Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: Gör deltagande på gängmöten kriminellt

Johan Forssell, Moderaterna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell, Moderaterna, till höger.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter flera attacker och hämndaktioner, som när en bil sattes i brand i Frihamnen kort efter en skottlossning i Backa samlades gängen för ett möte på Posthotellet i Göteborg.Foto: Jens Adamik

En ungdomshandledares deltagande på det uppmärksammade mötet mellan flera gängkonstellationer på Posthotellet i Göteborg i augusti får Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell att reagera.

– Det är så klart helt oacceptabelt.

Ungdomshandledaren har i många år arbetat med unga i riskzon för bland annat gängkriminalitet i Backa. Samtidigt har han, vilket GT kunde avslöja under måndagen, gjort affärer med en av de ledande gängprofilerna i samma stadsdel.

Enligt polisen har ungdomshandledaren också deltagit på ett uppmärksammat möte mellan flera trätande gängkonstellationer, som hölls på Posthotellet i Göteborg i augusti. 

– Det är ju väldigt anmärkningsvärt att en person som arbetar med ungdomar och som också mot ungdomar i riskzonen för gängkriminalitet deltar på sådana här möten naturligtvis mellan djupt kriminella personer, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, som reagerat på avslöjandet. 

Ungdomsgårdar tvingas stänga

Och det är inte första gången det sker. Förra året kunde Expressen avslöja hur ungdomsgårdar tvingats stänga igen i Stockholmsförorter, efter avslöjanden om att personal bland annat hade band till den kriminella gängmiljön.

– Jag tror att det har funnits en naivitet i samhället. Det har hela tiden också funnits en polis och rättsvårdande myndigheter, och framför allt politiken har legat konstant steget efter, säger Johan Forssell och vill se en skärpning av lagen som skulle göra det kriminellt att delta på den typen av gängmöten som ungdomshandledaren, enligt polisen, varit aktiv deltagare på. 

– Tyvärr är det inte straffbart i dag. Det är en lucka i lagstiftningen som finns. Vi vill göra det som redan gäller i Danmark, alltså kriminaliserar deltagande i de här gängen. Det hade konkret inneburit att en sådan här person hade kunnat lagföras bara genom att kunna kopplas till ett sådant här gäng och bara gå på ett sådant här möte. 

Ditt parti har varit skeptiskt mot den här typen av kriminalisering tidigare, vad har fått er att ändra er?

– Moderaterna har inte drivit det tidigare men inte heller varit uttalade motståndare mot det. Det har hänt någonting i Sverige de senaste åren med gängkriminaliteten. Det har alltid funnits, men tittar man på de senaste tre åren har det formligen exploderat. Vi är i ett läge nu där jag tror att vi måste vända på alla stenar om vi inte ska nå en punkt där det inte går att vända utvecklingen.