Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-politikerns hårda känga mot Greta Thunberg

Jan Ericson, M, kallar klimatforskare för domedagsprofeter.Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Ericson riktar kritik mot Greta Thunberg.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den moderata riksdagsmannen Jan Ericson, 57, anser att larmen om den globala uppvärmningen är överdrivna.

Nu menar Ericson att Greta Thunbergs har fel i sin klimatkamp.

– I sak har hon så klart fel om sina undergångshot, och hon utnyttjas som en bricka i ett spel där andra försöker tjäna pengar på henne, säger Ericson till Aftonbladet. 

Jan Ericson är moderat riksdagsledamot sedan 2006, men har en bakgrund som kommunpolitiker i Marks kommun, där han fortfarande bor i dag.

I en intervju med Aftonbladet beskriver Ericson sig själv som en politisk influencer, som inte räds för att ta upp klimatförändringarna och kritisera den globala uppvärmningen.

Att FN:s klimatpanel IPCC slått fast att människan genom sin påverkan ligger bakom den globala temperaturökningen anser han inte stämma överens med verkligheten.

Kallar klimatforskare för domedagsprofeter

Istället menar han att jorden klimat genom hela dess historia förändrats drastiskt och menar att det är ”den allvarligaste form av klimatförnekelse” att räkna bort den synpunken ur debatten.

Han kallar klimatforskare som varnar för att omställningar måste göras snabbt för domedagsprofeter och att en ökad koldioxidhalt gör att växtligheten ökar och gör skördarna större.

”Hon har skrämts upp av vuxna”

Han hävdar också bestämt att Greta Thunberg har fel och att hon används som en bricka i ett miljöpolitiskt spel.

– Jag tycker man ska vara försiktig med att kritisera en 16-åring. Hon har skrämts upp av vuxna i sin omgivning att jorden håller på att gå under och tror verkligen på detta. Hennes engagemang imponerar, men jag tycker lite synd om henne. I sak har hon så klart fel om sina undergångshot, och hon utnyttjas som en bricka i ett spel där andra försöker tjäna pengar på henne, säger Ericson till Aftonbladet.