Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M i Göteborg begär att få Wannholt utesluten

På måndagskvällen hölls ett möte som kan sluta med att Martin Wannholt utesluts ur Moderaterna.
Foto: Anders Ylander

Efter kuppen i kommunfullmäktige – Göteborgsmoderaterna begär att Martin Wannholt utesluts ur partiet.

Det beslutades på ett möte på måndagskvällen.

– Vi har beslutat att partistyrelsen ska pröva Martin Wannholts medlemskap, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaterna i Göteborg.

– Jag tycker att det är fantastiskt tråkigt, säger Martin Wannholt till GT.

Moderaten Martin Wannholt lyckades för knappt två veckor sedan, under kaosartade former, kuppa sig kvar i Göteborgs kommunstyrelse. Efter att ha bildat koalition med Vägvalet under namnet "Samverkande göteborgare" lyckades han knipa ett mandat och sno en plats från Miljöpartiet.

Aktionen gick rakt emot Göteborgsmoderaternas agenda och gruppledaren Jonas Ransgård var snabb med att fördöma Wannholts agerande.

– Jag utgår från att han lämnar frivilligt, annars är det här grund för uteslutning, sa Ransgård till GT.

Handlar om två frågor

Martin Wannholt hävdade själv att hans aktion var ett valtekniskt samarbete och att han fortfarande är moderat.

– Det här är ett valtekniskt samarbete i en omröstning. Det här handlar om två frågor. Mig veterligen har vi ingen partilinje i Göteborg som säger att vi ska följa eller inte följa en folkomröstning. Och vi har heller inte något beslut om en fem miljarder dyrare Västlänken, har Martin Wannholt tidigare sagt.

Men Göteborgsmoderaterna valde att sätta ner foten.

– Vi ska utreda förutsättningarna för att väcka ett uteslutningsärende, sa Cecilia Magnusson, förbundsordförande för M i Göteborg, efter att M förra helgen hållit ett extrainsatt möte  där Wannholts framtid i partiet diskuterades.

Begär att Wannholt utesluts

Nu är utredningen färdig. På måndagskvällen beslutade moderaternas förbundsstyrelse på ett möte att Martin Wannholts medlemskap ska prövas av partistyrelsen.

– Våra stadgar säger att man som medlem inte kan samverka med ett annat parti, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaterna i Göteborg till GT.

Martin Wannholt har tidigare sagt att han inte kommer att lämna partiet frivilligt. På måndagskvällen var han besviken.

– Jag tycker att det är fantastiskt tråkigt. Jag vet ju att jag har brutit mot lite regler men jag har ju också haft väldigt goda skäl att göra det och det kommer jag att framföra till partistyrelsen.

Cecilia Magnusson säger att man enligt partiets stadgar inte får samverka med ett annat parti som du har gjort. Vad säger du om det?

– Det bestrider jag naturligtvis för det är en valteknisk samverkan, säger Wannholt som nu kommer att agera för att få vara kvar i Moderaterna.

– Nu ska jag skicka in min inlaga till partistyrelsen för att bestrida delar av anklagelserna.

Tycker du att du har blivit orättfärdigt behandlad?

– Ja, det tycker jag naturligtvis eftersom den stora frågan som handlar om politik inte kommer med. Det handlar ju i första hand om formalia. Jag hävdar ju bestämt att man måste lägga in politiken också annars så blir det ingen kontakt överhuvudtaget med verkligheten.

Wannholts kupp

Röstar för folkomröstning

Den 20 augusti publicerades en debattartikel signerad kommunalrådet Martin Wannholt i Göteborgs-Posten. Där gick han emot sitt eget parti, Moderaterna, och skrev att han ville slopa den omdiskuterade tågtunneln Västlänken. Tidigare i år vände han sig också mot partiet då han valde att rösta för en folkomröstning om trängselskatt. Partiet tog avstånd från hans uttalande men väljarna uppskattade detta.

Får fler personkryss än Ransgård

I kommunvalet fick Martin Wannholt flest personkryss för Moderaternas räkning i Göteborgs kommun, därmed slog han partiets lokala ledare Jonas Ransgård som fick nöja sig med en andraplats.

Petas som kommunalrådskandidat

När valberedningen för Göteborgsmoderaterna i måndags lade fram sitt förslag på kommunalråd saknades Martin Wannholts namn på listan. I stället föreslogs Jonas Ransgård, Kristina Tharing, Maria Rydén och Hampus Magnusson. Beslutet om petningen blev sedan definitivt i måndags.

Hemligt möte med Vägvalet

Efter flera telefonsamtal träffades Martin Wannholt och Theo Papaioannou (VV) i tisdags i en hemlig lokal i centrala Göteborg. Här gick de noggrant igenom hur Wannholt skulle återfå sin post som kommunalråd. På plats fanns också flera andra representanter för Vägvalet. När de lämnade mötet visste de hur de skulle gå till väga.

Begär val efter proportionell princip

På torsdagen när den nya kommunstyrelsen skulle väljas fanns ett förberett förslag med 13 namn, då begärde Vägvalets Tomas Heyman att valet i stället ska ske efter en proportionell princip. Men för att det skulle kunna genomföras behövde Vägvalet ett sjätte namn på sin sida.

Röstar med Vägvalet

Martin Wannholt valde då att rösta med Vägvalet för att bli den sjätte personen de behövde. Därefter genomfördes valet till kommunstyrelsen genom att ledamöterna lade valsedlar i en urna.

Håller sig kvar i kommunstyrelsen

När de 13 namnen sedan räknats stod det klart att Martin Wannholt håller sig kvar i kommunstyrelsen. Miljöpartiet förlorade en plats och koalitionen mellan Vägvalet och Martin Wannholt gav den petade moderaten en fortsatt plats i maktens korridorer i Göteborg.

Ordkriget på Facebook bryter ut

Ett ordkrig om hur Moderaterna har hanterat situationen pågår på Facebook.

M diskuterar uteslutning av Wannholt

Nu diskuterar Moderaterna om Martin Wannholt ska uteslutas ur partiet.