Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxkryssare utanför Vinga – stoppas av coronaregler

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Här är ett annat Norwegian-fartyg som anlände till Göteborgs Hamn 2017 – Norwegian GetawayFoto: Göteborgs Hamn AB
Åsa Kärnebro, hamnkapten, Göteborgs Hamn AB.Foto: Göteborgs Hamn AB

Två jättefartyg ligger för ankar utanför Vinga.

Det är lyxkryssare utan passagerare – vanligtvis gör de kryssningar i Alaska, Karibien och utmed USA:s kuster.

– Fartygen skulle gå till Danmark men besättningen kunde inte mönstra av där på grund av coronareglerna, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.

De två kryssningsjättarna Norwegian Bliss och Norwegian Encore kan ta upp till 4 000 passagerare och 1 700 besättningsmän vardera när de trafikerar världshaven.

Men på grund av coronapandemin är kryssningarna inställda i världen samtidigt som fartygen och besättningarna finns kvar.

I torsdags anlände fartygen till Göteborg och ligger nu för ankar på obestämd tid utanför Vinga.

– Även om marknaden är vilande så har de fortfarande besättning som går på kontrakt ombord, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.

Stoppades i Danmark av coronaregler

Anledningen till att de tagit sig hit är att besättningsmän som varit ombord under mycket lång tid, vissa nära ett år, ska mönstra av.

– De skulle ha gått till Danmark. Men på grund av coronareglerna kunde de inte mönstra av där. De valde i stället att gå till Göteborg för att få i land sin besättning, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.

Totalt har omkring 200 besättningsmän, en så kallad säkerhetsbesättning, befunnit sig på fartygen. Ett 50-tal av dem transporteras från kaj direkt till Göteborg Landvetter Airport med bussar.

– Det är absolut inga karantänfartyg och det finns absolut ingen smitta ombord. De här personerna har inte varit i land på många månader utan bara på fartygen där de inte träffat några andra, säger Åsa Kärnebro.