Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politiker: Vi skapar tiggarläger i Göteborg

Så här såg det ut sedan polisen avhyst ett område för EU-medborgare i södra Stockholm i vintras. Nu är oppositionen i Göteborg orolig för att något liknande ska hända efter beslutet att upplåta parkeringsplatser till EU-medborgarna.
Foto: Sara Strandlund

Göteborgs stad lägger en halv miljon kronor på att ordna husbilsparkering och tillfälliga boenden åt EU-medborgare i stan. Ett beslut som får oppositionen att gå i taket.

– Vi skapar tiggarläger i Göteborg. Det är inte värdigt, säger Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd.

Beslutet som togs i social resursnämnd på onsdagskvällen får redan debattvågorna att gå höga.


Hampus Magnusson
Foto: Foto: Lennart Rehnman

Kommunen ger Göteborgs Räddningsmission en halv miljon kronor för att fram till årsskiftet förbättra boendesituationen för EU-medborgare i stan. Detta ska ske genom att ideella organisationer och församlingar upplåter parkeringsplatser där EU-medborgarna kan ha sina husvagnar - eller att de erbjuds ett ledigt rum eller lägenhet. Helt fel väg att gå, menar Hampus Magnusson (M).

– Jag är rädd att detta permanentar de här människornas utanförskap. Det är en kortsiktig lösning som kan skapa långsiktiga problem, säger han.

Insatsen sträcker sig från den 1 juli till den siste december.

– Ska man stänga ner detta mitt i kalla vintern på nyårsafton när kontraktet går ut? Det tror jag inte på, säger Hampus Magnusson (M) som till och med menar att beslutet kan strida mot kommunallagen.

– Göteborgs kommun har ansvar för de egna kommuninvånarna. Nu erbjuder vi andra EU-medborgare en service som det är tveksamt om det finns stöd för i lagen, säger han.

Får hitta andra lösningar

Men han får bitskt mothugg av Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd.

– Det är bara en person som inte sitter i nämnden som kan ha sådana åsikter. Det är en enkel väg när man inte själv måste fatta besluten, säger han.

– Vad vi gör är att vi genom kyrkan hjälper ett 20-tal familjer att få tillfälliga boenden. Stödet riktar sig till barnfamiljer. Det är bara en komplettering till allt annat vi gör.

Vad händer i slutet på december när tiden löper ut - avhyser ni EU-medborgarna då?

– Nej, vi förlänger det stegvis om det funkar. Annars får vi hitta på andra lösningar. Vi utvärderar detta kontinuerligt, säger Dario Espiga (S).