Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen får sex miljoner kronor efter sexköpet

Hans Forsberg, M.Foto: HANNA BRUNLÖF
Hans Forsberg sökte kontakt med en prostituerad kvinna han fann via sexannonser på internet.Foto: Polisen

Kommunstyrelsens tidigare ordförande i Kungsbacka Hans Forsberg, M, kommer få drygt sex miljoner kronor i politikerpension, rapporterar SVT Nyheter Halland.

GT har tidigare berättat att Forsberg har rätt till pengarna – och nu har beslut tagits i kommunstyrelsen.

M-toppen ertappades med att köpa sex i en lägenhetsbordell i Göteborg i våras.

Det handlar om en visstidspension på maximalt 58 460 kronor i månaden fram till 65 års ålder som kommunstyrelsen nu har beslutat om att Forsberg ska få. Det vill säga runt sex miljoner kronor.

Enligt SVT Nyheter Halland var beslutet inte enhälligt bland politikerna, även om en majoritet alltså röstade för att Forsberg skulle få pensionen.

– Vi har haft en ordentlig diskussion i vår partigrupp och har kommit fram till att det är svårt att krypa ur avtalet, säger oppositionsrådet Eva Borg, S, till SVT.

Enligt Eva Borg hade det varit till kommunens nackdel om saken gick till domstol. Man hade haft svårt att vinna ett sådant mål, menar hon.

– Utsikterna att vinna såg vi som väldigt små. Då hade vi använt ännu mer skattepengar till advokatkostnader och annat, säger Borg till SVT.

Lämnade alla sina uppdrag

Det var en lördagskväll i maj i år som den moderate toppolitikern ertappades på bar gärning då han lämnade en lägenhetsbordell i stadsdelen Örgryte i Göteborg. För polis på plats erkände Forsberg att han köpt sex av en prostituerad kvinna på platsen.

Dagen därpå offentliggjorde Moderaterna i Kungsbacka att Hans Forsberg lämnade alla sina uppdrag.

– Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, sa toppolitikern då enligt ett pressmeddelande.

Hans Forsberg tilldelades senare ett strafföreläggande, en enklare form av dom, för köp av sexuella tjänster enligt vilket han ska betala 41 000 kronor i dagsböter.

Inte ens en månad hade gått när Forsberg skickade in sin ansökan om politikerpension – enligt villkor han själv har varit med och fattat beslut om såsom en av stadens ledande politiker under flera år.

Och för några veckor sedan var kommunens tjänstemän klara med sin utredning där man kom fram till att Forsberg hade rätt till pengarna, något som nu klubbats igenom.