Det visar sig att Maria Rydén genom sina resor - privat och i tjänsten - kommit att bli så kallad guldmedlem, Elite plus, hos just KLM. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSENDet visar sig att Maria Rydén genom sina resor - privat och i tjänsten - kommit att bli så kallad guldmedlem, Elite plus, hos just KLM. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Det visar sig att Maria Rydén genom sina resor - privat och i tjänsten - kommit att bli så kallad guldmedlem, Elite plus, hos just KLM. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Det är ett medlemskap som ger Maria Rydén stora fördelar - även då hon åker med KLM eller bolagets samarbetspartners privat. Foto: KLMDet är ett medlemskap som ger Maria Rydén stora fördelar - även då hon åker med KLM eller bolagets samarbetspartners privat. Foto: KLM
Det är ett medlemskap som ger Maria Rydén stora fördelar - även då hon åker med KLM eller bolagets samarbetspartners privat. Foto: KLM

M-topp tog omväg med flyget – fick bonuspoäng

Publicerad

Kommunalrådet Maria Rydén (M) har inte bara tagit ut lön under privata semesterresor.

GT kan nu avslöja att toppolitikern gång på gång valt just det holländska flygbolaget KLM för resor i tjänsten. 

Även då det medfört extra kostnader för skattebetalarna, 300 mil långa omvägar och mellanlandningar.

Och hon har varit mycket noggrann med att registrera bonusen. 

De många bonuspoängen har gjort Maria Rydén till guldmedlem, med Elite Plus, hos KLM, vilket ger medlemmarna en rad förmåner som tillgång till lounger med fri öl, vin och sprit världen över.

GT:s granskning inleddes redan i somras, några veckor efter att det moderata kommunalrådet Maria Rydén åkt med Göteborgs kommuns delegation till Shanghai för att delta i slutförhandlingarna inför avtalet som skulle ge kinesiska Geely möjlighet att etablera ett forskningscentrum på Lindholmen.

Men att hon åkte med Göteborgsdelegationen är en sanning med modifikation.

Maria Rydén tog nämligen en helt annan väg än övriga deltagare i delegationen - däribland kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) - som åkte med SAS via Köpenhamn. 

Maria Rydéns väg gick med det holländska flygbolaget KLM via Amsterdam mot Shanghai.

Och det ska visa sig att det varken är första eller enda gången som Maria Rydén aktivt valt KLM framför andra flygbolag. Hon har vid ett mycket stort antal tillfällen, gång på gång de senaste åren, valt bort andra flygbolag i tjänsten.

Även då det inneburit extra kostnader för skattebetalarna eller medfört betydligt längre restid och mellanlandningar.

Det visar sig att Maria Rydén gynnas privat då hon i tjänsten väljer KLM

Som när hon på Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, uppdrag skulle åka till Helsingfors i oktober förra året. 

 

LÄS MER: Maria Rydén krävs på sin avgång efter privata lyxresorna 

 

Maria Rydén har flera gånger rest med KLM via Amsterdams flygplats Schiphol.Foto: COLOURBOX

Reste via Amsterdam för att komma till Helsingfors

Ställd inför två alternativ från resebyrån där Finnair kunde erbjuda direktflyg till Helsingfors på lite mer än två timmar, valde Maria Rydén en betydligt mer komplicerad färdväg: med KLM via Amsterdam för att komma fram till Helsingfors först 00:10 på natten. En sex timmar lång resa som trots omaket med mellanlandningar och med landning mitt i natten blir några hundralappar dyrare.

Samma sak på vägen hem. 

Totalt en omväg på 300 mil.

 

Maria Rydén valde en 300 mil längre väg när hon skulle flyga till Helsingfors.Foto: GOOGELE MAPS

– Det måste ha varit hjärnsläpp. Jag vet egentligen inte varför det blev så, kanske att det gick på vana att jag uppskattar att åka med KLM, det är ju jättekonstigt, säger Maria Rydén om Helsingforsresan i dag.

Det visar sig att Maria Rydén gynnas privat då hon i tjänsten väljer KLM framför andra flygbolag. 

Genom sina resor - privat och i tjänsten - har hon kommit att bli så kallad guldmedlem, med Elite plus status, hos just KLM. Det är ett medlemskap som ger Maria Rydén stora fördelar.

Det måste ha varit hjärnsläpp

Det moderata kommunalrådet blir en slags VIP-kund med bättre service, större möjlighet att ta med bagage och får generösa rabatter på olika bekvämlighetstjänster även då hon flyger privat. Alla guldmedlemmar får också en gräddfil förbi kön till incheckningsdiskar, till säkerhets- och migrationskontroller och får fritt tillträde till fashionabla flygplatslounger över hela världen med gratis öl, vin och sprit för sig själv och en medresenär.

Guldmedlemmarna får också fria transferresor på Paris flygplatser.

Men för att nå upp till guldmedlemskapets nivåer krävs att resor registreras på bonuskortet. 

Och det är Maria Rydén mycket angelägen om. 

 

CSABA PERLENBERG: Maria Rydéns förklaring är redan en modern klassiker  

 

 

"Jag vet egentligen inte varför det blev så", säger Maria Rydén om Helsingforsresan.Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STAD

 

Uppmanar resebyråer att registrera bonuspoängen

Mejl som GT begärt ut visar hur hennes stadssekreterare på kommunhuset i Göteborg, på Maria Rydéns uppdrag, om och om igen uppmanar kommunens och SKL:s resebyråer att registrera resorna på Rydéns bonuskort.

I fallet med den komplicerade Helsingforsresan var det extra viktigt:

"Vill gärna också dubbelkolla att Marias bonuspoäng blir registrerade på hennes KLM-kort", skriver sekreteraren som redan i förfrågan till resebyrån om en offert över olika resealternativ anger att hennes uppdragsgivare föredrar det holländska bolaget:

"OBS! Maria önskar flyga med KLM!", skriver stadssekreteraren.

Maria Rydén själv säger att det är av praktiska skäl som hon föredrar just KLM. Hon behöver bland annat mer benutrymme och vill inte trängas vid någon nödutgång som - enligt henne - blivit fallet då hon krävt mer benutrymme hos andra flygbolag. Efter mycket resande både privat och i tjänsten har hon kommit fram till att det holländska bolagets comfort-class uppfyller de kraven.

 

Maria Rydén själv säger att det är av praktiska skäl som hon föredrar just KLM.Foto: KLM

 

– KLM har bra service och bra priser. Det är inga baktankar med detta, bara de här praktiska sakerna, säger hon.

På frågan om hon använt bonuspoängen hon registrerat säger hon nej och visar upp ett mejl från KLM där bolagets medlemsservice anger att Maria Rydén inte tagit ut några av de bonuspoäng hon intjänat sedan 2011.

– Jag har aldrig använt ett enda poäng utan de bara ligger där och så försvinner de när tiden går ut, säger Maria Rydén.

 

LÄS MER: Rydén åkte på privata resor under betald arbetstid 

 

 

"Det är att jag uppskattar KLM och att jag kan få det här extra benutrymmet och så där", säger Maria Rydén.Foto: THOMAS CARLGREN / PRESSBILD

"Det är klart att jag använder det privat"

Men bara genom att registrera och samla stora mängder bonuspoäng skapas eftertraktade fördelar för medlemmar hos KLM. Ju fler registrerade resor, ju fler flugna mil, desto bättre medlemsvillkor. 

Och den som, likt Maria Rydén har det näst finaste medlemskapet Gold, gäller det att år in och år ut fortsätta resa med just KLM och anslutna bolag för att inte degraderas eller helt mista medlemskapet och de fördelar som det medför.

Maria Rydén medger att hon använder medlemskapets förmåner privat. Bland annat ger medlemskapet henne halva priset på just de platser med större säten som Maria Rydén återkommande kräver för sig själv vid tjänsteresorna.

– Det är klart att jag använder det privat men inte så mycket, det är mest på de långa flygningarna, säger Maria Rydén och nämner också guldmedlemskapets möjligheter att gå före långa köer vid bland annat migrationskontroller, incheckningar och liknande som användbart vid brådska.

Även då hon är i tjänsten.

– Jag går i priority, inte alltid, men är det långa köer så går jag i priority, om det är skäl för ytterligare komplikationer för mig. Det vet jag inte.

Det kan ju framstå som att det är för att få poäng till ditt medlemskort som du återkommande bokar KLM även om det leder till mellanlandningar och längre resor?

– Jag förstår det. Men det är verkligen inte så jag resonerar. Det är att jag uppskattar KLM och att jag kan få det här extra benutrymmet och så där.

I ett inlägg som Maria Rydén lagt upp på Facebook då hon åker hem från en semesterresa till USA, en av resorna där hon valde ta ut lön i stället för semester, hälsar hon till sina vänner hemma i Sverige sittande i en av flygplatsloungerna som ingår i guldmedlemskapet med fri öl, vin och sprit.  

– Jag har fått ett kort privat av min sambo som gör att jag kan sätta mig där, säger hon och förnekar att hon skulle nyttja det fria inträdet som guldmedlemskapet ger henne och en medresenär till samma lounger.

 

LÄS MER: Maria Rydén-affären i sin helhet

M-toppens privata lyxresor på arbetstid

M-topp tog omväg med flyget - fick bonuspoäng

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen 

Här är fem bristerna i Maria Rydéns försvar 

M-toppen Maria Rydén avgår - efter GT:s granskning 

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER