Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen Maria Rydén avgår

Kommunalrådet Maria Rydén avgår med omedelbar verkan.Foto: NORA LOREK
Under de senaste dagarna har GT avslöjat en serie missförhållanden vad gäller Maria Rydéns utlandsresor och bonusar.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Göteborgsmoderaternas ordförande och andranamn till riksdagen, kommunalrådet Maria Rydén avgår från alla sina kommunala uppdrag med omedelbar verkan.

Det meddelar partiets gruppledare Jonas Ransgård under tisdagseftermiddagen.

– Maria Rydén väljer att lämna alla sina kommunala uppdrag, säger Jonas Ransgård.

Beslutet kommer efter att GT under de senaste dagarna avslöjat en serie missförhållanden vad gäller Maria Rydéns utlandsresor och bonusar.

Men som andranamn till riksdagen blir hon kvar.

Det är under de senaste dagarna som GT kunnat avslöja att Maria Rydén inte bara gjort utlandssemestrar på betald arbetstid som kommunalråd i Göteborg utan också systematiskt låtit skattefinansierade tjänsteresor tanka upp hennes olika bonuskort privat.

Bonuskort som sedan använts privat.

I större omfattning än Maria Rydén först ville medge.

– Hon inser att hon har brustit i hanteringen av sina administrativa rutiner och lämnar nu sina uppdrag. Nu tar hon konsekvenserna av de här bristande rutinerna, säger Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård. 

 

LÄS MER: Här är fem brister i Maria Rydéns försvar

 

Maria Rydén träffade det egna partiets kommunstyrelsegrupp under måndagsmorgonen och frågades där ut av partikollegorna.

 

Många frågor obesvarade

Senare under måndagen diskuterades också skandalen inom kommunfullmäktigegruppen. Men då utan Maria Rydéns närvaro - då hon hade sjukskrivit sig några timmar tidigare.

Beslutet om Maria Rydéns framtid sköts på framtiden, då många frågor ansågs obesvarade i hennes utevaro. 

Under tisdagskvällen meddelar nu Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, att kommunalrådet avgår.

– Nu tar hon konsekvenser av de här bristande rutinerna. Hon har gjort allt för att rätta till det som blivit fel.

 

LÄS MER: Här är de fem bristerna i Maria Rydéns försvar

 

Lyxresor – på betald arbetstid

Det började med att GT avslöjade att Maria Rydén gjort privata lyxresor på betald arbetstid – utan att söka semester

Senare kunde vi visa att Rydén, förutom att alltså ta ut lön under semesterresorna, återkommande valt det holländska flygbolaget KLM för resor i tjänsten, ett bolag hon genom att systematisk samla bonuspoäng både privat och i tjänsten har guldmedlemskap hos med förmånliga villkor. 

Även då det innebar dyrare resor för skattebetalarna och längre flygtid. Som när hon bokade en resa från Göteborg till Helsingfors tur och retur via Amsterdam, med just KLM. En extra omväg på 300 mil.

Maria Rydén har medgett att hon gjorde fel då hon inte tog ut semesterdagar under sina privata utlandsresor till bland annat Australien, Namibia, Paris och USA, men har in i det sista menat att hennes intresse för bonuspoängen inte handlade om något gynnande av henne själv privat.

Talade inte sanning

– Jag är nog den enda som har sådana här kort som inte vill ha poängen, förklarade Maria Rydén

Under måndagen kunde GT avslöja att hon inte talade sanning då hon i vart fall tagit ut bonuspoäng från SJ Prio vid 28 tillfällen. Något hon senare menade var ett missförstånd.

Tillfrågad om datumen då semesterresor skett på betald arbetstid svarade Maria Rydén, att det rörde sig om misstag:

– Det här är så jättejättejättekonstigt. Märkligt, sa Maria Rydén.

GT söker Maria Rydén.

I ett pressmeddelande från Moderaterna i Göteborg citeras hon:

Omvägen på 300 mil där Maria Rydén tog resan från Göteborg till Helsingborg och tillbaka kunde GT avslöja under lördagen.Foto: GT

Biter sig fast på riksdagslistan

- Jag har efter den senaste tidens granskning valt att lämna mina kommunala uppdrag. Jag har brustit i hanteringen av mina administrativa rutiner och tar nu konsekvenserna av det. Efter att ha uppmärksammats på ett antal brister har jag gjort vad jag har kunnat för att ställa allt tillrätta, säger Maria Rydén.

Enligt pressmeddelandet är det enbart de kommunala uppdragen som Maria Rydén lämnar. Hon har kvar ordförandeskapet i Göteborgskretsen av partiet, är vice ordförande i Moderatkvinnorna och är också kvar som partiets andranamn till Riksdagen.

Göteborgsmoderaternas pressekreterare Caroline Karlsson säger till GT att hon inte kan svara på vad som kommer ske med Maria Rydéns uppdrag i andra delar.

– Det som det tagits beslut om i dag är hennes kommunala uppdrag. Vad som händer i fortsättningen kan jag inte svara på i dag, säger Caroline Karlsson.

När GT får tag i Moderatkvinnornas ordförande Ulrica Schenström för att få svar på hur Maria Rydéns framtid ser ut inom kvinnoförbundet ber hon att återkomma. 

I stället ringer förbundets politiska sekreterare Caroline Wallensten upp:

– Jag återkommer till dig när vi har en full bild av det här. Jag har inte helhetsbilden just nu, säger Caroline Wallensten.

 

Johnny Magnusson: "Inga allvarliga brott begångna"

Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen menar också att det är för tidigt att uttala sig om Maria Rydéns framtid på riksdagslistan:

– Det tänker jag inte diskutera i dag. Om hon känner att hon inte längre vill vara kandidat är det hennes avgörande. Om vi skulle göra bedömningen att hon inte ska vara kandidat längre är det ett annat avgörande. Men det ska man inte göra i affekt. Det får vi göra i lugn och ro, säger Johnny Magnusson.

Men man talar om bristande förtroende gällande hennes kommunala uppdrag. Har du själv förtroende för Maria Rydén i övrigt?

– Hon är en förträfflig person i största allmänhet och sedan som det har framställts i media är det inte bra. Sedan förefaller det inte vara några allvarliga brott begångna. Det är fel här och där – och lite många fel. Och det ser ju inte bra ut. Men det vill jag gärna fundera över i lugn och ro innan jag fäller några domar. Och det måste naturligtvis hon själv fundera på.

 

LÄS MER: Maria Rydén-affären i sin helhet

M-toppens privata lyxresor på arbetstid

M-topp tog omväg med flyget - fick bonuspoäng

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen 

Här är fem bristerna i Maria Rydéns försvar 

M-toppen Maria Rydén avgår - efter GT:s granskning 

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts 

 

Fakta: De fyra felstegen blev hennes fall

1. Åkte på privata lyxresor på arbetstid. Vid minst elva tillfällen har Maria Rydén åkt på utlandssemester under betald arbetstid. Skattebetalarna har stått för kommunalrådslönen medan hon själv rest till världens alla hörn: till Australien, Namibia, Paris och USA.

– Jättejättejättekonstigt. Märkligt, sa Maria Rydén.

2. Tog omväg med flyget - fick bonuspoäng till elitkortet. Med systematik har Maria Rydén samlat på sig bonuspoäng för resor och hotellnätter i tjänsten. Gång på gång har hon valt att resa med KLM framför andra flygbolag - även om andra bolag var billigare och kunde erbjuda kortare resväg. Och bonusen gick in på hennes privata KLM-kort.

3. Byggde upp ett guldmedlemskap på KLM med tillgång till fri alkohol. Maria Rydéns idoga samlande av bonuspoäng under tjänsteresorna har gjort henne till guldmedlem hos det holländska bolaget med Elite plus-status. Det innebär en mängd förmåner även privat och tillgång till flygplatslounger över hela världen med fri alkohol.

4. Gav inte hela sanningen om bonusuttagen. Gång på gång förnekade Maria Rydén att hon använde några av de bonuspoäng hon samlat på sig på olika kort. 

Men under måndagen kunder GT avslöja att hon inte talat sanning: från ett av bonuskorten, SJ Prio, hade hon gjort 28 uttag under ett halvårs tid. Pengar hon nu får betala tillbaka.