Skärmdump ur Pontus Båths film på Instagram som han lade ut på lördagskvällen. Foto: InstagramSkärmdump ur Pontus Båths film på Instagram som han lade ut på lördagskvällen. Foto: Instagram
Skärmdump ur Pontus Båths film på Instagram som han lade ut på lördagskvällen.  Foto: Instagram
På lördagskvällen klädde M-politikern Pontus Båth ut sig till mordmisstänkte Peter Madsen på en halloweenfest. Foto: PHILIPPA DAVINPå lördagskvällen klädde M-politikern Pontus Båth ut sig till mordmisstänkte Peter Madsen på en halloweenfest. Foto: PHILIPPA DAVIN
På lördagskvällen klädde M-politikern Pontus Båth ut sig till mordmisstänkte Peter Madsen på en halloweenfest.  Foto: PHILIPPA DAVIN

M-politiker klädde ut sig till Peter Madsen

Publicerad

M-politikern Pontus Båth klädde på lördagskvällen ut sig till mordmisstänkte Peter Madsen på en halloweenfest. 

På filmen som Båth publicerade på Instagram poserar han med blodsmink i ansiktet framför väggar täckta av vad som ser ut som fejkat blod. 

På söndagsmorgonen nekar Pontus Båth först – men säger sen: 

– Jag trodde du sa Peter Mangs, förlåt mig. Ja, det stämmer. 

– Jag är förvånad och förbluffad, jag tycker att det är osmakligt, säger toppmoderaten Jonas Ransgård.  

Pontus Båth är ordförande för Moderaterna i Torslanda och har annonserat att han kommer att kandidera till riksdagen i nästa års val. På sin hemsida skriver Båth om sitt engagemang som nämndeman i hovrätten och förvaltningsrätten och att han särskilt profilerar sig i frågan om hårdare straff för våldsbrott. 

Vid 20-tiden på lördagen lade Båth ut en film på sitt öppna Instagramkonto med över 1200 följare. Han befinner sig då i ett badrum där väggarna är täckta av röd färg. Han har röd färg i ansiktet och på en namnskylt på hans bröst står det "Peter Madsen", dansken som misstänks för att ha mördat och styckat journalisten Kim Wall. I slutet av filmen säger Båth också den mordmisstänkte danskens namn. 

 

Pontus Båth är ordförande för Moderaterna i Torslanda. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

 

LÄS MER: Kroppsdelar hittade i sökande efter Kim Wall 

 

Pontus Båth nekar först till agerandet 

På söndagsmorgonen nekar Pontus Båth initialt till att han klätt ut sig till Peter Madsen, trots att filmen då fortfarande låg kvar på hans Instagramkonto.

– Nej det stämmer inte, säger Pontus Båth som omedelbart efter intervjun tar bort filmen från Instagram. 

Det stämmer inte?

– Nej. 

Det står Peter Madsen på ditt bröst och du säger också Peter Madsen i filmen som du publicerade på Instagram. 

– Det tror jag inte. Du har fått någon annan, tror jag. Du får nog skicka den till mig så får jag se. 

Filmen ligger kvar på din Instagram nu.

– Jag trodde att du sa Peter Mangs, förlåt mig. Det är tidigt på morgonen, jag tyckte du sa Peter Mangs. Ja, det stämmer. 

 

Peder Madsen misstänks för mordet på journalisten Kim Wall. På bilden blir åklagaren Jakob Buch-Jepsen intervjuad.Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Hur tänker du kring att göra så här så tätt inpå ett uppmärksammat mord?

– Ja… Jag vet inte riktigt om jag vill kommentera det. Jag har inte så mycket att säga. Det var en halloweenfest och man skulle klä ut sig till det mest skräckinjagande man kunde tänka sig och det var exakt vad jag gjorde

Tycker du att det är okej att skoja om en sådan här händelse när det har gått så kort tid och rättsprocessen fortfarande pågår?

– Jag har nog inga kommentarer. Det är nog upp till var och en att göra den bedömningen, säger Pontus Båth och avslutar intervjun.

Sen tar han bort filmen från Instagram och ringer upp vår reporter igen.  

Varför tog du bort filmen om du inte tycker att du gjort något fel?
– Jag vill ju inte att fokus ska vara på detta. Om det på något sätt är så att fokus läggs på detta så valde jag i stället att ta bort den för det är ingen stor grej för mig. 

 

 

LÄS MER: Brottsmisstanke mot M-politiker läggs ner

 

M-toppen Jonas Ransgård: "Smaklöst"

I övrigt vill Pontus Båth inte kommentera lämpligheten i sitt agerande. 

Jonas Ransgård, oppositionsledare i Göteborg och Moderaternas tyngsta namn i kommunen, är förbluffad över Båths beteende. 

– Jag tycker att det är omdömeslöst. Jag är lite överraskad och tagen här får jag säga. Smaklöst ligger nära till hands. Jag tycker det är olämpligt, jag tycker det är omdömeslöst. Jag är förvånad och förbluffad, jag tycker att det är osmakligt, säger Ransgård. 

 

LÄS OCKSÅ: Lagmannens sågning efter skandalfesten

 

Pontus Båth skickade senare under söndagen ett mejl till GT/Expressen. Han skriver:

"Igår gick jag på en privat halloweenfest där temat var att klä ut sig till den mest skräckinjagande personen du kunde tänka dig. Jag har insett att min utklädnad sårat människor, vilket självklart inte varit min mening. Förstår i efterhand att detta var omdömeslöst och olämpligt och det är jag väldigt ledsen över."

I mars i år avslöjade GT/Expressen att Pontus Båth polisanmälts av två domstolar i Göteborg efter misstankar om att han kryddat underlagen för sina arvoden i sin roll som nämndeman. Båth stängdes av från sina uppdrag i både Förvaltningsrätten och hovrätten. 

Förundersökningarna om bedrägeri och bedrägeriförsök lades senare ner av åklagare.

 

LÄS OCKSÅ: M-topparnas hårda kritik mot Pontus Båth 

Relaterade ämnen
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER