av hur omfattande detta insamlande av bonuspoäng på privata bonuskort är – en granskning som gällde både politiker och tjänstemän. 

Tog omvägar med flyget

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar Maria Rydén nu att hon är tillbaka på sitt gamla jobb som sjuksköterska på Sahlgrenska och att hon där blivit ”mottagen med öppna armar”. Med vissa undantag har ingen inom Moderaterna pratat med henne på ett år, säger Maria Rydén till GP:

– Jag trodde att jag hade vänner. Jag har ändå suttit där i sju år. Och ingen hör av sig. Inte ett sms. Ingenting.

Under sensommaren ifjol inleddes en förundersökning, men den lades ner i höstas, vilket GP också skriver.

Maria Rydén får frågan av GP om hon tycker att hon själv gjort något fel och tar då upp en resa med KLM från Göteborg till Helsingfors via Amsterdam.

Det var hösten 2017 som Maria Rydén valde den betydligt mer komplicerade resvägen till Amsterdam, ställd inför två alternativ.

Finnair kunde erbjuda direktflyg till Helsingfors på lite mer än två timmar – men Maria Rydén reste med KLM via Amsterdam för att komma fram till Helsingfors först 00:10 på natten. En sex timmar lång resa som trots omaket med mellanlandningar och med landning mitt i natten blir några hundralappar dyrare.

Samma resväg tog hon på vägen hem. 

– Det måste ha varit hjärnsläpp. Jag vet egentligen inte varför det blev så, kanske att det gick på vana att jag uppskattar att åka med KLM, det är ju jättekonstigt, sa Maria Rydén när GT granskade resorna.

”Hjulen snurrade så snabbt”

Nu kommenterar hon för GP:

– Den där resan till Helsingfors, via Amsterdam, var inte så smart. Men just då verkade det bra, för jag hade ett sent möte på kvällen innan, sedan skulle jag i väg. Och hjulen snurrade så snabbt hela tiden. Man var aldrig stilla.

Att nu arbeta som sjuksköterska på kirurgen på Sahlgrenska igen beskriver Maria Rydén för GP som ”underbart”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!