Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politikern går till SD efter Twitterskandalen

Lena Ferm byter parti efter Twitterskandalen.
En tweet som Lena Ferm publicerade under tiden som moderat.
Foto: Twitter / Twitter
Lena Ferm har nu blivit medlem i Sverigedemokraterna.
Foto: Patrik Österberg/TT
Lena Ferm var tidigare medlem i Moderaterna.
Foto: Moderaterna

Lena Ferm lämnade Moderaterna efter en Twitterskandal i våras – bland annat skrev hon att ”de flesta invandrare är analfabeter”.

Under en tid har hon varit partilös, men nu har Ferm blivit medlem i Sverigedemokraterna.

– Det har varit en lång process för mig, jag har nog läst alla partiprogram. Men nu när budgeten kom så var det helt rätt, säger hon.

Lena Ferm var tidigare andra vice ordförande i Göteborgsmoderaternas kretsstyrelse och ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. Hon lämnade i våras alla sina uppdrag och gick ur partiet sedan ett antal inlägg hon skrivit, delat och gillat på Twitter uppmärksammats.

Bland annat skrev hon: 

”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte lösa ett skit..”

Inlägget refererade till ett annat inlägg skrivet på ett fejkkonto under namnet Annie Lööfvén. Varken Annie Lööf eller Stefan Löfven står bakom kontot.

Raderade tweeten

Efter att hennes tweet uppmärksammats raderade Lena Ferm den, samtidigt som hon kallade den för ”fullständigt vansinnigt klumpigt” och sa att hon ”ångrar den till 100 procent”.

Samtidigt framkom att Lena Ferm även hade gillat och spridit andra inlägg, bland annat från kontot ”Julia Caesar” som publicerats på flera hatsajter.

Det var David Josefsson, ordförande för Göteborgsmoderaterna, som uppmanade henne att lämna sina uppdrag inom partiet och inom Göteborgs stad.

– Det är ett rimligt beslut av Lena Ferm under rådande omständigheter. Hennes agerande på Twitter har inte varit förenligt med moderata värderingar, sa David Josefsson då.

Lena Ferm har blivit medlem i SD

Nu har Lena Ferm valt att bli medlem i Sverigedemokraterna.

– Det har varit en lång process för mig, jag har nog läst alla partiprogram. Men nu när budgeten kom så var det helt rätt. Jag hade väl fattat beslutet lite innan, men jag anser att SD har den bästa politiken för våra gamla och för våra minsta, säger hon.

https://twitter.com/FermLena/status/1191104396303708161

Lena Ferm har inga politiska uppdrag i sitt nya parti utan är i nuläget med som medlem.

– Jag har alltid varit fritidspolitiker, så jag förstår inte den här uppmärksamheten om jag ska vara ärlig, säger hon.

Har du hunnit få något perspektiv på det som hände i våras? 

– Det kan man väl säga, det känns ganska avlägset just nu. Jag tycker också att jag gick ut och dementerade vissa saker, det är svårt att gå in på det i dag. 

Ångrar du något av det du skrev?

– Nu är det jättesvårt, men jag kan säga så här: Jag hade uppenbarligen likeat några tokiga grejer, men det var harmlöst nu när jag tittar på det i efterhand. När det kommer till att det finns människor som är analfabeter så borde jag uttryckt mig på ett annat sätt, men fakta kvarstår ju.