Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politikerns skattesmäll: Får betala båtplatsen själv

Martha Arnell får bakläxa från Skatteverket för kostnader knutna till hennes båt.
Foto: Moderat.se
Otvetydigt privata kostnader, enligt Skatteverket, som nu ger kommunpolitikern bakläxa.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kommunpolitikern Martha Arnell (M) lät dra av kostnaderna för den egna segelbåtens vinterförvaring på företaget.

Otvetydigt privata kostnader, enligt Skatteverket, som nu ger kommunpolitikern bakläxa på nästan 100 000 kronor av båtens kostnader.

– Jag har inga kommentarer till detta, säger Martha Arnell och lägger på luren.

Martha Arnell (M) är vice ordförande i Orust kommuns valnämnd, ersättare i kommunfullmäktige och ledamot av kommunens arvodesberedning.

Hon är också en av kommunens så kallade huvudmän med uppgift att övervaka hur den lokala sparbanken på Orust sköter sina affärer. 

Samtidigt har hon under flera år varit i tvist med Skatteverket om stora kostnader knutna till hennes privata segelbåt av större modell. En serie kostnader knutna till den privatägda båten, bland annat båtplats under vintern, har dragits av på det egna bolaget. Därmed har kommunpolitikern också sluppit betala moms på kostnaderna.


LÄS MER: Efter GT:s granskning - chefen utreds för grundlagsbrott 


Lägger på luren

Men Skatteverket har granskat kommunpolitikerns ekonomi och gav henne bakläxa. Ett beslut hon överklagade till Förvaltningsrätten med motiveringen att båten använts av bolaget enligt ett samarbetsavtal mellan henne och egna bolaget.

Men det hjälper inte. Kostnaderna är privata också enligt Förvaltningsrätten som nu avgjort frågan. 

– Jag har inga kommentarer till detta, säger Martha Arnell själv om tvisten.

Det här betyder ju ändå att du låtit skattebetalarna betala för delar av vinterförvaringen av din båt?

– Det är tråkigt att du inte hör vad jag säger, men jag får väl avsluta samtalet här och säger tack för det, säger Martha Arnell och knäpper av samtalet.


LÄS MER: Toppolitikern raderade alla sina mejl


Förvaltningsrätten: "Lämnat oriktig uppgift"

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att kommunpolitikern lämnat oriktiga uppgifter och att beloppet inte är obetydligt. 

Därför ska hon nu betala en straffavgift, ett så kallat skattetillägg på en del av summan som rapporterats in fel. Dessutom höjs hennes inkomst med närmare 100 000 kronor: 49 690 kronor för beskattningsåret 2012 och 44 272 kronor för 2013. Och skatten höjs i relation till detta. 

"Genom att inte ta upp de privata kostnader som bolaget har betalat i sin deklaration har Martha Arnell lämnat oriktig uppgift", skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Martha Arnells bolag är registrerat hos Bolagsverket för att bedriva kontorshotellverksamhet, konsult- och marknadsföringsverksamhet, men också för "kappsegling". Och det är i den senare verksamheten som Arnell säger att båten använts - även om den köpts av henne själv privat och ägs av henne själv. 

Men kostnader för vinterförvaring och liknande för den privata båten är just privata, enligt Skatteverket och nu också Förvaltningsrätten som bedömer de betalda kostnaderna som "en förtäckt hyra" av båten. Pengar som Arnell nu ska tas upp privat som inkomst av kapital. 

I domen skriver Förvaltningsrätten att bolaget bland annat betalat för "upptagning, vinterförvaring, segel och båtplats". Av domen framgår också att båten kräver fem personer i besättningen för att kunna seglas optimalt.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.