R3 Foto: ROBIN ARONR3 Foto: ROBIN ARON
R3 Foto: ROBIN ARON

M-politiker anmäld för bedrägeri av domstolar

Publicerad

Ordföranden för Moderaterna i Torslanda, kommunpolitikern Pontus Båth, har polisanmälts av två domstolar i Göteborg efter misstankar om att han kryddat underlagen för sina arvoden.

Han har stängts av från sina uppdrag både i Hovrätten och Förvaltningsrätten i Göteborg. 

Pontus Båth beskriver det hela som ett stort missförstånd.

– Jag har aldrig begärt mer än jag haft från min arbetsgivare, säger Pontus Båth som nu tar paus från alla sina politiska uppdrag.

– Vi har gjort en polisanmälan, vi och Förvaltningsrätten, säger Ralf G Larsson, hovrättspresident i Hovrätten för Västra Sverige.

Polisanmälan gick in den 27 mars i år och en vecka tidigare fattade Hovrätten beslut om att stänga av moderatpolitikern.

"Pontus Båth stängs omedelbart av från sitt uppdrag som nämndeman vid Hovrätten för Västra Sverige till dess frågan om hans lämplighet som nämndeman slutligen har av-gjorts", skriver Hovrätten i sitt beslut. 

Ett liknande beslut ska också Förvaltningsrätten i Göteborg ha fattat. Förvaltningsrätten har polisanmält Pontus Båth för försök till bedrägeri, medan Hovrätten anser att det misstänkta brottet är genomgånget bedrägeri hos dem.

 

LÄS MER: Förundersökning mot Pontus Båth läggs ner 

Pontus Båth är en av Moderaternas mest profilerade lokala politiker efter en uppmärksammad personvalskampanj i valet 2014.Foto: Pressbild

Pontus Båth: "Ett stort missförstånd"

– Vi har betalat ut pengar så hos oss kan det röra sig om ett fullbordat bedrägeribrott, säger hovrättspresidenten Ralf G Larsson.

Pontus Båth bekräftar för GT att han trätt tillbaka från sina nämndemannauppdrag men säger att han ännu inte hunnit kontakta sitt parti om vad som skett.

Han uppger att han inte kände till polisanmälan.

– Det här är ett stort missförstånd. Just nu har jag tagit en paus från nämndemannauppdragen. Jag kommer ta ett samtal nu med mitt parti och det är mycket möjligt att det blir en paus, säger Pontus Båth.

Vid 16-tiden på fredagen meddelade Moderaterna via ett pressmeddelande att politikern tar en paus från alla uppdrag.

Pontus Båth, M, drev en mycket uppmärksammad personvalskampanj till riksdagen som ordförande i Moderata ungdomsförbundet i Göteborg. Kampanjen misslyckades men han fick ett antal lokala uppdrag, däribland som ledamot i regionfullmäktige, en ersättarplats i en lokal nämnd samt uppdragen som nämndeman i såväl Förvaltningsrätten som Hovrätten. Han är också ordförande för Moderaterna i Torslanda.

Vid Hovrätten för Västra Sverige har han varit verksam som nämndeman sedan den 1 januari 2015. I Förvaltningsrätten sedan 1 januari 2016.

Enligt hovrättens beslut rör misstankarna att han uppgett för hög inkomst då han begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst. Misstankarna påminner mycket om den arvodesskandal som Västra Götalandsregionen utredde kring den socialdemokratiske politikern Abbas Zarrinpour tidigare i år.

Pontus Båth arbetar i ett familjeföretag och ska enligt hovrätten först i december 2014 angett en månadslön på 28000 kronor i månaden, en lön som senare successivt ökat markant till att i december anges som 56000 kronor i månaden. Samtidigt ska han bara arbetat ett fåtal dagar varje månad i familjeföretaget.

Dagarna i rätten har varit betydligt fler. 

Samtidigt som lönen höjts har Pontus Båth uppgett att han utsetts till VD i familjens bolag. 

Men det var inte registrerat hos Bolagsverket, enligt hovrätten: 

"Vid kontroll med Bolagsregistret i början av vecka 11 2017 fanns ingen uppgift om att Pontus Båth var verkställande direktör" ... "Den 15 mars 2017 hade lagmannen och den administrativa direktören vid Förvaltningsrätten i Göteborg ett möte med Pontus Båth om de inkomstuppgifter han lämnat till förvaltningsrätten. Under mötet tillfrågades Pontus Båth om varför han inte var registrerad som verkställande direktör i Bolagsregistret. Påföljande dag kom handlingar in till Bolagsregistret och samma dag registrerades han också som verkställande direktör".

"Bedömer att det är ett slags upplägg"

Med den senaste löneuppgiften har Pontus Båth fått 2800 kronor i förlorad arbetsinkomst vid varje möte, enligt hovrättspresidenten Ralf G Larsson.

– Vi bedömer att det är ett slags upplägg, säger Ralf G Larsson och berättar att Pontus Båth haft väldigt många uppdrag som nämndeman de senaste månaderna. 

Från Förvaltningsrätten i Göteborg uppger man att Pontus Båth fastnade i en stickprovskontroll som domstolen gjorde ungefär samtidigt som han höjde sin uppgivna inkomst kraftigt. 

– Vi har faktiskt hållit inne hans ersättning sedan han begärde en högre ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Anna Hjort Ööpik, administrativ direktör på förvaltningsrätten i Göteborg.

Eftersom Förvaltningsrätten höll inne utbetalningarna så gäller deras anmälan försök till bedrägeri.

"Av inlämnade lönespecifikationer framgår att lönen för de dagar Pontus Båth har arbetat ... uppgår till ett lägre belopp per dag än vad han har begärt i ersättning för inkomstförlust de dagarna han har tjänstgjort som nämndeman", skriver Förvaltningsrättens lagman Anders Hagsgård i sitt beslut.

Pontus Båth själv säger att han redovisat korrekta uppgifter och att allt rör sig om missförstånd som han hoppas kan rättas till så fort som möjligt.

– Jag ser att hovrätten och förvaltningsrätten har iakttagit ett par saker i mina lönespecifikationer som de har frågetecken om. Jag ser inga problem i dem, säger Pontus Båth.

Har de fog för de frågetecknen?

– Jag menar att de inte har det. Jag har aldrig begärt mer än jag haft från min arbetsgivare.

När det gäller detaljer om bolaget och dess redovisning säger han att en revision pågår i familjebolaget för att utreda vad som varit korrekt. Samtidigt vill han inte kommentera den delen.

I ett pressmeddelande vid 16-tiden på fredagen kommenterar Göteborgsmoderaternas ordförande Maria Rydén polisanmälan.

- Vi ser mycket allvarligt på anmälan och Pontus har nu valt att ta en paus från sina uppdrag i avvaktan på utredningen.

I samma pressmeddelande uppger Pontus Båth att han inte gjort någonting fel uppsåtligt:

- Det har inte varit uppsåtligt och jag kommer naturligtvis att rätta till eventuella felaktigheter om utredningen visar så, säger Pontus Båth (M) enligt pressmeddelande. 

 

Fotnot: Sedan den här artikeln skrevs har förundersökningen mot Pontus Båth lagts ner. Se länk nedan.

LÄS MER: Förundersökning mot Pontus Båth läggs ner  

 

 

Få de senaste västsvenska nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER