Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politiker: Vi skapar tiggarläger i Göteborg

Så här såg det ut sedan polisen avhyst ett område för EU-medborgare i södra Stockholm i vintras. Nu är oppositionen i Göteborg orolig för att något liknande ska hända efter beslutet att upplåta parkeringsplatser till EU-medborgarna. Foto: Sara Strandlund

Göteborgs stad lägger en halv miljon kronor på att ordna husbilsparkering och tillfälliga boenden åt EU-medborgare i stan. Ett beslut som får oppositionen att gå i taket.

– Vi skapar tiggarläger i Göteborg. Det är inte värdigt, säger Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd.

Beslutet som togs i social resursnämnd på onsdagskvällen får redan debattvågorna att gå höga.

Hampus MagnussonFoto: Foto: Lennart RehnmanKommunen ger Göteborgs Räddningsmission en halv miljon kronor för att fram till årsskiftet förbättra boendesituationen för EU-medborgare i stan. Detta ska ske genom att ideella organisationer och församlingar upplåter parkeringsplatser där EU-medborgarna kan ha sina husvagnar - eller att de erbjuds ett ledigt rum eller lägenhet. Helt fel väg att gå, menar Hampus Magnusson (M).

– Jag är rädd att detta permanentar de här människornas utanförskap. Det är en kortsiktig lösning som kan skapa långsiktiga problem, säger han.

Insatsen sträcker sig från den 1 juli till den siste december.

– Ska man stänga ner detta mitt i kalla vintern på nyårsafton när kontraktet går ut? Det tror jag inte på, säger Hampus Magnusson (M) som till och med menar att beslutet kan strida mot kommunallagen.

– Göteborgs kommun har ansvar för de egna kommuninvånarna. Nu erbjuder vi andra EU-medborgare en service som det är tveksamt om det finns stöd för i lagen, säger han.

Får hitta andra lösningar

Men han får bitskt mothugg av Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd.

– Det är bara en person som inte sitter i nämnden som kan ha sådana åsikter. Det är en enkel väg när man inte själv måste fatta besluten, säger han.

– Vad vi gör är att vi genom kyrkan hjälper ett 20-tal familjer att få tillfälliga boenden. Stödet riktar sig till barnfamiljer. Det är bara en komplettering till allt annat vi gör.

Vad händer i slutet på december när tiden löper ut - avhyser ni EU-medborgarna då?

– Nej, vi förlänger det stegvis om det funkar. Annars får vi hitta på andra lösningar. Vi utvärderar detta kontinuerligt, säger Dario Espiga (S).