Så här såg det ut sedan polisen avhyst ett område för EU-medborgare i södra Stockholm i vintras. Nu är oppositionen i Göteborg orolig för att något liknande ska hända efter beslutet att upplåta parkeringsplatser till EU-medborgarna. Foto: Sara Strandlund
Så här såg det ut sedan polisen avhyst ett område för EU-medborgare i södra Stockholm i vintras. Nu är oppositionen i Göteborg orolig för att något liknande ska hända efter beslutet att upplåta parkeringsplatser till EU-medborgarna.  Foto: Sara Strandlund

M-politiker: Vi skapar tiggarläger i Göteborg

Publicerad

Göteborgs stad lägger en halv miljon kronor på att ordna husbilsparkering och tillfälliga boenden åt EU-medborgare i stan. Ett beslut som får oppositionen att gå i taket.

– Vi skapar tiggarläger i Göteborg. Det är inte värdigt, säger Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd.

Beslutet som togs i social resursnämnd på onsdagskvällen får redan debattvågorna att gå höga.

Hampus MagnussonFoto: Lennart Rehnman
Kommunen ger Göteborgs Räddningsmission en halv miljon kronor för att fram till årsskiftet förbättra boendesituationen för EU-medborgare i stan. Detta ska ske genom att ideella organisationer och församlingar upplåter parkeringsplatser där EU-medborgarna kan ha sina husvagnar - eller att de erbjuds ett ledigt rum eller lägenhet. Helt fel väg att gå, menar Hampus Magnusson (M).

– Jag är rädd att detta permanentar de här människornas utanförskap. Det är en kortsiktig lösning som kan skapa långsiktiga problem, säger han.

Insatsen sträcker sig från den 1 juli till den siste december.

– Ska man stänga ner detta mitt i kalla vintern på nyårsafton när kontraktet går ut? Det tror jag inte på, säger Hampus Magnusson (M) som till och med menar att beslutet kan strida mot kommunallagen.

– Göteborgs kommun har ansvar för de egna kommuninvånarna. Nu erbjuder vi andra EU-medborgare en service som det är tveksamt om det finns stöd för i lagen, säger han.

Får hitta andra lösningar

Men han får bitskt mothugg av Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd.

– Det är bara en person som inte sitter i nämnden som kan ha sådana åsikter. Det är en enkel väg när man inte själv måste fatta besluten, säger han.

– Vad vi gör är att vi genom kyrkan hjälper ett 20-tal familjer att få tillfälliga boenden. Stödet riktar sig till barnfamiljer. Det är bara en komplettering till allt annat vi gör.

Vad händer i slutet på december när tiden löper ut - avhyser ni EU-medborgarna då?

– Nej, vi förlänger det stegvis om det funkar. Annars får vi hitta på andra lösningar. Vi utvärderar detta kontinuerligt, säger Dario Espiga (S).

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER