Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s kampanjfilm – bilbrand i Kanada

Göteborgsmoderaternas kampanjfilm har fått kritik.
Foto: Skärmdump Nya Moderaterna i Göteborg
Nu visar det sig att bilderna är från Kanada.
Foto: Skärmdump Nya Moderaterna i Göteborg
David Josefsson, M.
Foto: MODERATERNA

Göteborgsmoderaternas kampanjfilm har fått kritik för att visa en negativ bild av Göteborg.

Nu visar det sig att bilden på en brinnande bil är från Vancouver, Kanada.

– Nu råkar den här bilen stå i Vancouver men jag tror att alla som bor i Göteborg skriver under på att bilbränder är ett rejält problem, säger riksdagskandidaten David Josefsson (M).

I kampanjfilmen visas en negativ bild av Göteborg upp. Från en lyckad stad till dagens stad som präglas av våld, segregation och extremism.

I filmen visas bland annat en sekvens på en brinnande bil. Men enligt P3 Nyheters granskning, som var först med att rapportera om detta, så är bilden inte från Göteborg – utan från Vancouver i Kanada. Bilden kan hittas bland annat på Pond 5 och Shutterstock, bildbanker på internet som tillhandhåller bilder och annan form av media.


LÄS OCKSÅ: Moderat-toppen avgår efter GT:s granskning 


Bilderna är tagna 2011 i samband med ett upplopp. Det skedde efter att Vancouvers hockeylag förlorat finalen i Stanley Cup.

Moderaterna: "De bilder som fanns"

– Det var de bilder som fanns tillgängliga i en bildbank. Jag tycker det viktiga är att prata om problemet, det har brunnit alldeles för många bilar i Göteborg. Sedan att bilen råkar stå i Vancouver innebär ju inte att problemet inte finns i Göteborg, säger riksdagskandidaten David Josefsson (M) till radiokanalen.

För GT utvecklar han:

– Det är ganska enkelt. Bilbränder är ett problem i Göteborg. Tittar man på statistiken från Msb (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) så har det ökat från 11 bilbränder 1995 till 129 stycken 2015. Så vi ville ha med en bilbrand, eller illustrera med en bilbrand.

– Vi hade en diskussion om hur man får tag på bilder från en bilbrand. Och det är ju inte helt moraliskt att gå ut och tända eld på en bil. Då köpte produktionsbolaget bilder från Shutterstock. Nu råkar den här bilen stå i Vancouver men jag tror att alla som bor i Göteborg skriver under på att bilbränder är ett rejält problem.

Men kan inte människor uppfatta det som att ni visar upp en förljugen bild när ni använder en källa som visar något annat?

– Nej, alltså, det hade varit en förljugen bild om det inte var några anlagda bilbränder i Göteborg. Men som jag säger, statistiken visar att det närmaste tiofaldigats. Då är det inte förljuget att prata om bilbränder i Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson (S).
Foto: HENRIK JANSSON

Men Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, som är ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, säger att bildvalet förvånar henne. Hon är också kritisk till innehållet i övrigt.

– Anmärkningsvärt, men man har väl valt att lyfta fram sådana bilder som man vill ska anspela på människors rädsla. Det är ju en sådan bild så det fungerar väl enligt deras sätt att tänka, säger hon till radiokanalen.

https://twitter.com/PaulaBieler/status/963102124136632321

Och det är inte bara Socialdemokraterna som kritiserar filmen. Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, skriver så här på Twitter:

"M gör verkligen allt de kan för att kopiera oss. Till och med låna bilder på brinnande bilar från andra länder."

Spelar ni på folks rädslor?

– De reaktioner jag fått från göteborgare är att äntligen säger någon politiker så som väljarna själva upplever vardagen. Folk är inte rädda för bilbränder för att vi visar en film där en bil brinner. Däremot är folk rädda för bilbränder för att de sett sina grannars bilar brinna upp, säger David Josefsson (M).

I kampanjfilmen säger berättarrösten bland annat att "det har uppstått städer i staden" och frågar sig "Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng?". Enligt en enkät som gjorts av stadens sociala resursförvaltning så svarar ungefär hälften av de 500 svarande att de upplever att våldsbejakande extremister är ett stort problem i Göteborg, enligt P3 Nyheter.

Bilderna är tagna 2011 i samband med ett upplopp i Kanada.
Foto: RYAN REMIORZ/ AP THE CANADIAN PRESS

Flera partier i blåsväder

Flera partier har varit i blåsväder för bildvalet i sina kampanjer inför valet. Polisen Daniel Jerrevik vid Södertäljepolisen blev fotad i tron om att det var för regerings räkning. Senare visade det sig att bilden användes i samband med en kampanj på Facebook gjord av Socialdemokraterna. 2016 visade det sig att Sverigedemokraterna visade upp en bild från Indien när man pratade om "dagens Sverige" under en pressträff på Almedalsveckan.

David Josefsson är Göteborgsmoderaternas tredjenamn till riksdagen. 

GT kunde för en dryg månad sedan sedan avslöja hur kommunalrådet Maria Rydén (M) och partiets andranamn på samma lista gjort utlandssemestrar på betald arbetstid och systematiskt låtit skattefinansierade tjänsteresor tanka upp hennes olika bonuskort privat. Efter granskningen avgick hon från alla kommunala uppdrag.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

https://www.facebook.com/moderaternagoteborg/videos/996434213843869/