Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-politiker i Mariestad: Måste förbjuda tiggeri

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M) vill förbjuda tiggeri i Sverige.

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), ser bara en lösning i tiggarfrågan: Förbjud tiggeri i Sverige.

Istället bör hjälpen ske på plats i Rumänien, menar han. Och Sveriges sätt att hjälpa är att lagstifta om ett förbud.

– Det handlar om att man inte hjälper en person genom att ge den en smörgås när de sitter utanför en butik, det här är ett problem som man måste lösa med hjälp av hjälporganisationer i Rumänien.

Tiggare på gatan är en vanlig syn i många svenska städer. Kommunalstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), ser detta som ett stort problem. Ett problem som inte kan lösas på annat sätt än att tiggeri förbjuds.

Hjälpen till de människor som tigger bör i stället komma från deras hemland, menar han.

– Mycket av det jag grundar min övertygelse om är att vi är vid det skedet då vi provat det mesta men ingenting hjälper. Nu är det bara lagstiftning som gäller, säger Johan Abrahamsson.

Hjälp i hemlandet

Han hänvisar till Rumäniens ambassadör Răduţa Matache som tidigare bland annat uttryckt att Sverige inte ska uppmuntra till tiggeri och att ett alternativt då är att förbjuda det. Samt att Rumänien, som är ett land därifrån många av tiggarna kommer, och Sverige bör samarbeta och ta ett gemensamt grepp i frågan om tiggeri.

– Man måste gå till utmaningens kärna och den finns nere i Rumänien. Det är där som arbetsvillkoren ska förbättras och om Sverige tillåter tiggeri kommer människor hit för att tigga och vi sätter käppar i hjulen för utvecklingen i Rumänien och andra länder, säger Johan Abrahamsson.

 

MEST DELAT: Nya bluffen som eldar på hatet mot tiggarna

 

Han lägger också till att den levnadsstandard som tiggarna i Sverige har inte är godtagbar. Och att etablerade hjälporganisationer i stället för att göra insatser i Sverige bör lägga fokuset i de länder som tiggarna kommer ifrån.

"Vi måste lyssna på de som vet"

– De har inte en human levnadsstandard i Sverige och det tycker inte jag är acceptabelt och vi har inga verktyg.

– Man hjälper fler nere i Rumänien än vad man gör i Sverige.

Johan Abrahamsson uppger att han själv vänder sig till välkända organisationer om han skänker pengar eller motsvarande.

– Vi måste lyssna på de som vet vad som kan hjälpa de här människorna, som Rumäniens ambassadör. Vi måste förbjuda tiggeri så att länderna där tiggarna kommer ifrån får verktygen att arbeta med sina problem. Och vår hjälp gör mer nytta där än här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!