Olof Palme mördades 1986 och de hatkampanjer som drevs mot honom har undersökts av polisen. Foto: Urban BrådheOlof Palme mördades 1986 och de hatkampanjer som drevs mot honom har undersökts av polisen. Foto: Urban Brådhe
Olof Palme mördades 1986 och de hatkampanjer som drevs mot honom har undersökts av polisen.  Foto: Urban Brådhe
Jörgen Olsen gör en halv pudel men säger att han äcklas över Palmes politik. Foto: SkärmdumpJörgen Olsen gör en halv pudel men säger att han äcklas över Palmes politik. Foto: Skärmdump
Jörgen Olsen gör en halv pudel men säger att han äcklas över Palmes politik. Foto: Skärmdump

M-politikern: Palme "en äcklig människa"

Publicerad

GÖTEBORG. Kommunpolitikern kom in på Sveriges mördade statsminister Olof Palme i en lokalpolitisk debatt på Facebook:

"En äcklig människa var han!"

– Det han sa och gjorde var för mig väldigt äckligt, säger Jörgen Olsen, ledamot för Moderaterna i Barn- och utbildningsnämnden på Öckerö.

Det var i en debatt på Facebook häromdagen om vilka partier som är rimliga att samarbeta med i kommunen som Jörgen Olsen gick till hårt angrepp mot förre statsministern Olof Palme.

Hans politik var ett "stöd för folkmord", skrev Jörgen Olsen och la till:

"En äcklig människa var han!"

När GT kontaktar Jörgen Olsen gör han en halv pudel.

– Givetvis är det fel av mig att säga att Palme var en äcklig människa, jag borde ha använt ordet politiker i stället för människa, säger Jörgen Olsen och fortsätter:

– Eftersom jag inte kände honom som människa utan kände till honom som politiker. Det han sa och mycket av det han gjorde var för mig väldigt äckligt.

Så att Olof Palme var en äcklig politiker skulle vara rätt då?

– Jag ska ju inte lägga ut saker på Facebook. Jag skriver alldeles för provocerande och kortfattat. Det jag menade var att den politik som socialdemokraterna under ledning av bland annat Olof Palme drev på 70-talet var hemsk, gräslig och äcklig.

Jörgen Olsen berättar att han engagerade sig i Moderaternas ungdomsförbundet i mitten av 70-talet och beskriver sig som anhängare av de liberala idéerna sedan tidiga ungdomsår. Och det som Palme stod för var motsatt det han stod för, säger han, och nämner särskilt utrikespolitiken, men också inhemsk skattepolitik och svårigheterna för småföretagare.

 

LÄS MER: Olof Palme – politiken, passionen, personen

Palmehatet

– Palme var värst på den tiden med att stötta, vi pratar Pol Pot, vi pratar Röda Khmererna och Kuba. Han jämförde USA och Vietnamkriget med koncentrationsläger och nazismen. Jag tyckte att Olof Palme var en person som var väldigt arrogant och äcklig - men inte som människa då givetvis.  

Ger inte du uttryck för något som i början av 80-talet fram till mordet beskrevs som Palme-hatet? Att Palme är en äcklig människa?

– Visst kan man säga att det tangerar det. Man kan alltid diskutera vad hat och det skulle jag kanske inte använda, men jag tyckte fruktansvärt illa och tycker fruktansvärt illa även i dag om den politik man använde sig av då.   

Du sitter i Barn- och utbildningsnämnden. Hur tycker du att ungdomarna i skolan på Öckerö ska formulera sig i sina diskussioner?

– Om ungdomarna i Öckerö kommun uttrycka väldigt starkt om saker som de tycker är väldigt fel så tycker jag att man kan göra det, jag tycker dock inte att ungdomar bör uttrycka sig starkt mot varandra eller mot andra människor.

Här använder ju du begrepp som "äcklig människa", och nu "äcklig politiker", är det så de ska uttrycka sig?

– Jag tycker ju inte att ungdomarna i Öckerö kommun ska skrika "äcklig människa" till varandra, men nu skrek jag ju inte det direkt mot Palme. Eftersom jag inte är troende så tror jag inte att han hörde det någonstans ifrån.   

Hur tror du att den här typen av uttryck påverkar den politiska debatten?

– Det för den ju inte konstruktivt framåt, säger Jörgen Olsen.

Inläggen på Facebook är i dag borttagna.

 


LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

 

GT har i en serie artiklar granskat missförhållanden inom Öckerö kommun.

 

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER