Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen låg nedsövd i respirator – i 16 dygn

Rolf Skarin, 71, från Skene insjuknade i covid-19 för 11 veckor sedan. Nu kämpar han för att kunna gå igen och får hjälp på rehabavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.Foto: Privat
Rolf Skarin är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Marks kommun. Han drabbades hårt av coronaviruset.Foto: Privat

Rolf Skarin, M, vice ordförande i kommunfullmäktige i Marks kommun, blev svårt sjuk i corona i juli.

Han låg 16 dygn i respirator och har vårdats på sjukhus i tio veckor. 

Återhämtningen går långsamt.

– Jag ligger på rehab nu. Jag har fortfarande syrgas och kan varken stå eller gå, säger Rolf Skarin som hoppas kunna få komma hem första oktober.

Först blev 71-årige Rolf Skarins hustru Ing-Marie dålig och snart insjuknade även han. De låg sjuka hemma samtidigt, men Rolf drabbades värst.

– Hon klarade sig hemma, men är fortfarande inte helt återställd, säger han.

Rolf Skarin, M, vice ordförande i kommunfullmäktige och i plan- och byggnadsnämnden i Marks kommun, berättar att det började med att han var väldigt trött och mest låg och sov. Efter en dryg vecka blev han sämre och fick svårt att andas.

När han kom till sjukhuset testades han positivt för covid-19 och det visade sig att han både hade blodproppar i lungorna och lunginflammation.

”Är ett stort tomrum”

– Efter ett par veckor på infektion kom jag till intensiven. Jag har inte så stort minne av hur det var. Jag sövdes ner och låg i respirator i 16 dygn. Jag minns heller ingenting från när jag vaknade upp. Det är ett stort tomrum, säger Rolf Skarin som också berättat om sjukdomstiden för Borås Tidning. 

Det tog ett tag innan han förstod hur sjuk han hade varit, att det hade varit riktigt illa.

– Det var väldigt kritiskt. Men det visste jag ju inte för jag var ju nedsövd, konstaterar han.

Rolf Skarin säger att det är svårt att berätta om hur det har varit att gå igenom den här pärsen, han minns ju inte mycket. Och pärsen, den är inte helt över ännu. 

– Från en skala på ett tio så är detta en elva. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Efter 28 dygn på intensiven blev det två veckor på infektionsavdelningen. Och sedan två veckor är han på rehabkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Rolf Skarin har vårdats tio veckor på sjukhus. Nu är han på rehabavdelningen på Säs i Borås.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Tränar på att stå upp

– Jag mår ganska bra, men är väldigt orkeslös. Jag har fortfarande syrgas och kan varken stå eller gå. Jag håller på att träna på det nu och blir bättre dag för dag. Jag tränar med hjälp av ett ståbord, säger Rolf Skarin.

– Det finns inga muskler kvar i benen. Och jag har blivit väldigt skakig i händerna. De tränar jag med hjälp av skumgummibollar.

Att inte bara kunna resa sig upp och gå, det är hemskt konstaterar han.

– Det är jobbigt, men man vänjer sig. Nu vill jag helst inte fundera för mycket på det som hänt utan jag vill gå framåt istället och lägga det här bakom mig. Jag vill hem så fort som möjligt och längtar efter att träffa barn och barnbarn, säger Rolf Skarin.