Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M) vill förbjuda tiggeri i Sverige.
Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M) vill förbjuda tiggeri i Sverige.

M-politiker i Mariestad: Måste förbjuda tiggeri

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), ser bara en lösning i tiggarfrågan: Förbjud tiggeri i Sverige.

Istället bör hjälpen ske på plats i Rumänien, menar han. Och Sveriges sätt att hjälpa är att lagstifta om ett förbud.

– Det handlar om att man inte hjälper en person genom att ge den en smörgås när de sitter utanför en butik, det här är ett problem som man måste lösa med hjälp av hjälporganisationer i Rumänien.

Tiggare på gatan är en vanlig syn i många svenska städer. Kommunalstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), ser detta som ett stort problem. Ett problem som inte kan lösas på annat sätt än att tiggeri förbjuds.

Hjälpen till de människor som tigger bör i stället komma från deras hemland, menar han.

– Mycket av det jag grundar min övertygelse om är att vi är vid det skedet då vi provat det mesta men ingenting hjälper. Nu är det bara lagstiftning som gäller, säger Johan Abrahamsson.

Hjälp i hemlandet

Han hänvisar till Rumäniens ambassadör Răduţa Matache som tidigare bland annat uttryckt att Sverige inte ska uppmuntra till tiggeri och att ett alternativt då är att förbjuda det. Samt att Rumänien, som är ett land därifrån många av tiggarna kommer, och Sverige bör samarbeta och ta ett gemensamt grepp i frågan om tiggeri.

– Man måste gå till utmaningens kärna och den finns nere i Rumänien. Det är där som arbetsvillkoren ska förbättras och om Sverige tillåter tiggeri kommer människor hit för att tigga och vi sätter käppar i hjulen för utvecklingen i Rumänien och andra länder, säger Johan Abrahamsson.

 

MEST DELAT: Nya bluffen som eldar på hatet mot tiggarna

 

Han lägger också till att den levnadsstandard som tiggarna i Sverige har inte är godtagbar. Och att etablerade hjälporganisationer i stället för att göra insatser i Sverige bör lägga fokuset i de länder som tiggarna kommer ifrån.

"Vi måste lyssna på de som vet"

– De har inte en human levnadsstandard i Sverige och det tycker inte jag är acceptabelt och vi har inga verktyg.

– Man hjälper fler nere i Rumänien än vad man gör i Sverige.

Johan Abrahamsson uppger att han själv vänder sig till välkända organisationer om han skänker pengar eller motsvarande.

– Vi måste lyssna på de som vet vad som kan hjälpa de här människorna, som Rumäniens ambassadör. Vi måste förbjuda tiggeri så att länderna där tiggarna kommer ifrån får verktygen att arbeta med sina problem. Och vår hjälp gör mer nytta där än här.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER